FIBRAN is samen met itsme ELEKTRES een pionier op het gebied van digitale transformatie in de vleesindustrie
De vleesindustrie is goed voor ongeveer 2,1% van het BBP en is de vierde grootste motor van de Spaanse economie. De strategische positie van de sector en de veranderende gewoonten van de consument betekenen dat de industrie een digitale transformatie moet doorvoeren om haar productiemodel te optimaliseren en in te spelen op de huidige vraag naar gezondere producten met toegevoegde waarde.
In 2017 is FIBRAN, met 60 jaar ervaring als fabrikant van innovatieve collageendarmen voor worst en andere vleesproducten, begonnen met de digitalisering van zijn hoofdkantoor en de productiefaciliteit in Sant Joan de les Abadesses (Girona) om een aantal van zijn productieprocessen te automatiseren.
Sommige bedrijven zien digitale transformatie als een project voor de toekomst, maar FIBRAN was ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om de zaken voor de toekomst veilig te stellen. FIBRAN had als doel om het bedrijf om te vormen tot een digitale fabriek, waarbij de meeste productieprocessen worden geautomatiseerd om concurrerender te worden, de kosten te verlagen en de traceerbaarheid van de producten te verbeteren en zo de kwaliteit te garanderen. Dit was essentieel voor een bedrijf dat sinds zijn oprichting in 1953 altijd een belangrijke speler in de sector is geweest en dat momenteel naar meer dan 60 landen over de hele wereld exporteert.
Baanbrekend project in de vleesindustrie
Om digitalisering te bewerkstelligen, heeft FIBRAN overlegd met het team van itsme ELEKTRES (de Spaanse dochteronderneming van de itsme Groep) en de lokale technici van itsme, INDUSTRIAL AUTOMATION.
itsme, een toonaangevend adviesbureau op het gebied van elektrotechniek, het optimaliseren van productieprocessen en trainingen op het gebied van industriële automatisering, is begonnen met het analyseren van de behoeften van FIBRAN en de meest geschikte producten voor de uitvoering van het project. Het stelde een ontwerpvoorstel op voor het communicatienetwerk van het volledige automatiseringssysteem en bood alle technici van FIBRAN training voor het project.
Op basis van itsme’s voorstellen heeft FIBRAN de automatisering van zijn productieprocessen op zich genomen en zijn eerste installaties, individuele machines die bediening en toezicht door mensen vereisten, vervangen door een netwerk van onderling verbonden machines. De efficiëntie van het productieproces is aanzienlijk verbeterd en ook de kosten zijn verlaagd zonder dat dit ten koste is gegaan van de kwaliteit, die nog steeds wordt gecontroleerd en beheerd door gekwalificeerd technisch personeel.
Deze industriële automatisering (nu aangestuurd door een programmeerbare automaat of PLC uit de SIEMENS S7-1500-serie) heeft ook geleid tot een verbetering van het bewakingsproces, waardoor de kwaliteit en de volledige traceerbaarheid van de eindproducten gewaarborgd worden. De technologie geeft gedetailleerde informatie over het tijdstip waarop elke machine wordt in- en uitgeschakeld, de temperatuur van de producten wanneer ze de machines in- en uitgaan, evenals alle tijdstippen en hoeveelheden producten die worden gebruikt. Daarbij staan de uniformiteit en de kwaliteit van de producten altijd voorop, zoals het gebruik van de delicate natuurlijke proteïnen van FIBRAN. Als de kwaliteit van het product op de een of andere manier wordt aangetast, kunnen de technici elk onderdeel van het proces analyseren en snel de oorzaak van het probleem achterhalen en het probleem oplossen.
Om het noodzakelijke automatiseringsniveau te bereiken, moest FIBRAN een master-PLC (S7-1500 van SIEMENS) installeren die alle processen coördineert en die verbonden is met andere machine-PLC’s (S7-1200 van SIEMENS) om te voldoen aan de veiligheidseisen voor de machines in de productielijn, door gebruik te maken van twee technologieën: Profisafe voor het beheer van de veiligheid en Profinet voor de prestaties. Deze twee communicatietechnologieën waren nieuw voor FIBRAN (dat voorheen gebruikmaakte van Profibus) en daarom werd er een beroep op itsme gedaan om te helpen bij de implementatie ervan.
Profinet is een standaard voor communicatie tussen PLC en veldelementen (regelsensoren, aandrijfmotoren) en Profisafe is een standaard voor communicatie binnen Profinet die zich bezighoudt met de veiligheid van machines en personeel (noodknoppen, lichtschermen of geactiveerde componenten zoals SIEMENS G120-versnellingen).
Dit nieuwe netwerk zou daarom een reeks technologische componenten vereisen waarover FIBRAN nog niet beschikte (SIEMENS SCALANCE-schakelaars en -routers) en die de veiligheid zouden waarborgen door een onderscheid te maken (en te communiceren) tussen het kantoornetwerksysteem (IT) van de fabriek en het industriële netwerk voor machinegegevens (OT). Er speelde ook een belangrijk onderhoudsaspect, aangezien het technische kantoor in Barcelona nu op afstand kon worden aangesloten op een bedrijfsmachine buiten Spanje. Ook werd het innovatieve assortiment weegproducten (Siwarex) van SIEMENS, dat machines met hoge precisieweegschalen uitrust, geïnstalleerd.
Met het oog op een veilige, concurrerende en kwalitatief hoogwaardige toekomst
FIBRAN heeft aanzienlijke voordelen behaald uit de implementatie van het project. Dankzij de PLC en de procesautomatisering is de algehele effectiviteit van de apparatuur (Overall Equipment Effectiveness, OEE), de universele indicator voor het meten van de productiviteit van industriële apparatuur, verbeterd. Deze belangrijke indicator is meestal moeilijk te berekenen wanneer alles handmatig wordt beheerd.
Een ander groot voordeel van het project is het gemak en de snelheid waarmee het is geïmplementeerd, aangezien het in slechts in een paar weken was opgezet dankzij de krachtige technische en programmeertool van SIEMENS, het Totally Integrated Automation Portal.
De medewerkers van FIBRAN kunnen nu in de cloud werken en processen op afstand en dus efficiënter volgen met behulp van een tablet. Cyberveiligheid is uiteraard essentieel voor het hele project om de onschendbaarheid en ondoordringbaarheid van de systemen en de goede werking van de fabriek te waarborgen. Dit is vooral belangrijk gezien de behoefte aan beheer en communicatie op afstand van een internationale organisatie met installaties in verschillende landen, waaronder Spanje en het Midden-Oosten.
Ondersteuning bij training was ook essentieel voor het digitaliseringsproces, en itsme was verantwoordelijk voor het adviseren van de technici van FIBRAN, zodat deze na deze eerste fase zelfstandig kunnen werken en deze technologie verder kunnen ontwikkelen in andere delen van het bedrijf. De training is daarom volledig gericht op het project, de logistieke oplossingen en de geïnstalleerde producten.
De automatisering van de productieprocessen op het hoofdkantoor van FIBRAN om er een innovatieve digitale fabriek van te maken, heeft het bedrijf ook gestimuleerd om deze technologieën te automatiseren en toe te passen in andere delen van het bedrijf. Toen men zich eenmaal bewust was van de voordelen van deze technologie, werden er nieuwe fasen voor de ontwikkeling ervan gepland. Deze aanpak betekent dat FIBRAN een veilige, concurrerende en kwalitatief hoogwaardige toekomst tegemoet kan zien.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Festo - PersluchtverzorgingLees verderVoor een maximale procesbetrouwbaarheid en een lange levensduur van jouw machines is een optimale persluchtverzorging essentieel. Als dealer van Festo helpen wij jou bij het kiezen van de juiste oplossingen voor een schone en efficiënte persluchttoevoer. Met het Festo-assortiment voorkom je storingen, minimaliseer je stilstand en verleng je de levensduur van uw pneumatische componenten.
-
ABB - OHTVLees verderVoor toepassingen met hoge spanningen biedt ABB de hoogwaardige OTHV-lastscheiders voor 800 – 1000 VAC. De lastscheiders zijn essentieel voor de veiligheid en besturing van o.a. PV-systemen, energieopslag, marine en energieverdeelsystemen. Ze kenmerken zich door veiligheid, duurzaamheid, installatiegemak en veelzijdige toepassing.
-
Siemens - SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingenLees verderSIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen. Het SIMATIC WinCC Unified-systeem bestaat onder andere uit de SIMATIC WinCC Unified-visualisatiesoftware en de nieuwe SIMATIC HMI Unified Comfort Panels.
-
Eaton - LED-Lineaire Armaturen voor Gevaarlijke Gebieden van CEAGLees verderVeilig, betrouwbaar en efficiënt – de CEAG ExLin-armaturen combineren geavanceerde LED-technologie met geoptimaliseerd thermisch beheer en een robuuste, beproefde behuizing. Dit zorgt voor een langere levensduur, zelfs in de meest extreme omgevingen. Goedgekeurd voor gebruik in Zone 1 en Zone 21 gevaarlijke gebieden, biedt de Crouse-Hinds ExLin-serie een aanzienlijke verbetering in levensduur, efficiëntie en prestaties. Bovendien zorgt het voor een aantrekkelijke terugverdientijd vergeleken met traditionele fluorescentielampen.
Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PCS7-PRO v9Lees verderDe deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
-
PROFIBUS-INSTLees verderPROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
PROFINET-INSTLees verderDe vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.