COROOS - Slimme verlichting voor verduurzaamde voedingsmiddelen
In samenwerking met itsme Lighting Technology stapt COROOS op zijn locatie in Kapelle over op ledverlichting in de magazijnen. Samen hebben ze gekozen voor armaturen van Bever Innovations uit Zierikzee. Zij zijn voorzien van bewegingsdetectie en daglichtcompensatie. Bevers slimme regeling zorgt voor een extra energiebesparing, terwijl het verlichtingsniveau is verhoogd om te voldoen aan de nieuwste norm voor veilig werken in binnenruimten (NEN EN 12464-1).
COROOS verduurzaamt sinds 1957 fruit, peulvruchten en groenten tot producten in pot, blik en flexibele verpakkingen. Het Nederlandse familiebedrijf behoort tot de top drie in Europa en heeft vestigingen in Kapelle en Geldermalsen. Jaarlijks worden in de fabrieken meer dan 300 miljoen consumenteenheden geproduceerd en opgeslagen. Vijf jaar geleden kwam Jeroen Fondse in Kapelle werken als chef elektrotechnische dienst; sinds 2021 is hij projectengineer. Hij introduceerde itsme, dat hij kende van zijn vorige werkgever, bij COROOS. Dat was in eerste instantie voor de technische hardware, zoals PLC’s en drives – later kwam ook de verlichtingstak van itsme in beeld.
Meer weten over slimme verlichting?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Bewegingsdetectie en daglichtcompensatie
“Met name in de magazijnen lag veel energiebesparingspotentieel”, vertelt Fondse. Het heftruckverkeer was er onregelmatig, maar de tl-verlichting brandde continu. COROOS schakelde itsme Lighting Technology in voor een meerjarig project om over te stappen op led. Dat begon met één magazijn. “itsme heeft de bouwtekeningen van het pand bekeken en ter plaatse gecontroleerd wat er in de loop der jaren was veranderd. Dat hebben ze gedigitaliseerd en daarop hebben ze een verlichtingsstudie losgelaten. Uiteindelijk hebben ze een 3D-model gemaakt met de nieuwe verlichting, om te kijken of die voldeed aan onze wensen en de geldende normen. Die modelstudies gaven vooraf een goed beeld, waardoor achteraf in het werk alleen nog maar kleine aanpassingen nodig bleken.”
“De 3D modelstudies van itsme Lighting Technology gaven vooraf een goed beeld”
In overleg kozen COROOS en itsme Lighting Technology voor de led-armaturen van Bever Innovations. “Dat was om meerdere redenen”, verklaart Fondse. De eerste was de slimme techniek van Bever. “Hun armaturen zijn voorzien van bewegingsdetectie en compensatie voor daglichttoetreding, zodat er alleen bij heftruckbewegingen in het magazijn licht brandt en niet meer dan nodig. Ook doet Bever aan ‘sensor sharing’: sensoren kunnen draadloos met elkaar communiceren en je kunt ze groeperen. Als bijvoorbeeld de sensor op de eerste van een rij armaturen beweging detecteert, slaan die allemaal aan. Ook zitten we op het Bever Dashboard, waar we het energieverbruik en het aantal schakelingen kunnen monitoren. Dat dashboard is nog in ontwikkeling; er komen steeds meer features bij.” Voor Bever pleitte ook de kwaliteit van hun armaturen. “Die hebben een hoge verwachte levensduur en kunnen ook in koude omgevingen worden opgehangen. Zo kunnen we deze armaturen bijna overal inzetten, waardoor we niet veel verschillende uitvoeringen op voorraad hoeven te leggen.”
Geïntegreerde noodverlichting
Een andere belangrijke overweging voor COROOS was dat Bever een lokale partij is. De innovator in de ledverlichtingsindustrie is gevestigd in Zierikzee, dat net als Kapelle in Zeeland ligt. Fondse: “Bever wilde meedenken over onze vraag naar geïntegreerde noodverlichting. Die had Bever nog niet, maar samen met itsme en COROOS hebben ze daar een nieuw product voor ontwikkeld door hun reguliere armaturen te voorzien van batterijen. Zo blijven die armaturen als noodverlichting branden wanneer de elektriciteit uitvalt.”
“Niet voor elke verlichtingsvraag heeft Bever al een oplossing”, vertelt Yannick Dusarduijn, consultant bij itsme Lighting Technology. “Maar als het om slimme verlichting gaat, komen we wel vaak bij Bever uit; ze leveren high-end armaturen die goed regelbaar zijn. We adviseren onze klanten niet vanuit een vaste portfolio of catalogus, maar zoeken altijd de oplossing voor de applicatie. Bij COROOS zijn we nu bijvoorbeeld ook met buitenverlichting bezig. Die komt van Philips. Via een bridge-module die Bever heeft ontwikkeld, kan die buitenverlichting worden geregeld vanaf het online Bever Dashboard.”
“COROOS kreeg voor minder energie meer licht, dat ook nog eens intelligent kon worden geregeld”
“Het project voor de magazijnen startte als pilot met een tiental armaturen”, vertelt Fondse. “Om te kijken of het voor ons een goede oplossing was, hebben we gemonitord en vervolgens de resultaten beoordeeld.” Dusarduijn: “Samen met Jeroen hebben we die resultaten bij COROOS gepresenteerd. De besparingen trokken de directie over de streep. Ze kregen voor minder energie meer licht, dat ook nog eens intelligent kon worden geregeld en was geïntegreerd met de noodverlichting.” Inmiddels zijn enkele magazijnen voorzien van de nieuwe verlichting en staan er voor de komende jaren nog meerdere hallen op de rol; ruim 200 armaturen geplaatst, nog zo’n 500 te gaan.
“Naast energiebesparing was veiligheid een belangrijke driver voor COROOS”, verklaart Fondse. “Daarvoor hebben we naar het verlichtingsniveau gekeken. Het aansluitvermogen van de armaturen is hetzelfde gebleven en daarmee hebben we een verdubbeling van de lichtopbrengst weten te realiseren. Daardoor voldoen we nu aan de wet- en regelgeving voor veilig werken, terwijl we in de oude situatie onder de norm zaten.” Was het verlichtingsniveau gelijk gebleven, dan had COROOS tot 80% energiebesparing kunnen halen. Nu werd het, met verbetering van de veiligheid, nog altijd een aanzienlijke 65%.
In de productiehallen liggen uiteraard ook kansen voor energiebesparing met led, maar slimme besturing levert daar niet veel op. “In productie blijft de verlichting continu branden, voor de veiligheid en het overzicht. Het zullen gladde armaturen worden. Die hebben we in de food nodig, om te voorkomen dat er zich vuiligheid ophoopt.”
Enthousiaste heftruckchauffeurs
“De samenwerking tussen COROOS en itsme Lighting Technology loopt heel goed”, zegt Jeroen Fondse tot slot. “Wij hebben vertrouwen in de toekomst.” Dat heeft natuurlijk alles te maken met de goede resultaten die tot nu toe zijn behaald qua energiebesparing en verlichtingsniveau, weet ook Yannick Dusarduijn van itsme Lighting Technology. “Jeroen vertelde dat hun heftruckchauffeurs laaiend enthousiast zijn over de nieuwe verlichting.”
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Leuze - To the “PIN” point!Lees verderAls je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
-
Legrand - TransformatorenLees verderMet transformatoren breng je de kwaliteit van jouw vermogen op peil. In het energiedistributie-assortiment van Legrand vind je eenfasige, open besturings- en signalisatietransformatoren met een vermogen tot en met 8000VA.
-
Danfoss - De iC2-Micro programmerenLees verderiC2-Micro is verkrijgbaar met een snelle adapter voor PC-programmering, zelfs zonder netvoeding. Deze frequentieregelaar heeft Smart Logic Controller (SLC) voor eenvoudige aanpassing en is UL LZGH2/8 gecertificeerd voor gebruik in systemen met A2L-koelmiddelen.
-
Legrand - Draadgoot Fasclic+Lees verderFASCLIC+ draadgoten van Legrand zijn een innovatieve oplossing voor het installeren van draadgoten, vooral ontworpen voor snelheid en gebruiksgemak. De draadgoten zijn voorzien van een geïntegreerd klikkoppelingssysteem, wat betekent dat ze zonder gereedschap geïnstalleerd kunnen worden, zelfs in krappe ruimtes zoals onder plafonds of tegen muren.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PCS7-NET V9Lees verderDe praktijk heeft geleerd dat bij aanvang van de PCS7 Systeem- en Servicecursus de cursisten te weinig praktijkkennis hebben om goed aan de slag te kunnen met de praktijk opdrachten. Tevens kent men te weinig de mogelijkheden van S7- en TCP koppelingen om een werkende verbinding op te bouwen tussen PC en PLC. Deze cursus is dan ook uitermate geschikt als voorbereiding op de PCS7 cursus voor deelnemers met te weinig basiskennis netwerktechnologie SIMATIC S7.
-
BASIS-MVLees verderDeze cursus is bestemd voor service-, storings- of onderhoudstechnici. (technische) inkoper of (hoofd) TD.
-
MASTERCLASS-MVLees verderNa het volgen van de modulen 1 t/m 4 heeft de cursist een gedegen kennisniveau om veiligheidsvraagstukken in de praktijk aan te pakken en hiervoor oplossingen te vinden.