text.skipToContent text.skipToNavigation

In het hart van de Piñabar


DIM zoekt de samenwerking op voor doorontwikkeling besturingssysteem

Van verse ananas tot hapklare portie fruit in een hersluitbaar bakje. De Piñabar maakt het mogelijk in minder dan 20 seconden. Voor een klant in de supermarkt een kwestie van een paar drukken op de knop. Voor Pierre van de Braak, directeur van Dutch Industrial Manufacturing (DIM) en bedenker van de Piñabar, ging er een pittig traject aan vooraf. Als machinebouwer kreeg hij voor het elektrotechnische deel ondersteuning van Schneider Electric, S2 Technische Automatisering en itsme.

“Een aantal jaar geleden zijn wij ingesprongen op een vraag van Nederlandse supermarktketen Coop. Ze zochten een oplossing om verse ananas te schillen en te snijden op de winkelvloer. We ontwikkelden al machines en losse onderdelen, dus daar had ik wel oren naar. Uit een samenwerking met een ingenieursbureau ontstond de Piñabar”, vertelt Pierre enthousiast. Toen Amerika als afzetmarkt lonkte, moest er nog wel een drempel genomen worden: UL-certificering. Dit Amerikaanse keurmerk stelt (brand)veiligheid centraal voor mens, dier en milieu en is verplicht. Bovendien moesten niet alleen de afzonderlijke componenten UL-gecertificeerd zijn, maar ook de machine als geheel. Precies op die punten liep DIM vast.

itsme was al betrokken bij het project als leverancier van de LED-verlichting. Frank Eijkenboom, accountmanager itsme: “Het ging in eerste instantie om de UL-keuring van de verlichting, maar gaandeweg kwam het gesprek op het hart van de machine, het besturingssysteem. Dat bleek uit diverse fabricaten te zijn opgebouwd, terwijl standaardisatie naar één merk een hoop voordelen biedt. Denk alleen al aan één aanspreekpunt. We hebben doorgevraagd om exact te begrijpen wat DIM precies nodig heeft en wat de machine moet doen. En juist doordat we onafhankelijk zijn, zoeken we net zo lang tot we een oplossing hebben die optimaal op een specifieke klantsituatie aansluit. Vervolgens koppelen we het juiste merk eraan. Zo kwamen we in dit geval uit bij Schneider Electric.”
 

“We zoeken net zo lang tot we een oplossing hebben die optimaal aansluit”


Willy Hendriks, accountmanager OEM bij Schneider Electric: “Met een lokale aanwezigheid in meer dan 100 landen bieden wij een wereldwijde beschikbaarheid van producten en uitgebreide ondersteuning voor nationale en internationale projecten. En bovendien bieden wij een compleet aanbod aan UL-gecertificeerde producten voor de Amerikaanse markt.” Voor DIM tevens een fijne keuze, omdat itsme het totaalpakket aan onderdelen van Schneider Electric kon leveren voor de besturing van de machine. Voor de elektrotechnische engineering en het schrijven van de software sloot S2 uit Margraten aan, een klant uit het netwerk van itsme. Dit technisch automatiseringsbedrijf fabriceert het besturingspaneel en beheert daarnaast de software voor de machine.


Logistieke ontzorging en een– plug & play eindresultaat

Paul Mullenders, projectleider itsme: “In het voortraject heeft itsme de componenten geselecteerd met de juiste specificaties. De application engineers van Schneider Electric boden ondersteuning in de fijnafstemming van de frequentieregelaar en de besturing en S2 zorgde voor de engineering.” Pierre heeft nog wel een voorbeeld van die finetuning: “In eerste instantie moesten we al vroeg in het productieproces beslissen of de besturing 220 volt of 110 volt werd, respectievelijk voor de Europese en de Amerikaanse markt. Terwijl ik dat punt liever zo laat mogelijk bepaal. Daarom produceren we nu slechts één besturingsplatform. Daarmee kunnen we gemakkelijk switchen tussen 110 en 220 volt; we wisselen alleen de frequentieregelaar.”         

itsme heeft de logistieke stromen opgezet: alle artikelen voor het besturingsplatform liggen daar op voorraad. Die leveren zij aan MTB, waar het platform geassembleerd wordt. Vervolgens gaat het naar S2. Frank Steins, eigenaar van S2: “Nadat we alles geprogrammeerd en getest hebben, koppelen wij een versienummer aan de software. Zo bouwen we een historie op. Eventuele issues los je op die manier snel op.”

