Veranderingen in RoHS-richtlijn en de alternatieven van LEDVANCE
- het einde van de (compact) fluorescentielamp nadert
Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de nieuwe RoHS-richtlijn. Welke impact zal deze revisie van de Richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Raad op de verlichtingsmarkt hebben?
OVERZICHT VAN DE WIJZIGINGEN IN DE ROHS-RICHTLIJN
Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de RoHS-richtlijn. De richtlijn bevatte tot op heden vrijstellingen voor T5 en T8 fluorescentielampen, compact fluorescentielampen met steeklampvoeten (CFLni), HPD-lampen en lampen voor speciale doeleinden (bijv. UV-C lampen). Deze vrijstellingen, zoals gedefinieerd in bijlage III van de EU-richtlijn, zijn in februari 2022 aangepast. De gevolgen hiervan zijn als volgt:
- Een verbod op alle T5 en T8 fluorescentielampen vanaf 24 augustus 2023
- Een verbod op alle CFLni-lampen vanaf 24 februari 2023
- Een verlenging van de vrijstelling voor HPD-lampen van 3 tot 5 jaar
- Een verlenging van de vrijstelling voor lampen voor speciale doeleinden van 3 tot 5 jaar (o.a. UV-C lampen)
In tegenstelling tot de SLR-verordening betekenen de wijzigingen in de RoHS-richtlijn nu het einde voor alle T5/T8 fluorescentielampen en compact fluorescentielampen met steeklampvoeten binnen de algemene verlichting. Dit zal een aanzienlijke impact hebben op afnemers die deze producten momenteel gebruiken. Het zal echter nog steeds mogelijk zijn opgeslagen bestaande voorraad te verkopen en gebruiken.
VERTROUW OP TOEKOMSTBESTENDIGE ALTERNATIEVE PRODUCTEN
LEDVANCE werkt voortdurend aan de verdere ontwikkeling van innovatieve verlichtingstechnologieën en biedt reeds een groot assortiment aan efficiënte alternatieven aan. LED producten van LEDVANCE voldoen al ruimschoots aan de huidige minimumvereisten.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Niedax - MTCLees verderDe Niedax MTC is een sterke en stabiele klikbare draadgoot en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en vormen. Met de unieke geïntegreerde koppeling worden de verschillende delen simpel en snel aan elkaar geklikt.
-
Finder - Tijdrelais 80.01Lees verderFinder introduceert met de 80.01.0.240.N000 een nieuw modulair tijdrelais in de Serie 80 met NFC-techniek. Het tijdrelais is dankzij deze NFC-techniek programmeerbaar vanaf een smartphone met de Finder Toolbox-app.
-
Eaton - Nieuwe generatie XV100 en XV300 HMI's cyber secureLees verderEaton maakt zijn XV100 en XV300 HMI-series klaar voor de toekomst en introduceert een nieuwe generatie XV-102, XV-303 en XV-313 touchpanels. Nieuw zijn de nog snellere processoren en een nieuw Linux-embedded besturingssysteem met geavanceerde cyber security. De vorm, montagefitting en functies blijven verder onveranderd.
-
Have Digitap - Intro FlirLees verderFLIR is wereldwijd leider op het gebied van intelligente sensoren en thermische oplossingen voor industriële toepassingen. Het bedrijf werd opgericht in 1978 en ontwikkelt geavanceerde technologieën om professionals te helpen betere en snellere beslissingen te nemen die levens en bestaansmiddelen redden.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoomLees verderEneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
PROFINET CPNELees verderWaar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
PROFIBUS CPELees verderWaar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
WinCC-SCADA2Lees verderDeze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
-
PCS7-SAFE V9Lees verderBegrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.