text.skipToContent text.skipToNavigation


Stof voor perfecte kwaliteit


 

Geavanceerde aandrijftoepassing voor de tusseninspectiemachine bij Spandauer Velours

Bij Spandauer Velours richt de productie zich op velours van hoge kwaliteit, op pluche stoffen voor de verfroller- en schoonmaakindustrie en op moderne veloursstoffen voor de commerciële sector. Door middel van een retrofit benadrukt het bedrijf zijn toewijding aan kwaliteit. De machine wordt aangedreven door ACS880-M04-frequentieregelaars van ABB.

Spandauer Velours vervaardigt stoffen voor grote podia, maar ook voor gestoffeerde meubelen en spoorwegvoertuigen. Hun programma bevat tevens technisch textiel, zoals pluche voor verfrollers of voor schoonmaakproducten en pluche dat wordt gebruikt in wasinstallaties voor textiel. Het bedrijf uit Lichtenstein in Saksen gedijt al ruim dertig jaar goed in de markt. Tot zijn wereldwijde klantenkring behoren onder andere fabrikanten in de verfroller- en schoonmaakindustrie, textielfabrikanten en interieurbouwers, evenals een fors aantal grote en middelgrote bedrijven.

Spandauer Velours legt zich erop toe dat alleen materialen van hoge kwaliteit de fabriek verlaten. Dankzij een retrofit beschikt het bedrijf nu over een nieuwe tusseninspectiemachine, waarmee het de kwaliteitsnormen voor de producten nog beter kan garanderen. Die tusseninspectiemachine wordt gebruikt om het zogenoemde geverfde materiaal te controleren. Dat is het ruwe materiaal dat door de verfmachine is gekleurd. Het wordt direct van de doseerspoel op de machine afgewikkeld, ondergaat vervolgens een visuele inspectie en wordt uiteindelijk weer op een doseerspoel gewikkeld voor verdere verwerking. Mochten er kleurgebreken worden vastgesteld, dan gaat de stof automatisch terug naar de verfmachine. De doorloopsnelheid van de machineband bedraagt 5 tot 60 meter per minuut. De diameter van de textielrollen varieert van 220 tot 1.800 millimeter met een gewicht tot 600 kilo.

“Het panel is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en de layout is zeer duidelijk. Ik ben er erg van onder de indruk”

Het systeem is gebaseerd op een inspectiemachine uit 1960. Vroeger werden de goederen van de doseerspoelen afgewikkeld en over een schuinstaande inspectietafel geleid. Vervolgens werden ze daar weer opgerold op kartonnen kokers. Het systeem werd later gemoderniseerd om de functionaliteit uit te breiden en om technologisch up-to-date te blijven. Inmiddels is er een nieuw component aan het eind van de machine toegevoegd: een oprolmechanisme. Het gehele materiaalgeleidingssysteem moest worden aangepast om de nieuwe taak te kunnen uitvoeren en tevens werd de aandrijftechniek gemoderniseerd. Als onderdeel van de retrofit werden de oorspronkelijk geïnstalleerde hydraulische motoren vervangen door frequentie gestuurde aandrijfmotoren. Technisch distributeur itsme Schultz+Erbse kreeg de opdracht om de elektromechanische onderdelen te upgraden, namelijk de motoren, frequentieregelaars en transmissies.


Hoge eisen aan aandrijftechniek

Martin Franz van itsme Schultz+Erbse ontwierp de elektrische motoren en transmissies. Refererend aan de vereisten van deze toepassing vertelt hij: “Zeven rollers met een hoog massatraagheidsmoment moeten met een bepaalde koppelwaarde op een bepaald toerental gebracht worden. Daarbij is het van groot belang dat de juiste traagheidsverhouding wordt gehandhaafd tussen de transmissie, de motor en de last die aan de buitenkant hangt.” Zeven ACS880-M04-machineaandrijvingen met een output van respectievelijk 0,75 kilowatt en 2,2 kilowatt sturen de rollermotoren aan. Bij deze serie units gaat het om een met opties uitgebreide variant van de ACS880-serie voor spoelassen, draadtrekmachines, mengers en andere zware toepassingen. De ABB-frequentieregelaars ondersteunen veelvoorkomende motortypes voor machinebouw, van standaard asynchrone motoren tot permanente magneet- en synchrone reluctantiemotoren.

Volgens Felix Hollstein, technisch adviseur Aandrijftechniek bij itsme Schultz+Erbse, is de directe koppelregeling (DTC) van de frequentieregelaar een essentiële functie in deze toepassing. DTC maakt een hoge statische en dynamische precisie van de motorsnelheid mogelijk. “Voor dit type zwaar werk, of daar waar de koppels moeilijk in te schatten zijn, heeft DTC bepaalde voordelen, omdat de besturing erg direct is”, zegt Felix. Voorheen was het systeem uitgerust met hydraulische motoren, wat betekende dat het alleen mogelijk was de benodigde draaimomenten in te schatten. 


