text.skipToContent text.skipToNavigation

OVI, de innovatie die het werk van industriële robots verandert
 

OVISO Robotics ontvangt technische en commerciële ondersteuning van specialisten van itsme ES Elektro Romania
 

Het aantal industriële robots in Centraal en Oost-Europa, waar Roemenië ook deel van uitmaakt, is de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk gegroeid. Geconfronteerd met personeelstekorten vanwege de migratie van miljoenen Oost-Europeanen naar het Westen gedurende de afgelopen decennia, heeft deze regio nu een unieke kans om haar economie te verbeteren via automatisering. En dat alles zonder druk te zetten op het sociale stelsel en het pensioenstelsel zoals in andere delen van de wereld gebeurt.
 

Veel industriële bedrijven zetten ook in Roemenië de stap naar automatisering waarbij, zoals dat bijna overal het geval is, de automobielsector voorop loopt. En als zo’n radicale verandering plaatsvindt, is er altijd ruimte voor creatie en innovatie. In 2010 richtte de ondernemer Ovidiu Stan het bedrijf OVISO Robotics op in Cluj. Zijn doel was een innovatief product te introduceren, dat de overgang van de industrie naar automatisering in hoge mate zou vergemakkelijken.
 

Tegelijkertijd was itsme ES Elektro Romania, onderdeel van de internationale itsme Groep, op zoek naar een startend bedrijf in Roemenië met het potentieel om een revolutionair product te lanceren; een starter die ze technisch en zelfs commercieel wilden ondersteunen. 
 

En dat product – dat vervolgens OVI werd gedoopt – kwam er dankzij de visie van Ovidiu.
 

Wat is OVI?
 

OVI is in feite een product dat flexibiliteit in de productie vergemakkelijkt. Een product met een robot die is voorzien van een Universal Robots handelsmerk en die een belangrijke rol speelt. Het is een mobiele oplossing waarmee de eindklant zijn robot van de ene werkplek naar de andere kan verplaatsen met een minimale inspanning en zonder een externe integrator.
 

“Met OVI kan de klant zelf zonder moeite een robot verplaatsen”


​​​​​​​“We hebben het over een innovatie! Robots zijn er al jaren binnen de industrie. Ze doen geweldig werk, maar we bespeurden een groot probleem met betrekking tot hun flexibiliteit. Voor OVI was het verplaatsen van een robot van de ene werkplek naar de andere en daarna het wijzigen van de taak die hij moest uitvoeren, een proces dat enkele dagen in beslag nam. Het bracht serieuze mechanische, elektrische, softwarematige en pneumatische inspanningen met zich mee. We weten dit, omdat dit is wat we in de eerste fase deden. We waren integrators. We verplaatsten robots voor klanten. Met OVI kan de klant de robot zonder moeite zelf verplaatsen. Alle parametervergelijkingen die een integrator gedurende enkele dagen aan de achterkant moest doen, worden nu door de software in enkele minuten uitgevoerd. We ontwierpen een ingewikkelde contactdoos die alle signalen (elektrische energie, internet, sensortechniek, pneumatiek, etc.) naar de robot stuurt en die alleen maar ontkoppeld hoeft te worden en weer aangekoppeld op de volgende werkplek. Daarna brachten we een automatische gereedschapswisselaar aan die het snel wisselen van het werkgereedschap van de robot mogelijk maakt en nieuwe commando’s aan de robot geeft”, legt de oprichter van OVISO Robotics uit.    
 

Wat doet een mobile robot?
 

​​​​​​​OVI is al op de markt en de gebruikers staan verbaasd over de vaardigheden. Vanwege de toegepaste softwarefuncties kan de robot in de snelst mogelijke tijd verplaatst worden tussen verschillende werkplekken, om vervolgens weer te worden ingeschakeld. Tegelijkertijd is het OVI-systeem vanwege de softwarefuncties in staat automatisch de werkplek te identificeren waar het geïnstalleerd is en het programma te laden voor die bepaalde werkplek. Het softwaresysteem detecteert of het gereedschap van de robot geschikt is voor de toepassing; een aspect dat bijdraagt aan vermindering van de operationele risico’s, de beperking van stilstand en aan het weer in werking treden in minder dan tien minuten. 

Allereerst bedient OVI de bedrijven in de end-of-line sector, namelijk het verpakkings- en palletiseerproces. Ten tweede is het erg nuttig bij het laden en lossen van een geautomatiseerde machine in een fabriek, waarbij het succesvol het routinewerk van een of meerdere mensen op zich neemt. OVI kan ook de houtverwerkende industrie drastisch veranderen, omdat het verscheidene handelingen kan uitvoeren: schilderen, lakken, graveren, nieten, etc.

Naast zijn specifieke toepassingen past OVI bij elk bedrijf waar pick-and-place-werkzaamheden worden uitgevoerd. Het bedrijf heeft deze oplossing al bij verschillende bedrijven in Roemenië geleverd en de robot werkt uitstekend. 
 

“De steun van itsme ES Elektro Romania was van onschatbare waarde”

OVI’s lot had heel anders kunnen zijn als haar uitvinders niet van de technische en commerciële steun van itsme ES Elektro Romania hadden kunnen profiteren. “We hebben een lange relatie die al voor de ontwikkeling van dit product bestond. We zijn onze partners zeer dankbaar. Hun steun was van onschatbare waarde. Als zij ons niet met hun advies hadden geholpen, zou ons OVI-product veel duurder zijn geworden en had het misschien wel een kortere levensduur gehad. De tientallen jaren aan ervaring van de mensen van itsme ES Elektro Romania vertegenwoordigen hun kracht. We zouden niet de tijd hebben gehad enkele stadia te doorlopen die zij in decennia hebben ondergaan. Je kunt deze ervaring met al het geld in de wereld nog niet kopen en daarom zijn we bij hen gekomen om ons te helpen. Ik wil benadrukken dat we twee soorten ondersteuning ontvingen: technische support  (bij het uitzoeken van componenten) en hulp bij het commerciële traject”, zegt Ovidiu.
 

OVISO, nóg een tevreden klant
​​​​​​​

Ook Marius Nodiș en Mihai Kast, twee van de specialisten die namens itsme ES Elektro Romania betrokken waren bij de samenwerking met de makers van OVI, benadrukken het professionele karakter van de relatie met OVISO Robotics. Marius is degene die bruikbare adviezen gaf over de elektrische componenten, waar Mihai vanuit zijn lange ervaring met onderdelenassemblage ervoor zorgde dat alles volgens tekening verliep. “Wij bieden technische, commerciële en logistieke ondersteuning door onze gespecialiseerde consultants. Het creëren van OVI was een complex, maar tegelijkertijd uitdagend en fascinerend proces. We zijn er trots op dat we onze schouders hebben gezet onder een innovatie die het fabricageproces in de industrie totaal gaat veranderen”, verklaart Marius.


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    2 apr. 2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 feb. 2025
    Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullen
    Sinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    26 dec. 2024
    Kusters - Gewicht in de schaal leggen
    Kusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2024
    Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
    Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    4 apr. 2025
    News - Siemens - SIRIUS 8WD46 signaalzuil
    Hoge systeembeschikbaarheid en efficiënte engineering met deze flexibele signaalzuil. Elk segment individueel configureerbaar. Siemens heeft haar portfolio van SIRIUS 8WD4 signaalzuilen verder uitgebreid met een nieuwe high-performance signaalzuil, die standaard elektronisch configureerbaarheid is. Waardoor hij bijzonder eenvoudig kan worden aangepast aan individuele toepassingswensen.
    Lees verder
  • NEWS
    3 apr. 2025
    ABB - Machineveiligheid in 3 stappen
    Machineveiligheid is een cruciaal aspect in de industriële sector, waarbij het waarborgen van de veiligheid van de machine én de gebruiker voorop staat.  Monitor, bestuur en verbind – in drie stappen naar maximale veiligheid én productie-efficiëntie.   
    Lees verder
  • NEWS
    31 mrt. 2025
    Deep dive Smart Supply over itsme
    De recente uitbreidingen van de itsme Groep zijn opgemerkt door de makers van Smart Supply, een Amerikaanse podcast over de technische groothandel. Deze week verscheen hun 'deep dive' over itsme.
    Lees verder
  • NEWS
    28 mrt. 2025
    Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in Contactblokken
    HEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFINET CPNE
    Waar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFIBUS CPE
    Waar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    WinCC-SCADA2
    Deze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PCS7-SAFE V9
    Begrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.
    Lees verder