Boon Edam - Toegang tot VMI en een groot assortiment
Boon Edam, bekend van de draaideuren en toegangspoortjes, selecteerde vorig jaar itsme als hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Het grote assortiment en de VMI-oplossing (vendor managed inventory) voor de grijpvoorraad elektrotechnisch montagemateriaal gaven de doorslag. “Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.”
Boon Edam levert wereldwijd oplossingen voor beveiligde toegang. Het bedrijf bestaat 150 jaar, telt ruim 1.200 medewerkers, heeft fabrieken in Nederland, China en de VS, en kent achttien internationale dochterondernemingen. Productie in Nederland wordt verzorgd bij het hoofdkantoor in Edam en enkele assemblagepartners. De inkoop voor productie in Edam en de wereldwijde spare parts-voorziening wordt verzorgd door een operationeel inkoopteam onder leiding van José Overmars. “Boon doet hier assemblage en coating en verwerkt de technische samenstellingen die partners aanleveren. Zo maken we de producten gereed voor ze naar de dochters gaan. Paneelbouw doen we zelf, maar als het druk is schakelen we ook partners in. Alle partners verzorgen hun eigen inkoop; zij kunnen wel meeliften op onze contracten met leveranciers.”
Analyse en advies
Nieuw in het leveranciersbestand is itsme. De contacten werden gelegd toen de bestaande hoofdleverancier ging stoppen met zijn VMI-dienstverlening. Maar de kiem voor de switch werd al tijdens corona gelegd, toen leveringsproblemen de industrie teisterden. “Onze toenmalige leverancier kon ons niet bedienen zoals wij wilden, maar dat was niet het moment om over te stappen. Vanwege de beschikbaarheidsproblemen hadden we alle tijd nodig om de materialen binnen te halen. Na corona zijn we ons hele pakket gaan herzien; we hadden een wildgroei aan leveranciers gekend omdat we overal wel iets vandaan konden halen. We zijn dat weer gaan minimaliseren.”
Meer weten over de VMI-oplossing door itsme?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Er volgden gesprekken met verschillende technische distributeurs, waaronder itsme, dat in VMI juist een speerpunt heeft. Er zijn meerdere partijen die VMI kunnen aanbieden, zegt Danny van Leeuwen, vestigingsmanager itsme Amsterdam. “Maar de intensiteit en kennis die wij daaraan toevoegen, is voor een aantal klanten interessant, waaronder Boon Edam.” Overmars: “VMI zorgt ervoor dat wij altijd voorraad voorhanden hebben en daar zelf niet achteraan hoeven, zodat onze productie gewoon kan doorlopen.” Doorslaggevend was daarnaast dat de assemblagepartners al langer contact hadden met deze distributeur. “Zij waren daar heel erg over te spreken, vandaar dat we besloten om met itsme in zee te gaan.”
“Onze assemblagepartners waren heel erg te spreken over itsme”
Natuurlijk telden ook de prijs, de service en het grote assortiment van itsme mee, vervolgt Van Leeuwen. “Ons assortiment wordt dagdagelijks uitgebreid, we leveren intussen bijna 2,5 miljoen verschillende items. Dat laat zien dat we uit een heel groot netwerk van leveranciers kunnen putten. Precies wat José zoekt: reductie van het aantal leveranciers, doordat wij die van hen overnemen.” Inmiddels heeft itsme bij Boon Edam een VMI 2BIN-systeem voor de grijpvoorraad montagemateriaal geïmplementeerd en is het hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Ook levert het compleet geassembleerde kabelsets.
Van Leeuwen: “We hebben een analyse gemaakt van hun gegevens: welke artikelen zijn er met welke regelmaat afgenomen in de afgelopen maanden/jaren? Op basis daarvan hebben we afspraken gemaakt over welke artikelen we er gingen neerleggen en welke minimale en maximale voorraad we daarbij gingen aanhouden.” De VMI telt nu rond de 300 artikelen, meldt Overmars. “Daarnaast zijn er heel veel elektronische materialen waarvoor we gaan bepalen of we die nog moeten overzetten. Als itsme goed inzicht heeft gekregen in onze producten, gaan ze ook nog kijken of ze materialen kunnen samenvoegen. Nu hebben we bijvoorbeeld vijf verschillende kabels die allemaal hetzelfde doen. We willen hun advies over wat de beste is. Datzelfde geldt voor diverse exotische materialen; kunnen we die overzetten naar gangbaardere artikelen?”
Steeds intensievere samenwerking
In het magazijn in Edam is een deel gereserveerd voor de VMI, herkenbaar aan de blauwe bakken van itsme, meldt Overmars. “Dat visuele aspect is belangrijk, want zo kunnen we goed zien welke materialen door itsme worden besteld.” Van Leeuwen: “Onze medewerker komt elke week de bakken controleren. Hij scant wat bijna leeg is, vult de bakken aan die de vorige keer waren gescand, zet ze terug in het magazijn, ruimt de boel op en checkt de pakbonnen. Zo nemen we Boon een stuk magazijnbeheer uit handen, zodat zij verder kunnen met wat voor hen belangrijk is en hier zo weinig mogelijk energie in hoeven te steken.”
De implementatie is goed gegaan”, aldus Overmars. “Daar heeft Boon Edam alle mensen bij betrokken die ermee gingen werken. Ze kregen een introductie en konden vragen stellen over de nieuwe manier van werken. Dat is heel goed ontvangen door onze collega’s. We zijn dit jaar begonnen en misten soms nog wat materialen, maar dat hebben we met itsme telkens snel opgelost. We verwachten dat het proces vanaf april goed verloopt.”
“We nemen Boon een stuk magazijnbeheer uit handen”
Intussen kijken de partners al vooruit. Overmars: “We gaan samen met itsme analyseren welke materialen in ons pakket we nog meer kunnen overzetten. En of er ook materialen zijn die we beter uit de VMI kunnen halen. De toegangspoortjes zijn in het VMI-verhaal nog niet meegenomen, want de productie daarvan zit op een andere locatie in Edam. Daar gaan we misschien nog een VMI toevoegen, al zal dat niet voor dit jaar zijn.”
Van Leeuwen: “We zitten nog in de beginfase en de huidige VMI heeft prioriteit. Die zijn we nu aan het finetunen. De solutions die we verder nog bieden, bijvoorbeeld met betrekking tot industriële automatisering, gaan we langzaam introduceren bij Boon. Zo zal de samenwerking steeds intensiever worden en gaan we ook in gesprek over nieuwe ontwikkelingen in markt en technologie.” Overmars: “Dat is nu nog niet aan de orde. Maar we hebben al wel bezoek gehad van itsme-engineers, om kennis te maken, zodat onze engineers weten naar wie ze toe kunnen voor advies.”
Vertrouwen
Beide partijen hebben de intentie er een langdurige samenwerking van te maken, zegt Van Leeuwen. “Ons doel is om een ontzettend efficiënt supply-proces bij Boon Edam te realiseren, zodat zij succes kunnen boeken bij hun klanten. Dan praat je over vertrouwen en een langdurige relatie.” Het VMI-contract dat op het punt van tekenen staat, heeft een looptijd van twee jaar. Maar dat is de formele looptijd, tekent Overmars aan. “Het is een heel groot project om de VMI over te zetten en dus niet iets dat je elke paar jaar opnieuw wilt doen. Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.” Over vertrouwen gesproken!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Signify - Nieuwe verlichtingsproductenLees verderMet de komst van de donkere dagen wordt het belang van verlichting, zowel binnen als buiten, duidelijker dan ooit. Licht speelt een essentiële rol in het creëren van sfeer en functionaliteit. Signify biedt een breed scala aan oplossingen die geschikt zijn voor diverse projecten en afgestemd kunnen worden op specifieke behoeften. Lees hieronder meer over de nieuwe producten van Signify.
-
Rittal - CX-consoleLees verderDe vernieuwde CX-console van Rittal biedt geavanceerde mogelijkheden voor machine- en systeemmonitoring en is een waardevolle aanvulling op jouw werkprocessen. Als opvolger van de TP-systemen biedt de CX-console innovatieve functies die niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de betrouwbaarheid van je systemen versterken. Dit nieuwe systeem is volledig compatibel met de populaire AX- en VX-toebehorenplatformen, wat zorgt voor een naadloze integratie binnen je bestaande infrastructuur.
-
Stahl Electromach - ISPAC BarriersLees verderDe verbeterde ISpac-isolatorbarrières van R. STAHL bieden intrinsiek veilige interfaces voor veldapparatuur. Ondermeer geschikt voor functionele veiligheid in SIL 2 en SIL 3 met eenvoudige installatie op DIN rail of een pac carrier / backplane.
-
Stahl Electromach - Explosieveilige lineaire armaturenLees verderR. STAHL's explosieveilige lineaire armaturen en LED-lichtoplossingen beschikken over geavanceerde, innovatieve LED-technologie. Standaard zijn ze voorzien van een elektrische aansluiting aan beide zijden, vijf-aderige doorvoerbedrading en een nieuw afdichtingssysteem voor een gecertificeerde IP66 / IP67 beschermingsgraad. De elektronische ballast die op de reflectorplaat van de LED-armaturen is gemonteerd, maakt de Ex lineaire armaturen onderhoudsvriendelijk. Welke versie je ook in jouw omgeving installeert, bij R. STAHL ben je in veilige handen.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PROFIBUS-INSTLees verderPROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
PROFINET-INSTLees verderDe vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
S5-SERVICELees verderNa het volgen van deze module kan de cursist: Werken met het STEP5 BASIS-pakket: voorinstellingen maken; programma’s in de PLC laden; gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen. Hardware testen; I/O kaarten adresseren; Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen. Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.