Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
De term biomassa leidt soms tot maatschappelijke discussie. Eneco stelt strikte eisen aan de toepassing ervan en gebruikt in Eneco Bio Golden Raand uitsluitend afvalhout uit de B-categorie. Het gaat om hout dat niet meer hergebruikt kan worden zoals oude meubels en bouwen sloopafval. Het wordt door gespecialiseerde recyclingbedrijven verzameld en bewerkt tot houtsnippers die worden verbrand in de boilerroom.
Meer weten over armaturen?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Boilerroom
Via een ingenieus transportsysteem komen de houtsnippers gedoseerd aan bij de boiler, waarin een temperatuur heerst van 900 °C. De verbrandingsketel heeft een circulerende wervelbed-oven en een extreem heet zandbed waardoor de houtsnippers optimaal verbranden. Mede hierdoor haalt Eneco bijna 2% meer energie uit de biomassa dan een doorsnee biomassacentrale. Daarbij voldoen zij aan de strengste uitstooteisen omdat de installatie een uitgebreide rookgasreiniging heeft. Met de enorme hitte die bij de verbranding ontstaat wordt stoom gemaakt met een temperatuur van 550 °C.
Van een deel van de stoom wordt via een complex technisch proces via een turbine en een generator stroom gemaakt. De centrale levert de elektriciteit direct aan het hoogspanningsnet en voorziet onder andere meer dan 120.000 huishoudens van groene stroom. Verder wordt er stoom geleverd aan een groeiend aantal bedrijven in het nabijgelegen Chemie Park Delfzijl. Zo wordt het bedrijventerrein verduurzaamd en realiseert het een CO2 besparing van 250.000 ton per jaar. De centrale behaalt met de stoomuitkoppeling (warmtelevering) en het efficiënte ontwerp een rendement tot 87%.
Het begon met een defect
Omdat Eneco in 2035 klimaatneutraal wil functioneren is duurzaamheid en energiebesparing een belangrijk punt van aandacht. Twee jaar geleden werd de daad bij het woord gevoegd en is Eneco gestart met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Om de duurzaamheid goed in het oog te houden wilden zij ook uitsluitend armaturen van bijzonder goede kwaliteit met een lange levensduur en een korte terugverdientijd.
“Het is eigenlijk begonnen met een defect aan een aantal noodarmaturen”, zegt Tom Bolte, EC&I-technicus bij Eneco Bio Golden Raand. “Toen heb ik mijn leidinggevende voorgesteld om een wat groter aantal armaturen in één keer te bestellen bij een leverancier.. We hebben een aantal leveranciers aangeschreven en itsme bleek het voordeligst.” Uiteindelijk zijn we overheen gekomen om het hele project onder toezicht van itsme uit te laten voeren. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service, waarmee itsme goed geholpen heeft. Bovendien was itsme voor dit project de enige leverancier die een totaalprijs aanbood.”
“We hebben een aantal leveranciers aangeschreven en itsme bleek het voordeligst.”
Het project bracht een aanzienlijke financiële investering met zich mee. Om de haalbaarheid te beoordelen, besloot Bolte een berekening te maken, gebaseerd op een conservatieve inschatting van de elektriciteitsmarktprijs. Hierbij werd verder rekening gehouden met de verminderde energiekosten en de mogelijkheid om overtollige opgewekte elektriciteit te verkopen. Inclusief de kostenbesparing op onderhoud bleek de terugverdientijd minder dan vijf jaar te bedragen.
“Het is natuurlijk fantastisch dat je een systeem hebt dat zijn investering zelf terugverdient. Daarbij komt dat de energie die je hier niet zelf opmaakt, door iemand anders weer kan worden gebruikt; dus is ook nog eens goed voor het milieu. Wat dat betreft was het aan alle kanten een fijn project.”
Installatie met warmtelast
De boilerroom is een gebouw van elf verdiepingen met in het midden de verbrandingsketel. De ruimte wordt op alle elf verdiepingen verlicht met meer dan 550 armaturen. Omdat de oude armaturen langzaamaan afbrokkelden was het duidelijk dat er niet zomaar een armatuur gekozen kon worden voor de nieuwe ledverlichting.
Door de bijzonder hoge temperatuur in de verbrandingsketel kan de temperatuur, ondanks de aanwezige ventilatie, in de boilerroom daaromheen ook hoog oplopen. De nieuwe armaturen moesten daartegen bestand zijn. Het technisch team van Eneco Bio Golden Raand heeft vier verschillende merken led-armaturen uitgeprobeerd en ter plekke gemonteerd. De Schuch Proxima-armaturen 161 PX in speciale uitvoering voor omgevingstemperaturen tot 50 °C kwamen als beste uit de bus.
Voor het installeren van de honderden armaturen heeft itsme installatiepartner Probis Nederland uit Beilen in de arm genomen. Probis heeft ook het regiewerk voor hun rekening genomen. “Ontzettend veel respect voor de jongens hoe dat ze het gedaan hebben”, zegt Bolte. “Het was in de zomerperiode en dan is het ongelooflijk warm in de boilerroom. Dus het was niet altijd een fijne werkomgeving.”
Vanwege de hoge temperaturen werd besloten het werkproces aan te passen. In plaats van van boven naar beneden te werken in de boiler room, werd ervoor gekozen om van beneden naar boven te werken. Op deze manier werd geprobeerd de warmtelast voor het personeel te verminderen.
“Om de hitte overdag te vermijden, hebben we enkele keren in de avonduren gewerkt.”
Hendrik van Voorthuizen, de projectleider van Probis, weet het nog goed. “De ervaring was best wel indrukwekkend. Complexe fabriek, veel hoogteverschillen, veel verdiepingen. Doordat je op een opstapje moet staan om het armatuur te vervangen, terwijl direct daarnaast een diepte zit, waren de monteurs bijna altijd gebonden aan valbeveiliging. Hoewel het werk niet heel complex was, maakten de hoge temperaturen het niet altijd even makkelijk. Net op dat moment hadden we te maken met een kleine hittegolf in Nederland. De locatie is opgetrokken uit metaal; dus ja, de binnentemperatuur liep daardoor danig op. Dat was wel een uitdaging. Om de hitte overdag te vermijden, hebben we enkele keren in de avonduren gewerkt.”
Welkome aanvulling
De communicatie tussen de betrokken partijen was volgens van Voorthuizen gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. “Dit zorgde voor een open communicatielijn, zowel tussen itsme en Probis als met de gezamenlijke klant. Rechtstreeks communiceren met Eneco, zonder tussenkomst van allerlei schijven, was dan ook goed mogelijk.” De aanpak van itsme en Probis, een combinatie van materiaalvoorziening en installatiewerkzaamheden, leidde tot een grotere slagkracht bij de klant. Deze samenwerking wordt daarom gezien als succesvol en effectief. Van Voorthuizen: “Ik vond het een bijzonder leuk en interessant project om uit te voeren en sta open voor meer van dit soort projecten, juist vanwege de uitdagende aspecten ervan.”
Voor Eneco Bio Golden Raand gaf het totaalpakket van itsme de doorslag. “Wij hebben een relatief kleine groep mensen die hier de fabriek in de benen houdt”, verklaart Bolte. “Wij zijn heel erg allround en hebben veel verschillende bezigheden. Daardoor hebben we te weinig tijd om dit soort projecten zelf te doen. Voor ons was het dus een welkome aanvulling dat we niet alles zelf hoefden te regelen. Het ontzorgen van een klant is tegenwoordig best belangrijk en dat geeft wel een plus. Al is daarbij een marktconforme prijs natuurlijk ook belangrijk.
Groener
De Centrale Eneco Bio Golden Raand draagt nu op vele fronten bij aan een beter milieu. Met de nieuwe led-armaturen van Schuch verlaagt men de onderhoudskosten, omdat lampenwissels nu voorgoed tot het verleden behoren. Dit draagt bij aan de continuïteit en de veiligheid van het bedrijfsproces. Ook het energieverbruik wordt door de overstap naar led aanzienlijk verlaagd, het stroomverbruik van de energiezuinige Proxima-armaturen ligt circa 65% lager dan de conventionele voorgangers.
Intussen wordt er nagedacht over de verlichting van de controlekamer en andere ruimtes in het gebouw. “We houden goed contact met itsme”, zegt Bolte. “We gaan hier misschien een e-boiler plaatsen en dan zal er ook wel wat uitgebreid moeten worden.” Ook dan zal itsme graag bijdragen aan een groene toekomst voor Eneco.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Dycore - Industriële communicatie, persoonlijk contactLees verderDe vestiging Oosterhout van vloerenfabrikant Dycore was toe aan een upgrade van het industriële netwerk in de fabriek. Vaste partner itsme schakelde specialist HMS Networks in voor levering van een passende oplossing met voldoende bandbreedte en storingsongevoeligheid in een dynamische omgeving. De samenwerking is de drie partijen goed bevallen. “Ook in de techniek gaat het er niet altijd om wat je weet, maar wie je kent die het wel weet.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Deep dive Smart Supply over itsmeLees verderDe recente uitbreidingen van de itsme Groep zijn opgemerkt door de makers van Smart Supply, een Amerikaanse podcast over de technische groothandel. Deze week verscheen hun 'deep dive' over itsme.
-
Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in ContactblokkenLees verderHEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
-
itsme Groep versterkt managementLees verderNa de recente uitbreiding van de itsme groep door de overnames van Lightelec groep (België en Luxemburg), Hardy Schmitz (Duitsland) en Schuurman groothandel in elektrotechniek (Nederland), versterkt de itsme groep nu ook haar management op internationaal en nationaal niveau.
-
Rittal - RiLineXLees verderRiLineX stelt nieuwe normen voor stroomverdeling en maakt jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van de energiesector. RiLineX is het nieuwe 60 mm railsysteemplatform voor stroomverdeling in industrie, gebouwen en infrastructuur – open, fabrikantneutraal en licentievrij.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
PROFINET CPNELees verderWaar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
PROFIBUS CPELees verderWaar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
WinCC-SCADA2Lees verderDeze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
-
PCS7-SAFE V9Lees verderBegrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.