Regelloop voor de spoel

De ACS880-M04, die verantwoordelijk is voor de opwikkelmotor, is uitgerust met een regelprogramma voor de spoel voor het optimaal op- en afrollen van de stoffenbaan. De spoel heeft als functie alle binnenkomend materiaal af te rollen. Gedurende dit proces ontvangt de ACS880-M04 van het overkoepelende besturingssysteem een streefwaarde voor de wikkelspanning en vervolgens de actuele snelheid via een aangepast programma. Een ultrasone sensor meet de diameter van de wikkeling. Daarnaast ontvangt de frequentieregelaar de actuele waarde van de spanning van het tussencircuit van aandrijving 5 (invoerrol). Als de spanning van het tussencircuit te hoog oploopt, wordt de streefwaarde van de spanning iets verlaagd totdat de spanning weer binnen het normale bereik ligt. De aandrijving gebruikt al deze waarden om de actuele snelheid waarop hij moet werken en de actuele trekkrachtwaarde te berekenen. Dit resulteert in een eenvoudige aansturing. 
 

Sören Rößler is hoofd Onderhoud bij Spandauer Velours. Hij legt uit: “De frequentieregelaar met de wikkelsoftware ontvangt de informatie over het materiaal dat op dat moment door de machine verwerkt wordt. Hij moet onafhankelijk beoordelen of er meer of minder materiaal ingevoerd wordt en de snelheid en het koppel hierop aanpassen, zodat het materiaal netjes afgerold wordt op de doseerspoel.” Naast het soepel functioneren van de frequentieregelaars is hun gebruiksvriendelijkheid net zo belangrijk voor Sören. De ACS880-M04 heeft een modern comfortpanel dat is uitgerust met wizards, verschillende display-opties en configureerbare schermen. Hij verduidelijkt: “Binnen ons bedrijf moet zelfs een leek in staat zijn de frequentieregelaar te parametreren. Tenslotte is er niet elke dag een expert van Schultz+Erbse ter plaatse. Het paneel is ontworpen met het oog op gebruiksgemak en de layout is zeer duidelijk. Ik ben er erg van onder de indruk.”​​​​​​ 

“De meerderheid van de klanten maakt doorgaans eigenlijk gebruik van slechts tien procent van het potentieel van het apparaat”

​​​​​​​Felix denkt dat in deze toepassing meer van de functionaliteit van de frequentieregelaar wordt benut dan normaal het geval is. “De meerderheid van de klanten maakt doorgaans gebruik van slechts tien procent van het potentieel van het apparaat. In dit apparaat werd bijvoorbeeld het adaptieve programmeren dat de frequentieregelaars ondersteunt, goed gebruikt voor het uitgebreid programmeren van toepassingen. Ook wordt gebruik gemaakt van de drive-to-drive-link. Dit maakt een eenvoudige master-slave-communicatie mogelijk tussen de invoerrol (master) en de slave van de wikkelaar.” 
 


 

 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    2 apr. 2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 feb. 2025
    Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullen
    Sinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    26 dec. 2024
    Kusters - Gewicht in de schaal leggen
    Kusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2024
    Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
    Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    3 apr. 2025
    ABB - Machineveiligheid in 3 stappen
    Machineveiligheid is een cruciaal aspect in de industriële sector, waarbij het waarborgen van de veiligheid van de machine én de gebruiker voorop staat.  Monitor, bestuur en verbind – in drie stappen naar maximale veiligheid én productie-efficiëntie.   
    Lees verder
  • NEWS
    31 mrt. 2025
    Deep dive Smart Supply over itsme
    De recente uitbreidingen van de itsme Groep zijn opgemerkt door de makers van Smart Supply, een Amerikaanse podcast over de technische groothandel. Deze week verscheen hun 'deep dive' over itsme.
    Lees verder
  • NEWS
    28 mrt. 2025
    Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in Contactblokken
    HEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2025
    itsme Groep versterkt management
    Na de recente uitbreiding van de itsme groep door de overnames van Lightelec groep (België en Luxemburg), Hardy Schmitz (Duitsland) en Schuurman groothandel in elektrotechniek (Nederland), versterkt de itsme groep nu ook haar management op internationaal en nationaal niveau.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFINET CPNE
    Waar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFIBUS CPE
    Waar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    WinCC-SCADA2
    Deze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PCS7-SAFE V9
    Begrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.
    Lees verder