text.skipToContent text.skipToNavigation

De longtail niet langer angstaanjagend

Optimalisatie van de inkoop en vermindering van leveranciers in specialemachinebouw

 

Elke koper kent het probleem: om de interne inspanningen in de inkoop onder controle te houden, zijn verschillende opties beschikbaar, zoals de standaardisatie van producten, fabrikanten en uiteindelijk leveranciers. Maar als de selectie van de componenten in te sterke mate is verminderd, klagen de gespecialiseerde afdelingen. Bouwer van speciale machines ruhlamat heeft daarom in samenspraak met itsme besloten om onafhankelijk verder te gaan.

Door de niet te stoppen trend naar een steeds geautomatiseerder productielandschap is er een onvermijdelijke stijging van complexiteit binnen bedrijven. De reikwijdte van de diensten die door machines en systemen worden uitgevoerd, neemt toe: extra sensoren registreren statusgegevens en geven deze door, communicatiemodules verbinden machines met netwerken op een hoger niveau en zowel operationele activiteiten als onderhoud vinden steeds vaker niet in de fabriek plaats. In sommige gevallen kan software, in combinatie met gestandaardiseerde en uniforme hardware, een breed scala aan functies uitvoeren. 

Maar software lost slechts een deel van de uitdaging op. Op veel terreinen van machine- en fabrieksbouw is deze manier van omgaan met complexiteit geen optie. Wat binnen specialemachinebouw nodig is, zijn klantspecifieke speciale oplossingen die alleen door hardware kunnen worden geboden. Bij het overwegen van het aanpassen van lineaire overdrachtssystemen, handmatige werkstations of testsystemen is dit alleen mogelijk met de juiste interactie tussen hardware en software, zoals bij ruhlamat GmbH uit Marksuhl nabij Eisenach te Duitsland. 


ruhlamat wordt gewaardeerd voor specialemachinebouw


Gestandaardiseerde turnkey oplossingen en systemen voor de medische en verpakkingsindustrie, evenals machines voor de personalisatie van identiteitskaarten en paspoorten maken deel uit van het bedrijfsportfolio. Het zijn echter juist de klanten uit de auto- en elektronica-industrie die zeer specifieke oplossingen verwachten uit Thüringen. Het bedrijf scoort echt bij deze bedrijven als het aankomt op speciale machines. Terwijl bijvoorbeeld in de verpakkingsindustrie batches van 10 tot 50 machines worden besteld, ontwikkelen onze engineers en mechatronica-engineers assemblage- en automatiseringssystemen voor zeer geautomatiseerde klantbedrijven, afgestemd op elk individueel geval. In dit segment verlaten geen twee identieke machines de fabriek. Extra oorzaken van complexiteit zijn de speciale fabrieksnormen en leverancierslijsten van de belangrijkste klanten van ruhlamat. Het doel is om kwaliteit, beschikbaarheid en leveringssnelheid te garanderen, of eenvoudigweg om ervoor te zorgen dat de geïnstalleerde componenten afkomstig zijn uit het eigen portfolio van de groep.


De andere kant van individualiteit

Om te voldoen aan de individuele productievereisten heeft ruhlamat hoge operationele kosten. Dit geldt met name voor de zogenaamde longtail, dus producten, productgroepen of fabrikanten, die, hoewel ze maar één bestelartikel hebben, of slechts een paar, niettemin voor een aanzienlijk deel van de operationele kosten zorgen. Exotische producten moeten immers technisch gepland en goedgekeurd worden door de afdeling Inkoop. Het is ook essentieel om positieve werkrelaties te creëren en te onderhouden, zelfs met leveranciers met wie zelden contact is, of het nu vijf keer of slechts één keer per jaar is. Of om het uit te drukken volgens het Pareto-principe: men kan ervan uitgaan dat ongeveer 20% van de vereisten verantwoordelijk is voor 80% van de inspanningen. Daarom is het een essentiële taak, vooral bij inkoop, om de stijgende kosten gekoppeld aan verhoogde productindividualiteit onder controle te houden.


Long tail, long-tail, longtail of long runner

De term vertegenwoordigt het gebruikelijke resultaat van een commerciële ABC-analyse voor de geclusterde presentatie van orderposities per artikel. Terwijl de ‘top-turners’ als blok aan de linkerkant domineren, wordt de curve aan de rechterkant een steeds verder uitgestrekte, lange staart.

 

Optimalisatie van C-onderdelen als eerste gezamenlijke stap

Nadat in de bredere context de standaardisatie van de ingebouwde componenten als onwenselijk werd beschouwd, zocht ruhlamat naar andere manieren om te optimaliseren. 

Vanwege de toenemende omzetting van onderwerp gerelateerd gebruik van assemblage faciliteiten, zoals: OEM-productie, chipkaartgebied, automotive-industrie, elektra-werkplaats  naar flexibiliteit ten gunste van grote projecten, was er toch al een aanpassing van de voorraadniveaus nodig. Het voorkeursidee was een lean-proces voor C-onderdelen. Dit zijn kleine onderdelen, waarvan de waarde tussen 8 en 12 euro ligt en die vaak niet worden vermeld bij de exacte eenheid in de onderdelenlijsten. De uitvoer van dit project met behulp van producten van een enkele fabrikant, mogelijk met tientallen verschillende leveringspartners, werd in een vroeg stadium afgewezen. Dus een partner met de grootst mogelijke leveringsportfolio was vereist.

“Als eerste stap hebben we gekeken naar de onderdelenlijsten, bestelfrequenties en leverancierslijsten en we realiseerden ons zeer snel dat de leveringsportfolio van itsme bijna al onze opslag op locatie van 1.200 producten dekt”

​​​​​​​ Zo beschrijft inkoper Enrico Dornack, als verantwoordelijke van het project, de procedure. 

Na verschillende rondes is het ‘opslag op locatieproces’ voor permanente beschikbaarheid, dat al sinds januari 2016 gaande was, opgezet op basis van onder meer nieuwe planken en bakken en een KanBan-kaartsysteem en dit loopt goed zonder de noodzaak van herroepingsdocumenten. Daarnaast zorgt het gestroomlijnde inkoopproces voor: automatische vrijgave van orders, volledige gegevensvergelijking, geen orderbevestigingen, collectieve factuur en dat er meer middelen voor ruhlamat over blijven voor de inkoop van A- en B-onderdelen. 

 

Pooling van gekochte onderdelen, van 300 naar 1

Na de succesvolle uitvoer van het 'opslag op locatieproject' , werden de elektrotechnische en mechanische onderdelen, circa 1.500 A- en B-materialen ook getest op mogelijke levering via Schultz+Erbse. Grotere fabrikantpakketten met een hoog vraagvolume van verschillende artikelen werden achtereenvolgens gecontroleerd en getest in blokken en, indien van toepassing, omgezet. Tegelijkertijd vonden steeds meer sporadische vragen, enkele artikelen en speciale fabrikanten hun weg naar de gewone dagelijkse werkzaamheden, de zogenaamde ‘longtail’. Dit heeft ertoe geleid dat ruhlamat artikelen koopt van meer dan 300 verschillende fabrikanten via itsme sinds het begin van het partnerschap. 

Een zeer bekende ontwikkeling voor het team op de vestiging van itsme in Leipzig, geleid door vestigingsmanager Michael Dietrich:

“Zo’n ontwikkeling is vrij typisch voor onze klanten, vooral bij industriële eindgebruikers of specialemachinebouwers zoals ruhlamat. Dit is precies waar onze kracht ligt: We combineren de toegevoegde waarde van technisch advies met een uiterst flexibele inkoop.”

Michael Dietrich, internal sales-medewerker en vanaf het begin toevertrouwd met de ondersteuning van ruhlamat, voegt hieraan toe:

“Speciale verzoeken zijn dagelijkse kost. Ons voordeel is dat we flexibel kunnen zijn bij het leveren van elk onderdeel dat nodig is voor klanten zoals ruhlamat”.

 

Streamer:

“Zo’n ontwikkeling is vrij typisch voor onze klanten, vooral bij industriële eindgebruikers of specialemachinebouwers zoals ruhlamat. Dit is precies waar onze kracht ligt” 

 

Soms levert minder juist meer op

“Producten onder een drempel van € 20.000 per jaar worden nu samengebundeld bij itsme. Dit biedt verschillende voordelen voor onze bedrijfsvoering”

legt Dornack uit. Collega’s hoeven bijvoorbeeld niet langer zoveel orderprocessen te beheren of zoveel leveringsnota, geen facturen te controleren en te verwerken. Hierdoor zijn de relevante documenten gestandaardiseerd.

“Een groot voordeel is ook dat leverancierszorg veel minder nodig is en dat het standaardrisico van een aankoop van ons naar itsme is verplaatst”

 aldus zijn collega bij inkoop, Gloria-Helen Mann. Zij benadrukt dat het nog steeds nodig kan zijn dat er tijdens het proces contact wordt opgenomen met de fabrikanten.

“Onze collega’s van de afdeling Planning en Ontwikkeling houden het eerste contact en kunnen de optimale componenten voor onze speciale machines en systemen selecteren.” 

Dornack voegt nog een positieve conclusie toe:

“Itsme e wordt steeds vaker betrokken bij het begin van het bestelproces. Op dit gebied helpen hun technische expertise en aanzienlijk grotere netwerk veel. Dit is een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

Het nauwe partnerschap komt ook duidelijk naar voren in de cijfers: Het jaarlijkse handelsvolume tussen ruhlamat en itsme is toegenomen met factor 15 in de jaren 2014 tot 2018. De ontwikkeling van jaarlijkse orders van ongeveer 230 tot 550 en orderposities van ongeveer 1.500 tot 8.800 in dezelfde periode geeft ook een duidelijk beeld. 

 

Streamer:

“Itsme wordt steeds vaker betrokken bij het begin van het bestelproces. Op dit gebied helpen hun technische expertise en aanzienlijk grotere netwerk veel. Dit is een win-winsituatie voor alle betrokkenen.”

 

Veel bereikt en nog veel op de planning

Hoewel dit project uiteraard alleen winnaars heeft, betekent leveranciersbundeling ook een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst. Volgens het motto ‘stilstand is achteruitgang’, wordt een optimale levering voor ruhlamat gegarandeerd door veel gemeenschappelijke uitwisseling van informatie op hoog niveau. Het is al duidelijk dat elektronisch gecontroleerde inkoopprocessen in de toekomst de activiteiten verder zullen vereenvoudigen. Dornack beschrijft één project van vele: “We zullen binnenkort een project aanpakken om een geautomatiseerd inkoopproces op te bouwen, en dat hopelijk opnieuw binnen het kader van een goed partnerschap.” En bij itsme zijn de pijlen ook op de toekomst gericht. Nieuwe ERP-softwaretools worden geïmplementeerd en processen worden vernieuwd, vooral dankzij de bevindingen van nauwe partnerschappen met klanten zoals ruhlamat. 

ruhlamat logosmall.jpg

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Matco International - Veilige samenwerking
    Matco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktraining
    Van de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doen
    De relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Xeltis - Hart voor de zaak
    Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    5 feb. 2025
    Festo - Persluchtverzorging
    Voor een maximale procesbetrouwbaarheid en een lange levensduur van jouw machines is een optimale persluchtverzorging essentieel. Als dealer van Festo helpen wij jou bij het kiezen van de juiste oplossingen voor een schone en efficiënte persluchttoevoer. Met het Festo-assortiment voorkom je storingen, minimaliseer je stilstand en verleng je de levensduur van uw pneumatische componenten.
    Lees verder
  • NEWS
    27 jan. 2025
    ABB - OHTV
    Voor toepassingen met hoge spanningen biedt ABB de hoogwaardige OTHV-lastscheiders voor 800 – 1000 VAC. De lastscheiders zijn essentieel voor de veiligheid en besturing van o.a. PV-systemen, energieopslag, marine en energieverdeelsystemen. Ze kenmerken zich door veiligheid, duurzaamheid, installatiegemak en veelzijdige toepassing.
    Lees verder
  • NEWS
    20 jan. 2025
    Siemens - SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen
    SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen. Het SIMATIC WinCC Unified-systeem bestaat onder andere uit de SIMATIC WinCC Unified-visualisatiesoftware en de nieuwe SIMATIC HMI Unified Comfort Panels.
    Lees verder
  • NEWS
    15 jan. 2025
    Eaton - LED-Lineaire Armaturen voor Gevaarlijke Gebieden van CEAG
    Veilig, betrouwbaar en efficiënt – de CEAG ExLin-armaturen combineren geavanceerde LED-technologie met geoptimaliseerd thermisch beheer en een robuuste, beproefde behuizing. Dit zorgt voor een langere levensduur, zelfs in de meest extreme omgevingen. Goedgekeurd voor gebruik in Zone 1 en Zone 21 gevaarlijke gebieden, biedt de Crouse-Hinds ExLin-serie een aanzienlijke verbetering in levensduur, efficiëntie en prestaties. Bovendien zorgt het voor een aantrekkelijke terugverdientijd vergeleken met traditionele fluorescentielampen.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-PRO v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-INST
    PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFINET-INST
    De vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: