text.skipToContent text.skipToNavigation
 

Stimac - Goede technische support bij telkens wijzigende specificaties

Als de omschrijving voor een automatiseringsproject vanaf het begin duidelijk is, dan is het voor de industrieel automatiseerder makkelijk om daar concrete invulling aan te geven. De praktijk is echter dat gaandeweg een project vaak nog specificaties wijzigen. Dat overkwam Stimac/SNK bij het ontwerpen van de besturingstechniek voor een tuinbouwmachine. Voor de problemen die daarbij opdoken, kwam itsme snel met een oplossing bij Stimac/SNK. “Als een klant ons belt, komen wij direct in actie. Dan is het fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die ook meteen kan helpen.”


Stimac in Deurne verzorgt sinds jaar en dag technisch industrieel onderhoud en machinebouw. Voor de industriële automatisering en paneelbouw heeft het bedrijf enkele jaren geleden SNK Systems opgericht. Samen voeren ze met 35 medewerkers projecten uit in diverse sectoren, in binnen- en buitenland. Tegen, bijvoorbeeld, een Engelse klant – voor machinerenovatie en de verplaatsing van een complete fabriek – zeggen ze geen nee. Daarnaast verzorgt Stimac opleidingen, ook op roc’s: praktijk en theorie, montage- en onderhoudstechniek, elektro- en besturingstechniek.

Meer weten over Industrial Automation?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!

Veranderende specificaties


Een recent project betrof de besturingstechniek van een machine voor de verwerking van een tuinbouwgewas. De opdrachtgever was een machinebouwer met als eindklant een innovatieve teler. De uitdaging zat ’m voor Stimac/SNK in de evolutie van het machineconcept tijdens de ontwikkeling. “Daardoor kwamen er telkens weer aanpassingen van de specificaties”, verklaart Joris Sleegers, die bij SNK de electrical en software engineering verzorgt. “Zo waren er eerst tien frequentieregelaars en werden dat er later achttien. Daarvoor moesten we, vanwege de levertijd, snel een geavanceerdere PLC bestellen.”

Op een gegeven moment kwam de klant met de vraag om alle signalen van de machine – input, output, status, foutmeldingen – naar zijn overkoepelende besturingssysteem te sturen. “Een simpel verzoek, zo leek het, maar het leggen van de benodigde verbinding met de centrale server had toch wat voeten in de aarde”, vertelt Sleegers. “We hadden in de machine al een Modbus-netwerk, onder meer voor de connectie met andere machines in de lijn. Modbus bleek echter niet geschikt voor communicatie met het hogere besturingsniveau.”


“Vanwege de levertijd moesten we snel een geavanceerdere PLC bestellen”


 

Standaard voor gegevensuitwisseling


De oplossing werd gevonden in het aanleggen van een subnet in de netwerkinfrastructuur van de machine en van daaruit via OPC UA met de besturing te communiceren. OPC UA (Open Platform Communications - Unified Architecture) is een standaard voor gegevensuitwisseling tussen industriële automatiseringssystemen. Dat zou altijd moeten werken, maar het dataverkeer kwam nog niet meteen op gang. Reden voor Sleegers om de hulp van itsme in te roepen. De gekozen communicatiekaart bleek niet compatibel met OPC UA, constateerde Quinten Waegeman, productspecialist bij itsme Industrial Automation Technical Support. Sleegers: “Omdat we oorspronkelijk met Modbus wilden werken, hadden we bij de selectie van de kaart geen aandacht besteed aan geschiktheid voor OPC UA. Daarom hadden we de CM (communication module, red.) gekozen, terwijl het achteraf de CP (communication processor, red.) had moeten zijn.” Waegeman: “Dat was de kaart die wel geschikt was. Ik heb bij de inbedrijfname geassisteerd en de bereikbaarheid van het overkoepelende systeem getest; dat ging goed.”


“Communiceer je ook met systemen buiten de machine, dan heb je OPC UA nodig”

“Als het puur en alleen om de besturing van het proces in de machine gaat, is OPC UA niet per se nodig”, verklaart Waegeman. “Dan volstaat een realtime protocol zoals PROFINET IO. Maar tegenwoordig wil men bij productie veel meer data verzamelen, die niet direct voor het proces nodig zijn, maar wel inzicht geven in het verloop van de productie en de status van de machine. Denk aan draaiuren, aantallen producten, enzovoort. Dergelijke data zijn interessant voor bijvoorbeeld procesoptimalisatie. Dan communiceer je ook met systemen buiten de machine en daarvoor heb je OPC UA nodig.”

Direct helpen


“Sinds een jaar of vijf heeft Stimac/SNK een relatie met itsme”, vertelt Sleegers. “Wij werkten niet standaard met Siemens. De aansturing van frequentieregelaars bijvoorbeeld deden we nooit met componenten van Siemens en hun TIA Portal. Maar van klanten kwam daar wel steeds meer vraag naar. De componenten bestellen we nu bij itsme en als we vragen hebben bellen we met hen.”


Die samenwerking bevalt Sleegers prima. “De support is goed. Als wij met sommige grote leveranciers bellen, wordt er een ticket aangemaakt en komt er na twee weken antwoord, terwijl we direct support nodig hebben. Het liefst krijgen wij telefonisch meteen advies. Dat is net zoals wij met onze klanten werken. We hebben altijd mensen op de zaak en de klant kan op elk moment bellen. Bijna altijd kunnen we direct helpen of gaat er iemand van ons bij de klant langs. Dat vinden wij fijn werken en zo is het ook fijn dat we zelf een leverancier als itsme hebben die meteen kan helpen.”


 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Matco International - Veilige samenwerking
    Matco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktraining
    Van de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doen
    De relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Xeltis - Hart voor de zaak
    Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    20 jan. 2025
    Siemens - SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen
    SIMATIC WinCC Unified is het nieuwe Siemens-visualisatiesysteem voor automatiseringstoepassingen. Het SIMATIC WinCC Unified-systeem bestaat onder andere uit de SIMATIC WinCC Unified-visualisatiesoftware en de nieuwe SIMATIC HMI Unified Comfort Panels.
    Lees verder
  • NEWS
    7 jan. 2025
    nVent Hoffman - Vereenvoudig sanitaire processen, voorkom verontreiniging
    Bescherm kritische elektrische apparatuur met eenvoudig te reinigen, afwasbare behuizingen om hygiënische omstandigheden te behouden en producten te beschermen Fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken moeten geavanceerde sanitaire oplossingen implementeren om wereldwijd de gezondheid en veiligheid van consumenten te waarborgen en hun bedrijf te beschermen tegen kostbare uitvaltijd en terugroepacties. Elektrische behuizingen behoren tot de cruciale apparatuur in elke voedselverwerkende fabriek en spelen een essentiële rol bij het handhaven van deze hoge hygiënenormen.
    Lees verder
  • NEWS
    16 dec. 2024
    Stahl Electromach - Explosieveilige lineaire armaturen
    R. STAHL's explosieveilige lineaire armaturen en LED-lichtoplossingen beschikken over geavanceerde, innovatieve LED-technologie. Standaard zijn ze voorzien van een elektrische aansluiting aan beide zijden, vijf-aderige doorvoerbedrading en een nieuw afdichtingssysteem voor een gecertificeerde IP66 / IP67 beschermingsgraad. De elektronische ballast die op de reflectorplaat van de LED-armaturen is gemonteerd, maakt de Ex lineaire armaturen onderhoudsvriendelijk. Welke versie je ook in jouw omgeving installeert, bij R. STAHL ben je in veilige handen.
    Lees verder
  • NEWS
    5 dec. 2024
    Signify - Nieuwe verlichtingsproducten
    Met de komst van de donkere dagen wordt het belang van verlichting, zowel binnen als buiten, duidelijker dan ooit. Licht speelt een essentiële rol in het creëren van sfeer en functionaliteit. Signify biedt een breed scala aan oplossingen die geschikt zijn voor diverse projecten en afgestemd kunnen worden op specifieke behoeften. Lees hieronder meer over de nieuwe producten van Signify.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-PRO v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-INST
    PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFINET-INST
    De vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder