text.skipToContent text.skipToNavigation

Know-how!


Chemiewerk Bad Köstritz garandeert zakelijk voordeel door gerichte professionele ontwikkeling

Een bedrijf dat één van de oudste in zijn sector is, moet zijn flexibiliteit voortdurend kunnen bewijzen. In het voorbeeld van Chemiewerk Bad Köstritz garandeert dit door een samenspel van onderzoek en ontwikkeling op het gebied van flexibele fabrieksengineering en automatisering. Daarnaast benut het consequent de professionele opleidingsmogelijkheden.

In Duitsland zijn 90 procent van de organisaties in de chemische industrie MKB-bedrijven. Wat deze ongeveer 2000 bedrijven gemeen hebben, is het feit dat ze hun producten niet op wereldschaal vervaardigen, zoals de grote bedrijven. Ze hebben echter net zoveel intensieve concurrentie als het gaat om specialistische producten. Hun antwoord hierop is het op bijna dagelijkse basis ontwikkelen van nieuwe producten en formules en het inspelen op de behoeften van gespecialiseerde klanten.

“Om het beste uit de inbouwapparatuur te halen, trainen we onze medewerkers doelgericht”

​​​​​​

In het geval van Chemiewerk Bad Köstritz, een van de oudste actieve chemische producenten in Duitsland, liggen de belangrijkste specialiteiten in drie productgroepen: kiezelzuur, zwavelverbindingen en moleculaire zeven. Een team van chemici en laboranten voert in elk van deze drie productgebieden onderzoek uit om nieuwe formules en producteigenschappen te creëren. De resultaten zijn bijvoorbeeld de vervaardiging van zeoliet moleculaire zeven als een hydrofiel granulaat of compacte vormen zonder bindmiddelen. Parameters zoals de grootte van de poriën en de oppervlakte-eigenschappen kunnen individueel voor de gebruiker worden ingesteld.

Ook op het gebied van kiezelzuur, silicasol-producten en silicagels zijn de specifieke eisen van de klant van het grootste belang. Hier stellen de chemici in het laboratorium en later ook de operators van de fabriek in de productie, de productparameters zoals poriënvolumes, deeltjesgrootteverdeling en pH-waarden precies voor het specifieke toepassingsgeval vast.


​​​​​​​Klanten uit bijna alle sectoren

De klantenkring is net zo divers als de formuleringen. Of het nu gaat om de eiwitstabilisatie van bier, antiblokkeerapparatuur in de plasticfilmproductie of antiklontermiddelen voor poeders en vaste stoffen voor bijvoorbeeld kiezelzuur: de lijst van afnemers is lang en strekt zich met betrekking tot de zwavelverbindingen uit tot de voedsel-, hout-, olie- en gasindustrie. Dit brede werkgebied betekent dat de eisen voor flexibiliteit ook in de productiesector extreem hoog zijn.

“We zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen en uitbreiden van nieuwe productielijnen om te voldoen aan de eisen die onze klanten stellen aan de chemische en fysieke eigenschappen van onze producten”, legt Marko Bräutigam uit met betrekking tot de uitdagingen. Hij is hoofd Meet- en Regeltechniek bij Chemiewerk Bad Köstritz en is verantwoordelijk voor de automatisering van de lijnen in overeenstemming met de toenemende eisen.

En deze taak is alles behalve saai: “We zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze processen te verbeteren. Enerzijds nemen we nieuwe producten uit het laboratorium en passen deze aan om te voldoen aan de productiebenchmark. Dit vereist het opnieuw ontwikkelen van bestaande systemen of zelfs de ontwikkeling van nieuwe processen. Aan de andere kant zet iedereen in het team zich volledig in om de bestaande processen voortdurend te verbeteren.”