De complete besturingsmodule wordt vervolgens via itsme bij DIM bezorgd. Paul legt uit: “itsme monitort zowel de voorraad als de logistieke voortgang. Omdat we de voorraad ook beheren, kunnen we tijdig bijsturen. Zo is de order altijd op tijd en ontvangt DIM besturingssystemen die vanuit elektrotechnisch oogpunt plug en play zijn. Ze hoeven de Piñabar alleen nog aan te sluiten. En we zorgen er uiteraard voor dat alle componenten UL-gecertificeerd zijn. Ook als er een artikel wordt vervangen.”

Dat laatste is voor DIM essentieel. “Elektronicacomponenten onder revisie wijzigen snel. Maar die UL-certificering dient altijd up-to-date te zijn. Blijkt er tijdens een audit een component te zijn vervangen door een niet-gekeurd onderdeel, dan heb ik een probleem. Het is dus een kwestie van vertrouwen dat iedereen daar alert op blijft”, zegt Pierre.
 

“De samenwerking geeft ons als productiebedrijf ademend vermogen”


Bij grote drukte kunnen er andere bedrijven worden ingeschakeld om de besturingsmodule te maken. Ook in dat geval beheert itsme de logistieke stroom van onderdeel tot volledig afgemonteerde besturing. Pierre vertelt: “Je moet als productiebedrijf kunnen opschalen, maar net zo goed weer kunnen afschalen. Dat ademend vermogen is voor ons erg belangrijk en dat vind ik in deze samenwerkingsstructuur. Want je kunt je markt nog zo goed begrijpen: diezelfde markt laat zich niet door jou dicteren. Er zijn zoveel zaken van buitenaf die de productie beïnvloeden.”
 

Plannen voor de toekomst

​​​​​​​De Piñabar in zijn huidige vorm is af. Pierre: “Er komt altijd wel iets op je pad dat verbeterd kan worden, maar op een gegeven moment moet je de keuze maken dat het goed is. We zijn alweer bezig met een tafelmodel voor horeca en food corners. En het team in deze samenstelling werkt zo goed, dat zowel itsme, als Schneider Electric en S2 daarbij betrokken zullen zijn.”

Over DIM en S2

Bij DIM in Roermond zijn 18 mensen werkzaam. Die houden zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van oplossingen op het gebied van machinebouw, -onderhoud en het vervaardigen van machineonderdelen. Een team van 5 man houdt zich continu bezig met de Piñabar.

​​​​​​​Deze ananasschil- en snijautomaat kan eenvoudig door de consument zelf bediend worden en wordt naar 30 landen geëxporteerd. Wereldwijd staan er zo’n 700 machines in een supermarkt opgesteld, waaronder Walmart (Verenigde Staten) en EDEKA (Duitsland).

​​​​​​​S2 Technische Automatisering BV maakt onderdeel uit van de S2 Group in Margraten. Met een team van 15 mensen leveren zij diensten en complete oplossingen voor het automatiseren van machines, productieprocessen en het bouwen van intelligente robotsystemen om de productie te optimaliseren. Daarnaast leveren ze onder de naam S2 Technische Installaties BV diensten aan de utiliteit, zorgsector en industrie op het gebied van data infrastructuren en toegangssystemen.

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    2 apr. 2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 feb. 2025
    Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullen
    Sinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    26 dec. 2024
    Kusters - Gewicht in de schaal leggen
    Kusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2024
    Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
    Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    31 mrt. 2025
    Deep dive Smart Supply over itsme
    De recente uitbreidingen van de itsme Groep zijn opgemerkt door de makers van Smart Supply, een Amerikaanse podcast over de technische groothandel. Deze week verscheen hun 'deep dive' over itsme.
    Lees verder
  • NEWS
    28 mrt. 2025
    Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in Contactblokken
    HEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2025
    itsme Groep versterkt management
    Na de recente uitbreiding van de itsme groep door de overnames van Lightelec groep (België en Luxemburg), Hardy Schmitz (Duitsland) en Schuurman groothandel in elektrotechniek (Nederland), versterkt de itsme groep nu ook haar management op internationaal en nationaal niveau.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2025
    Rittal - RiLineX
    RiLineX stelt nieuwe normen voor stroomverdeling en maakt jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van de energiesector. RiLineX is het nieuwe 60 mm railsysteemplatform voor stroomverdeling in industrie, gebouwen en infrastructuur – open, fabrikantneutraal en licentievrij.
    Lees verder