Aanpassen geblazen
Altivar frequentieregelaars voldoen aan de strengste norm voor energie-efficiëntie
Elektromotoren zijn grootverbruikers in de industrie als het gaat om energieverbruik. Maar liefst 70% van de geproduceerde elektriciteit gaat naar elektrisch aangedreven systemen. Voor zware industrieën kan dit zelfs oplopen tot 90%. Sinds 2009 stelt de EU met de Ecodesign richtlijn 640/2009 dan ook minimum energie-efficiëntie eisen aan nieuwe elektromotoren van 0,75 tot 375 kW om fabrikanten aan te sporen energiezuinigere producten op de markt te brengen. Deze richtlijn stelt dat elektromotoren minimaal een IE3 classificatie dienen te hebben. Voor elektromotoren met frequentieregeling is dit minimaal IE2. IE staat hierbij voor International Efficiency en geeft aan hoe energiezuinig een elektromotor is. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de efficiëntie.
Nieuwe richtlijn voor elektromotoren en frequentieregelaars
Op 25 oktober 2019 hebben de EU lidstaten de minimum energie-efficiëntie eisen voor elektromotoren en frequentieregelaars aangescherpt binnen de EU richtlijn 2019/ 1781. Deze nieuwe richtlijn vervangt de bestaande verordening 640/2009 en zal van kracht worden op 1 juli 2021. De nieuwe richtlijn omvat alle inductiemotoren voor continu gebruik die twee, vier, zes of acht polen hebben en een vermogen tussen 0,12 kW en 1.000 kW. Elektromotoren met een vermogen van 0,12 kW tot en met 0,75 kW zullen vanaf deze datum aan de energie-efficiëntie classificatie IE2 moeten voldoen en elektromotoren tussen 0,75 kW en 1.000 kW aan de classificatie IE3. De minimum IE2 classificatie voor elektromotoren met frequentieregeling komt te vervallen. Voor frequentieregelaars gelden per deze datum aparte energie-efficiëntie classificaties. De minimum energie-efficiëntie eisen voor elektromotoren en frequentieregelaars zullen verder worden aangescherpt in volgende fases per 1 juli 2022 en 1 juli 2023.
Energie-efficiëntie classificaties frequentieregelaars
De energie-efficiëntie van frequentieregelaars en aandrijfsystemen is vastgelegd in de norm IEC61800-9. Met ingang van 1 juli 2021 worden frequentieregelaars gekenmerkt met een IE0, IE1 of IE2 classificatie. Deze classificatie vertelt hoe energiezuinig een frequentieregelaar is waarbij IE1 het ijkpunt is zoals opgesteld door de Ecodesign richtlijn. Frequentieregelaars met een IE0 classificatie zijn 25% minder energie efficiënt en frequentieregelaars met een IE2 classificatie zijn 25% energie efficiënter. Frequentieregelaars die geschikt zijn voor elektromotoren van 0,12 kW tot en met 1.000 kW en met een nominale spanning tussen de 100 en 1000 VAC moeten met ingang van 1 juli 2021 voldoen aan de IE2 classificatie.
Altivar Efficiency Calculator tool
Altivar frequentieregelaars uit de series Altivar Machine, Altivar Process en Altivar Building voldoen aan de strengste eisen van de IEC 61800-9 norm voor energie-efficiëntie en zijn geclassificeerd als IE2.
Met de Altivar Efficiency Tool heeft Schneider Electric voor haar partners en klanten een hulpmiddel ontwikkeld waarmee kan worden aangetoond dat de verliezen van de verschillende modellen in elke mogelijke configuratie voldoen aan energie-efficiëntie classificatie IE2. Daarnaast blijkt uit tests ook dat de frequentieregelaars voldoen aan de verordening IEC/EN 61800-9-2, waarin de maximale vermogensverliezen voor CDM (Complete Drive Modules) en PDM (Power Drive Systems: combinatie van motor met frequentieregelaar) getoond worden.
Vijf stappen
In vijf stappen kan de gebruiker zien of een frequentieregelaar voldoet en welk energie-efficiëntieniveau deze haalt. In de eerste stap selecteert de gebruiker de referentie van de frequentieregelaar waarna de technische specificaties van het product worden getoond. Vervolgens kiest de gebruiker het type motor waarvoor de frequentieregelaar zal worden gebruikt. Na deze stap krijgt de gebruiker direct alle gegevens over de energie-efficiëntie: de Altivar Efficiency Tool toont op productniveau de verschillende verliezen aan volgens de acht punten die in de verordening EU 2019/781 aan bod komen en die betrekking hebben op de verhouding tussen het koppel en het toerental. Tot slot krijgt de gebruiker een analyse van de verliezen van de drive en de motor samen op dezelfde acht voor gedefinieerde punten. De testresultaten van de tool kunnen door de gebruiker worden opgeslagen als een pdf-bestand, waarmee deze kan bewijzen dat de gebruikte componenten in overeenstemming met de nieuwste norm zijn.
Kijk voor meer informatie op https://altivar-efficiency-calculator.se.app
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Schneider Electric - Modicon Edge I/O NTSLees verderModicon Edge I/O NTS, het nieuwste IP20 distributed I/O-systeem van Schneider Electric, is meer dan alleen een Input/Output-systeem. Het systeem is ontworpen om machinebouwers, systeemintegratoren en industriële eindgebruikers te voorzien van de tools die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een digitale wereld die steeds meer wordt bepaald door data. De mogelijkheid van het systeem om gegevens samen te voegen en veilig te delen maakt slimmere besluitvorming en betere operationele prestaties mogelijk. Met open Ethernet-protocollen voor connectiviteit met een verscheidenheid aan apparaten en architecturen, OPC UA-technologie die veilige communicatie en interoperabiliteit mogelijk maakt, en hardware-geïntegreerde cyberbeveiliging, helpt Modicon Edge I/O NTS connectiviteit, prestaties, beschikbaarheid en verbeterde netwerkbeveiliging te garanderen. Het systeem voldoet bovendien aan de geldende cybersecurity-regelgeving. Dit stelt eindgebruikers in staat om veilig toegang te krijgen tot hun data en deze optimaal te gebruiken, wat de industriële efficiëntie, flexibiliteit, duurzaamheid en winstgevendheid verhoogt.
-
Niedax - MTCLees verderDe Niedax MTC is een sterke en stabiele klikbare draadgoot en verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en vormen. Met de unieke geïntegreerde koppeling worden de verschillende delen simpel en snel aan elkaar geklikt.
-
Finder - Tijdrelais 80.01Lees verderFinder introduceert met de 80.01.0.240.N000 een nieuw modulair tijdrelais in de Serie 80 met NFC-techniek. Het tijdrelais is dankzij deze NFC-techniek programmeerbaar vanaf een smartphone met de Finder Toolbox-app.
-
Eaton - Nieuwe generatie XV100 en XV300 HMI's cyber secureLees verderEaton maakt zijn XV100 en XV300 HMI-series klaar voor de toekomst en introduceert een nieuwe generatie XV-102, XV-303 en XV-313 touchpanels. Nieuw zijn de nog snellere processoren en een nieuw Linux-embedded besturingssysteem met geavanceerde cyber security. De vorm, montagefitting en functies blijven verder onveranderd.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
TR Service - Future-proof laagspanningspaneelLees verderTR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
-
Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullenLees verderSinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
-
Kusters - Gewicht in de schaal leggenLees verderKusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
-
Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoomLees verderEneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
PROFINET CPNELees verderWaar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
PROFIBUS CPELees verderWaar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
-
WinCC-SCADA2Lees verderDeze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
-
PCS7-SAFE V9Lees verderBegrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.