Geautomatiseerde systemen ondanks veranderende producteigenschappen

Momenteel zijn er negen verschillende productielijnen in de fabriek, waarop een grote hoeveelheid verschillende producten geproduceerd worden. “Wanneer we de systemen aanpassen, om bijvoorbeeld de vereiste gietdichtheid, korrelgrootte of nieuwe oppervlakte-eigenschappen te genereren, hebben we ook te maken met de selectie en inkoop van de systeemtechniek en de complete planning van de elektrotechniek van sensor tot motor. De geautomatiseerde systemen moeten ook werken als ze zijn aangepast aan het betreffende product. Het is echter ook belangrijk dat we bij elke verandering die we doorvoeren, de werkplek van de individuele fabrieksoperator proberen te optimaliseren”, zegt Bräutigam. In een tijd van toenemende druk om te innoveren en snel innovaties door te voeren, kunnen deze uitdagingen niet alleen door interne veranderingen worden opgelost.

Zowel bij de bouw als bij de exploitatie worden steeds weer specifieke dienstverleners gekozen om vitale specialistische kennis in te zetten. “Laten we eens kijken naar de kwestie van de aandrijvingen: een van de belangrijkste onderdelen van de productie. Voor ons is het werken met energiebesparende frequentiegestuurde motoren al jaren de standaard. De inbedrijfstelling en het onderhoud van deze machines worden echter steeds complexer. Om het beste uit de componenten te halen, trainen we onze medewerkers die hiermee omgaan op een zeer doelgerichte manier”, zegt Bräutigam. 
​​​​​​​

“Onze medewerkers profiteren met deze opleidingen van een uitwisseling van ideeën buiten het bedrijf”


Hij koos voor itsme Schultz+Erbse als partner voor deze training Onder de vlag van itsme Industrial Automation, biedt de leverancier voor de elektrotechnische en mechanische behoeften van de industrie meer dan 65 opleidingen en gespecialiseerde workshops aan, evenals een technische supportdesk en adviesdiensten. Het trainingsaanbod in Duitsland omvat klantspecifieke interne trainingen, evenals training met applicaties en producten van geselecteerde fabrikanten. Op het gebied van de aandrijftechniek is er momenteel een speciale focus op motoren en frequentieomvormers van ABB. De experts van itsme staan dus niet alleen in contact met de klant als onderdeel van projecten en adviesdiensten of technische ondersteuning, maar ook in het klaslokaal Hier zijn cursussen zoals “Basis frequentieomvormer aandrijftechniek (ABB)”, “Geavanceerde frequentieomvormer aandrijftechniek (ABB)” en de “ABB ACSX80/X50-workshop”, interessant voor gebruikers, en met name voor Marko Bräutigam


​​​​​​​Bevordering van diepgaande kennis van de gebruikte technologie

Afhankelijk van de productgroepen en de fabrikanten, alsmede van de eventuele klantspecifieke eisen, ontwerpen de technische experts van itsme Industrial Automation workshops en trainingen over verschillende onderwerpen op het gebied van industriële automatisering. De cursussen over ABB-aandrijftechniek worden voornamelijk ontworpen en geïmplementeerd door de technisch adviseurs Martin Franz en Felix Hollstein, in samenwerking met de fabrikant ABB.   Add new note here.    Het doel is in de eerste plaats om zelfs de deelnemers met zeer weinig voorkennis op het gebied van elektrotechniek te voorzien van basiskennis over elektrische machines en frequentieomvormers. Het ontwerp en de functie van een frequentieomvormer en de parametrering ervan, worden in de cursus grondig behandeld. Ook onderwerpen als EMC-problemen worden besproken. “Het is ons doel dat cursisten de correlaties begrijpen en de impact van bepaalde veranderingen beter identificeren”, legt Hollstein uit met betrekking tot het concept. Het team begint met de bouw- en bedrijfsmodus, het gedrag tijdens de werking en de verschillende constructietypes van asynchrone motoren en frequentieomvormers.

​​​​​​​In het praktijkgedeelte van de cursus werken de deelnemers aan de parametrering van de omvormers en hun opstelling met behulp van de software van ABB. “Nieuwe functies, zoals monitoring voor het oplossen van problemen met frequentieomvormers van ABB, worden door de deelnemers goed ontvangen en er wordt intensief aan gewerkt in het praktijkgedeelte. En met ons kunnen de deelnemers de demo-apparatuur tot het uiterste drijven, wat normaal gesproken niet mogelijk is als men werkt met productiesystemen,” zegt Hollstein.


Optimaal gebruik maken van moderne apparatuur

“De eisen worden steeds complexer – ook met betrekking tot de instelmogelijkheden voor het aggregaat. Apparatuur verandert en daarmee ook de instelmogelijkheden. Tegelijkertijd willen we het maximale rendement uit onze moderne apparatuur halen.
We hebben daarom besloten om alleen motoren en frequentieomvormers van ABB te gebruiken, om de complexiteit zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd hebben we in itsme Schultz+Erbse een systeempartner gevonden die met ons kan meedenken over de nieuwste ontwikkelingen”, zegt Bräutigam over de beslissing om samen te werken met itsme Schultz+Erbse.

De wens om voorop te blijven lopen, gecombineerd met de noodzaak om nieuwe medewerkers bij Chemiewerk Bad Köstritz op te leiden, zorgen ervoor dat medewerkers van Bräutigam regelmatig op de trainingssessies en het professionele ontwikkelingscentrum aanwezig zijn.
“In feite zijn deze opleidingen ook een welkome gelegenheid voor onze medewerkers, om te profiteren van een uitwisseling van ideeën buiten het bedrijf en om nieuwe ideeën naar ons terug te koppelen – een toegevoegde waarde voor elke industriële elektricien”, voegt hij toe.
Een traditie die de komende jaren niet zal worden veranderd, vanwege “wat we onlangs op de beurs zagen: nieuwe functies zoals bewaking op afstand en cloudoplossingen die tijdig veranderingen in de motor en de frequentieomvormer identificeren, in de zin van voorspellend onderhoud. We willen deze functies zo snel mogelijk implementeren in onze hele bedrijfsvoering.”

​​​​​​​

​​​​​Chemiewerk Bad Köstritz

De directe voorganger van het huidige Chemiewerk Bad Köstritz dateert uit 1831, toen de mineraloog Karl Christian Friedrich Glenck een pekelbron in de buurt van Pohlitz ontdekte en de zoutmijn Heinrichshall opende. 18 jaar later werd deze zoutmijn uitgebreid met een fabriek die nu nog steeds actief is op de huidige markt. Momenteel worden er verschillende specialiteiten in batch- en semi-continue processen vervaardigd in drie productlijnen. De producten worden aangevoerd via een tankwagen, via IBC-containers of in grote zakken voor het vullen van de tanks. Door de verschillende vloeistofstromen die variëren van cycli over lange afstanden tot grote hoogteverschillen, zorgen snelheidsregelende motoren voor het overgrote deel van de aandrijvingen en vormen ze een belangrijk onderdeel van de automatisering.​​​​​​​​​​​​​​

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    2 apr. 2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 feb. 2025
    Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullen
    Sinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    26 dec. 2024
    Kusters - Gewicht in de schaal leggen
    Kusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2024
    Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
    Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    3 apr. 2025
    ABB - Machineveiligheid in 3 stappen
    Machineveiligheid is een cruciaal aspect in de industriële sector, waarbij het waarborgen van de veiligheid van de machine én de gebruiker voorop staat.  Monitor, bestuur en verbind – in drie stappen naar maximale veiligheid én productie-efficiëntie.   
    Lees verder
  • NEWS
    31 mrt. 2025
    Deep dive Smart Supply over itsme
    De recente uitbreidingen van de itsme Groep zijn opgemerkt door de makers van Smart Supply, een Amerikaanse podcast over de technische groothandel. Deze week verscheen hun 'deep dive' over itsme.
    Lees verder
  • NEWS
    28 mrt. 2025
    Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in Contactblokken
    HEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2025
    itsme Groep versterkt management
    Na de recente uitbreiding van de itsme groep door de overnames van Lightelec groep (België en Luxemburg), Hardy Schmitz (Duitsland) en Schuurman groothandel in elektrotechniek (Nederland), versterkt de itsme groep nu ook haar management op internationaal en nationaal niveau.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFINET CPNE
    Waar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFIBUS CPE
    Waar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    WinCC-SCADA2
    Deze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PCS7-SAFE V9
    Begrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.
    Lees verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: