Webinar Operationele Cyberveiligheid
Ontdek jouw rol en de bijbehorende regels
Weet jij wat je moet weten om kritieke industriële infrastructuur te beschermen?
De beveiliging van operationele technologie (OT) tegen digitale dreigingen wordt steeds belangrijker naarmate de grenzen tussen IT en OT verder vervagen. Ook vanuit de wetgever, zowel EU als de Rijksoverheid, worden de spreekwoordelijke wortel en stok nu ingezet om bedrijven in de goede richting te bewegen. Dat is nodig, want stilstand kan letterlijk tot stilstand leiden. Bovendien: als jouw bedrijf wordt platgelegd door een cyberaanval schaadt dat de hele keten. Reden te meer om de nodige maatregelen te nemen die passen bij jouw rol.
Hoe implementeer je maatregelen voor de beheersing van cyberveiligheidsrisico’s? Wat zijn de gouden regels? Wil je weten hoe?
Kijk dan ons webinar Operationele Cyberveiligheid terug.
Joris van Tets – business consultant bij BMGRIP en sinds enige jaren adviseur op het gebied van informatiebeveiliging aan het groot-, midden-, en kleinbedrijf – heeft ons bijgepraat over OT en de huidige stand van de wet- en regelgeving over de beveiliging van OT. Met een aantal praktijkvoorbeelden heeft hij het belang benadrukt van IEC 62443, de wereldwijd erkende normenreeks die als basis kan dienen voor een goed cyberbeveiligingsbeleid.
Wezenlijk onderdeel van die benadering is het verdelen van de verantwoordelijkheid over verschillende rollen. De asset owner, de integration service provider en de product supplier hebben elk een bepaalde aanpak om beveiligingsrisico's te voorkomen en te beheren. Deze rollen kunnen wisselen: in verschillende delen van de OT-keten kan iemand een andere rol hebben. Met een printplaat als voorbeeld heeft Joris duidelijk gemaakt hoe dit precies zit.
De gastheer van het webinar, Fabio is sinds mei dit jaar werkzaam bij itsme Breemes als accountmanager voor de regio Kempen en Noord-Limburg.
We hopen dat u terugkijkt en meeprofiteert van de kennis die het webinar te bieden heeft.
Partners van dit webinar:
De gidsen voor dit webinar zijn:
Joris van Tets
Joris van Tets zet zich vanuit de Kader Group in voor OT-Security als spreker. Met behulp van standaarden en certificeringen worden organisaties ondersteund in het verhogen van hun digitale weerbaarheid, zowel van directie tot werkvloer, als van leveranciersketen tot eindgebruiker.
Fabio Sierra
Fabio is de host dit webinar. Hij werkt als accountmanager voor de regio Kempen en Noord-Limburg. Hij focust zich op het samenbrengen van zowel de technische als de commerciële kant bij vragen van klanten. Zijn doel hiermee is om een langdurige samenwerking op te bouwen met de zijn klanten.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Stahl Electromach - ISPAC BarriersLees verderDe verbeterde ISpac-isolatorbarrières van R. STAHL bieden intrinsiek veilige interfaces voor veldapparatuur. Ondermeer geschikt voor functionele veiligheid in SIL 2 en SIL 3 met eenvoudige installatie op DIN rail of een pac carrier / backplane.
-
Stahl Electromach - Explosieveilige lineaire armaturenLees verderR. STAHL's explosieveilige lineaire armaturen en LED-lichtoplossingen beschikken over geavanceerde, innovatieve LED-technologie. Standaard zijn ze voorzien van een elektrische aansluiting aan beide zijden, vijf-aderige doorvoerbedrading en een nieuw afdichtingssysteem voor een gecertificeerde IP66 / IP67 beschermingsgraad. De elektronische ballast die op de reflectorplaat van de LED-armaturen is gemonteerd, maakt de Ex lineaire armaturen onderhoudsvriendelijk. Welke versie je ook in jouw omgeving installeert, bij R. STAHL ben je in veilige handen.
-
Leuze - To the “PIN” point!Lees verderAls je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
-
Siemens - Bespaar op je machine dankzij de nieuwe SINAMICS S200Lees verderHet nieuwste S200 Sinamics servosysteem van Siemens beschikt over een goede balans tussen functionaliteit, ontwerp en kosten. Het systeem bestaat uit de S200 regelaar, 1FL2 servomotor en bijbehorende kabels voor voeding, encoder en houdrem in lengtes tot 30 meter.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-MULTILees verderOpzetten van een Multiuser Server; Multiuser project gebruiken in TIA Portal; Inbedrijfstellen vanuit Multiuser; Project Library in Multiuser.
-
TIAP-NET/WEBLees verderDe verschillen kunnen begrijpen tussen Industrial Ethernet en Profinet. De juiste communicatieblokken kunnen kiezen ten aanzien van de gekozen koppeling binnen de TIA Portal "Network & Devices". De verschillende protocollen kunnen onderscheiden bij Industrial Ethernet. In staat zijn om een OPC server te configureren. In staat zijn om een PC met een applicatie (WinCC, OPC server, VB) te verbinden met een S7-1200/1500 PLC. Betekenis van een S7 connection en de specifieke eigenschappen er van (enkel binnen Tia Portal).
-
TIAP-OPC/UALees verderOPC: Automatisering gebeurt meer en meer rond de PC. Om de datacommunicatie tussen een automatiseringsproces en de PC te beheren en te controleren, bestaat er een standaard: OPC. OPC is vandaag uitgegroeid tot een platform waarbij de PC de kern vormt van een SCADA en database beheer. Via OPC kan de automatisering van een proces geïntegreerd worden in de IT wereld. Begrippen zoals ERP en MES krijgen dan ook meer en meer betekenis. OPC was vroeger gesteund op de DCOM protocol van Microsoft. Vandaag wordt er gebruik gemaakt van SOAP. Dit opent nog meer mogelijkheden om “Live data” aan te bieden aan de standaard Microsoft pakketten. Deze cursus geeft je hier duidelijkheid in. We maken gebruik van de nieuwe Matrikon KEPP en Merz OPC servers. OPC-UA: Je leert in deze opleiding meer over de volgende generatietechnologie. Van het veilig, betrouwbaar en interoperabel transporteren van data en alarmeringen van de productievloer naar productieplanning of ERP niveau. Tevens werk je zelf zelf oefeningen uit waarbij je een koppelingen maakt tussen verschillende types PLC en “office “ georiënteerde pakketten. Uiteindelijk krijg je een werkende voorstelling van hoe een object georiënteerde datakoppeling werkt over de barrière van Firewall en domeinen heen.