text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Boon Edam - Toegang tot VMI en een groot assortiment


Boon Edam, bekend van de draaideuren en toegangspoortjes, selecteerde vorig jaar itsme als hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Het grote assortiment en de VMI-oplossing (vendor managed inventory) voor de grijpvoorraad elektrotechnisch montagemateriaal gaven de doorslag. “Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.” 

Boon Edam levert wereldwijd oplossingen voor beveiligde toegang. Het bedrijf bestaat 150 jaar, telt ruim 1.200 medewerkers, heeft fabrieken in Nederland, China en de VS, en kent achttien internationale dochterondernemingen. Productie in Nederland wordt verzorgd bij het hoofdkantoor in Edam en enkele assemblagepartners. De inkoop voor productie in Edam en de wereldwijde spare parts-voorziening wordt verzorgd door een operationeel inkoopteam onder leiding van José Overmars. “Boon doet hier assemblage en coating en verwerkt de technische samenstellingen die partners aanleveren. Zo maken we de producten gereed voor ze naar de dochters gaan. Paneelbouw doen we zelf, maar als het druk is schakelen we ook partners in. Alle partners verzorgen hun eigen inkoop; zij kunnen wel meeliften op onze contracten met leveranciers.” 


Analyse en advies

Nieuw in het leveranciersbestand is itsme. De contacten werden gelegd toen de bestaande hoofdleverancier ging stoppen met zijn VMI-dienstverlening. Maar de kiem voor de switch werd al tijdens corona gelegd, toen leveringsproblemen de industrie teisterden. “Onze toenmalige leverancier kon ons niet bedienen zoals wij wilden, maar dat was niet het moment om over te stappen. Vanwege de beschikbaarheidsproblemen hadden we alle tijd nodig om de materialen binnen te halen. Na corona zijn we ons hele pakket gaan herzien; we hadden een wildgroei aan leveranciers gekend omdat we overal wel iets vandaan konden halen. We zijn dat weer gaan minimaliseren.”

Meer weten over de VMI-oplossing door itsme?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!
 

Er volgden gesprekken met verschillende technische distributeurs, waaronder itsme, dat in VMI juist een speerpunt heeft. Er zijn meerdere partijen die VMI kunnen aanbieden, zegt Danny van Leeuwen, vestigingsmanager itsme Amsterdam. “Maar de intensiteit en kennis die wij daaraan toevoegen, is voor een aantal klanten interessant, waaronder Boon Edam.” Overmars: “VMI zorgt ervoor dat wij altijd voorraad voorhanden hebben en daar zelf niet achteraan hoeven, zodat onze productie gewoon kan doorlopen.” Doorslaggevend was daarnaast dat de assemblagepartners al langer contact hadden met deze distributeur. “Zij waren daar heel erg over te spreken, vandaar dat we besloten om met itsme in zee te gaan.”
 


“Onze assemblagepartners waren heel erg te spreken over itsme” 


Natuurlijk telden ook de prijs, de service en het grote assortiment van itsme mee, vervolgt Van Leeuwen. “Ons assortiment wordt dagdagelijks uitgebreid, we leveren intussen bijna 2,5 miljoen verschillende items. Dat laat zien dat we uit een heel groot netwerk van leveranciers kunnen putten. Precies wat José zoekt: reductie van het aantal leveranciers, doordat wij die van hen overnemen.” Inmiddels heeft itsme bij Boon Edam een VMI 2BIN-systeem voor de grijpvoorraad montagemateriaal geïmplementeerd en is het hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Ook levert het compleet geassembleerde kabelsets. 


Van Leeuwen: “We hebben een analyse gemaakt van hun gegevens: welke artikelen zijn er met welke regelmaat afgenomen in de afgelopen maanden/jaren? Op basis daarvan hebben we afspraken gemaakt over welke artikelen we er gingen neerleggen en welke minimale en maximale voorraad we daarbij gingen aanhouden.” De VMI telt nu rond de 300 artikelen, meldt Overmars. “Daarnaast zijn er heel veel elektronische materialen waarvoor we gaan bepalen of we die nog moeten overzetten. Als itsme goed inzicht heeft gekregen in onze producten, gaan ze ook nog kijken of ze materialen kunnen samenvoegen. Nu hebben we bijvoorbeeld vijf verschillende kabels die allemaal hetzelfde doen. We willen hun advies over wat de beste is. Datzelfde geldt voor diverse exotische materialen; kunnen we die overzetten naar gangbaardere artikelen?” 

 
 
 
 
 

Steeds intensievere samenwerking

In het magazijn in Edam is een deel gereserveerd voor de VMI, herkenbaar aan de blauwe bakken van itsme, meldt Overmars. “Dat visuele aspect is belangrijk, want zo kunnen we goed zien welke materialen door itsme worden besteld.” Van Leeuwen: “Onze medewerker komt elke week de bakken controleren. Hij scant wat bijna leeg is, vult de bakken aan die de vorige keer waren gescand, zet ze terug in het magazijn, ruimt de boel op en checkt de pakbonnen. Zo nemen we Boon een stuk magazijnbeheer uit handen, zodat zij verder kunnen met wat voor hen belangrijk is en hier zo weinig mogelijk energie in hoeven te steken.” 


De implementatie is goed gegaan”, aldus Overmars. “Daar heeft Boon Edam alle mensen bij betrokken die ermee gingen werken. Ze kregen een introductie en konden vragen stellen over de nieuwe manier van werken. Dat is heel goed ontvangen door onze collega’s. We zijn dit jaar begonnen en misten soms nog wat materialen, maar dat hebben we met itsme telkens snel opgelost. We verwachten dat het proces vanaf april goed verloopt.” 

“We nemen Boon een stuk magazijnbeheer uit handen” 

Intussen kijken de partners al vooruit. Overmars: “We gaan samen met itsme analyseren welke materialen in ons pakket we nog meer kunnen overzetten. En of er ook materialen zijn die we beter uit de VMI kunnen halen. De toegangspoortjes zijn in het VMI-verhaal nog niet meegenomen, want de productie daarvan zit op een andere locatie in Edam. Daar gaan we misschien nog een VMI toevoegen, al zal dat niet voor dit jaar zijn.”


Van Leeuwen: “We zitten nog in de beginfase en de huidige VMI heeft prioriteit. Die zijn we nu aan het finetunen. De solutions die we verder nog bieden, bijvoorbeeld met betrekking tot industriële automatisering, gaan we langzaam introduceren bij Boon. Zo zal de samenwerking steeds intensiever worden en gaan we ook in gesprek over nieuwe ontwikkelingen in markt en technologie.” Overmars: “Dat is nu nog niet aan de orde. Maar we hebben al wel bezoek gehad van itsme-engineers, om kennis te maken, zodat onze engineers weten naar wie ze toe kunnen voor advies.”


Vertrouwen

Beide partijen hebben de intentie er een langdurige samenwerking van te maken, zegt Van Leeuwen. “Ons doel is om een ontzettend efficiënt supply-proces bij Boon Edam te realiseren, zodat zij succes kunnen boeken bij hun klanten. Dan praat je over vertrouwen en een langdurige relatie.” Het VMI-contract dat op het punt van tekenen staat, heeft een looptijd van twee jaar. Maar dat is de formele looptijd, tekent Overmars aan. “Het is een heel groot project om de VMI over te zetten en dus niet iets dat je elke paar jaar opnieuw wilt doen. Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.” Over vertrouwen gesproken! 

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    27 jan. 2025
    ABB - OHTV
    Voor toepassingen met hoge spanningen biedt ABB de hoogwaardige OTHV-lastscheiders voor 800 – 1000 VAC. De lastscheiders zijn essentieel voor de veiligheid en besturing van o.a. PV-systemen, energieopslag, marine en energieverdeelsystemen. Ze kenmerken zich door veiligheid, duurzaamheid, installatiegemak en veelzijdige toepassing.
    Lees verder
  • NEWS
    20 jan. 2025
    Siemens - SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen
    SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen. Het SIMATIC WinCC Unified-systeem bestaat onder andere uit de SIMATIC WinCC Unified-visualisatiesoftware en de nieuwe SIMATIC HMI Unified Comfort Panels.
    Lees verder
  • NEWS
    15 jan. 2025
    Eaton - LED-Lineaire Armaturen voor Gevaarlijke Gebieden van CEAG
    Veilig, betrouwbaar en efficiënt – de CEAG ExLin-armaturen combineren geavanceerde LED-technologie met geoptimaliseerd thermisch beheer en een robuuste, beproefde behuizing. Dit zorgt voor een langere levensduur, zelfs in de meest extreme omgevingen. Goedgekeurd voor gebruik in Zone 1 en Zone 21 gevaarlijke gebieden, biedt de Crouse-Hinds ExLin-serie een aanzienlijke verbetering in levensduur, efficiëntie en prestaties. Bovendien zorgt het voor een aantrekkelijke terugverdientijd vergeleken met traditionele fluorescentielampen.
    Lees verder
  • NEWS
    7 jan. 2025
    nVent Hoffman - Vereenvoudig sanitaire processen, voorkom verontreiniging
    Bescherm kritische elektrische apparatuur met eenvoudig te reinigen, afwasbare behuizingen om hygiënische omstandigheden te behouden en producten te beschermen Fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken moeten geavanceerde sanitaire oplossingen implementeren om wereldwijd de gezondheid en veiligheid van consumenten te waarborgen en hun bedrijf te beschermen tegen kostbare uitvaltijd en terugroepacties. Elektrische behuizingen behoren tot de cruciale apparatuur in elke voedselverwerkende fabriek en spelen een essentiële rol bij het handhaven van deze hoge hygiënenormen.
    Lees verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Matco International - Veilige samenwerking
    Matco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktraining
    Van de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doen
    De relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Xeltis - Hart voor de zaak
    Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-PRO v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-INST
    PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFINET-INST
    De vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder