text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Liever niet de lucht in
 


Op 1 maart jl. organiseerde itsme een webinar over explosieveiligheid. ATEX-expert Arthur Rooze besprak jouw rol in explosieveiligheid: van fabrikant tot gebruiker, hij friste hun ATEX-kennis op en behandelde valkuilen op basis van voorbeelden. Kijk het webinar nu terug!

“Dan liever de lucht in!” zou luitenant-ter-zee Van Speijk (1802-1831) hebben geroepen toen hij een brandende sigaar in het kruitvat stak. Tegenwoordig zou de kruitkamer van zijn kanonneerboot worden bestempeld als een 'ATmosphère EXplosible', een ATEX-zone. Oftewel, een explosiegevaarlijke omgeving, verboden voor mensen met brandende sigaren. In tegenstelling tot Van Speijk doen we er alles aan om explosies te voorkomen, en zorgen we dat we niet de lucht in gaan.

Maar, wat is alles? De wettelijke eisen zijn niet voor iedere werkgever hetzelfde. Daarom is het voor jou van belang om te weten wat er op dit gebied precies van jouw bedrijf wordt verlangd. We gingen onder meer in op de twee ATEX-richtlijnen: 114 (over de veiligheid van apparatuur en producten) en 153 (over de veiligheid van werknemers).

Ons webinar over explosieveiligheid hielden wij in samenwerking met onze partners Schuch, Stahl en 3M. De host was Peter Wolfs, vestigingsmanager van itsme Venlo en Maastricht. Arthur Rooze, de spreker, heeft meer dan 25 jaar ervaring met explosieveiligheid. Hij was bereid om alle mogelijke vragen over ATEX te beantwoorden.

Bekijk de opname van dit webinar en maak kennis met de mogelijkheden voor (verplichte) preventie, inclusief benodigde tijd, mensen en producten, zodat je een goede afweging kunt maken tussen investeringen en veiligheid. 
 

Partners van dit webinar

De gidsen voor dit webinar zijn:

Peter Wolfs



Peter Wolfs is ruim 7 jaar in dienst bij itsme en verantwoordelijk voor de vestigingen Maastricht en Venlo. Op enkele uitstapjes na is hij sinds 1999 werkzaam binnen de B2B-groothandel. De combinatie van elektrisch en mechanisch, aangevuld met het itsme-DNA (dat de klant oprecht vooropstelt, met een langdurige relatie als insteek), maakt het werken bij itsme bijzonder.

Arthur Rooze



Arthur Rooze houdt zich al meer dan 25 jaar met explosieveiligheid bezig. Sinds 2005 is hij senior consultant ATEX expert; voorheen bij D&F Consulting, tegenwoordig bij het team Process Safety binnen Kader Consultancy & Interim. In 2008 schreef hij samen met Gerd-Jan Frijters en Jacko Scholten het boek ‘Explosieveiligheid in 100 vragen’, met het oog op de toen geldende ATEX 137-richtlijn.



R-Stahl - Explosieveilige Lineaire Armaturen
Efficiënte, robuuste explosieveilige LED-verlichting
Lees verder
Safety First landing page
Bekijk meer informatie op de Safety First pagina over onze partners, het laatste nieuws en evenementen!
Naar de Safety First pagina!
 
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Matco International - Veilige samenwerking
    Matco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktraining
    Van de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doen
    De relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Xeltis - Hart voor de zaak
    Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
    Lees verder
  • NEWS
    15 nov. 2024
    Leuze - To the “PIN” point!
    Als je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
    Lees verder
  • NEWS
    14 nov. 2024
    Legrand - Transformatoren
    Met transformatoren breng je de kwaliteit van jouw vermogen op peil. In het energiedistributie-assortiment van Legrand vind je eenfasige, open besturings- en signalisatietransformatoren met een vermogen tot en met 8000VA.
    Lees verder
  • NEWS
    13 nov. 2024
    Danfoss - De iC2-Micro programmeren
    iC2-Micro is verkrijgbaar met een snelle adapter voor PC-programmering, zelfs zonder netvoeding. Deze frequentieregelaar heeft Smart Logic Controller (SLC) voor eenvoudige aanpassing en is UL LZGH2/8 gecertificeerd voor gebruik in systemen met A2L-koelmiddelen.
    Lees verder
  • NEWS
    12 nov. 2024
    Legrand - Draadgoot Fasclic+
    FASCLIC+ draadgoten van Legrand zijn een innovatieve oplossing voor het installeren van draadgoten, vooral ontworpen voor snelheid en gebruiksgemak. De draadgoten zijn voorzien van een geïntegreerd klikkoppelingssysteem, wat betekent dat ze zonder gereedschap geïnstalleerd kunnen worden, zelfs in krappe ruimtes zoals onder plafonds of tegen muren.
    Lees verder