Top Cold Control - Korte lijntjes voor energiemanagement en projectsamenwerking
Specialist in industriële koudetechniek Top Cold Control voert complete projecten uit en daarin mag energiemanagement tegenwoordig niet ontbreken. Dat begint met heel veel meten. Voor een vrieshuis in Amsterdam ontwierp itsme in samenspraak met Top Cold Control en de klant een oplossing voor integratie van de energiemeting in de besturing.
Top Cold Control uit Nieuwkuijk, gespecialiseerd in industriële koudetechniek, realiseert grote projecten bij klanten in Nederland, België, Duitsland en via hen ook elders in de wereld. Het gaat om koel- en vriesinstallaties voor onder meer slachterijen, verwerkingsbedrijven, vrieshuizen en transportbedrijven. Top Cold Control kan met alle voorkomende koudemiddelen uit de voeten, maar heeft als specialisme het toepassen van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en koolzuurgas (CO2).
Meer weten over energiemanagement?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!
Voor snel invriezen levert Top Cold Control geavanceerde, energiezuinige invriestunnels. “Het bedrijf onderscheidt zich door de korte lijntjes”, zegt operationeel manager Arjan Maas. “Wij zijn altijd bereikbaar en klanten krijgen bij ons meteen de juiste persoon aan de lijn.”
Exotische vragen
Voor uitvoering van de projecten werkt Top Cold Control samen met specialisten, zoals itsme voor de automatiserings- en besturingstechniek. Dat omvat alles van PLC’s, frequentieregelaars en omvormers tot sensoren en communicatienetwerken. “Zeker zo belangrijk is de service die itsme levert”, zegt Maas. “Wij hebben soms de meest exotische vragen voor hen, vaak over samenstellingen die we gaan maken. Veel van onze klanten hebben bijvoorbeeld Siemens PLC’s. Soms zijn die al wat ouder, maar we zijn heel erg tevreden over die hardware en werken er graag mee. We schrijven echter zelf geen software voor Siemens en daarom koppelen we onze besturing aan die van hen, om de onderdelen van Siemens via remote I/O te gebruiken. Daarvoor geeft itsme ons tips en ondersteuning, bijvoorbeeld over de communicatie. Ze kijken mee, gaan zoeken en helpen, om uiteindelijk een werkzaam geheel te krijgen. Ze zeggen niet: ‘Wij hebben die hardware niet geleverd, dus daar doen we niets aan.’ Nee, ze gaan gewoon serieus aan de slag, pakken door en bellen erachteraan om te vragen of het allemaal werkbaar is. Voor ons is die ondersteuning super.’ Als technisch sales engineer beantwoordt Thijs Hanssen veel van die vragen. “Contacten verlopen normaliter via onze vestigingen en vertegenwoordigers, maar soms vragen klanten net iets meer over de techniek en dan loopt het vaak via mij of een collega van Technical Support. Top Cold Control is daar wel een voorbeeld van.”
“De klant wilde steeds meer gaan meten”
Een groot project voor een vrieshuis in Amsterdam illustreert de goede samenwerking. Via adviseur ROMA Koudetechniek schreef Top Cold Control in voor de koeltechniek, inclusief de besturing. Voor de besturing werden Mupa uit Eersel en Chiron-tec uit Rosmalen betrokken. De eerste voor het ontwerpen van de schakelpanelen, de tweede voor het schrijven van de software voor de besturing en het SCADA-systeem. Maas: “We namen contact op met itsme voor de PLC’s. Gedurende het project kwam de klant echter met steeds meer vragen over het energiemanagement. Op elk punt in de installatie wilde hij vermogens meten. Samen met itsme hebben we daar een visie op ontwikkeld.” “Dat was nodig”, vult Hanssen aan, “want de vraag was wel heel breed. Wat wilde de klant nu precies meten, hoe moesten we dat gaan doen en hoe nauwkeurig moest het zijn. Uiteindelijk hebben we samen een concept gekozen dat de meeste informatie opleverde.” “Nauwkeurigheid was daarbij een harde eis van de klant”, aldus Maas.
Datagedreven besturing
Vervolgens was het de vraag hoe al die metingen moesten worden ingelezen. Hanssen zette enkele opties op een rij. “Dat is wat wij vaak doen: alternatieven naast elkaar zetten en meedenken over een goede balans tussen prijs en kwaliteit.” In overleg met Top Cold Control en de klant viel de keuze op de Siemens PAC3220 energiemeter. “Die paste perfect, vond de klant, omdat communicatie via PROFINET mogelijk is. Daarmee komt uiteindelijk het hele energiemanagement van die installatie in de besturing.”
“Korte lijntjes zijn belangrijk voor ons, dat vinden we fijn werken”
Inmiddels heeft itsme al veel ervaring opgedaan met energiemanagement. “We merken dat het steeds meer een thema wordt. Energiemeters zoals de PAC3220 worden door ons geleverd voor bijvoorbeeld PV-installaties en laadinstallaties voor high-power voertuigen en elektrische personenauto’s. Soms vragen klanten bij ons de prijs op voor een bepaald aantal meters en dan willen ze die zelf installeren. Maar we krijgen ook steeds meer vragen als: ‘Ik wil dit meten, wat moet ik doen?’ Dan gaan we met de klant meedenken over oplossingen. Uiteindelijk gaat het erom dat gebruikers datagedreven hun proces kunnen besturen en aan de hand van informatie over bijvoorbeeld het energieverbruik hun beslissingen kunnen nemen.”
Alles draait om communicatie
Voor zowel Top Cold Control als itsme was ‘Amsterdam’ een groot project. Maas is heel tevreden over hoe ze het samen hebben aangepakt. “De samenwerking met itsme verloopt op dezelfde manier als die van ons met onze klanten. Als ik een vraag heb, kan ik rechtstreeks bellen of mailen. Korte lijntjes zijn belangrijk voor ons, dat vinden we fijn werken.” Zo draait alles om communicatie, in de besturing en in het project.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Signify - Nieuwe verlichtingsproductenLees verderMet de komst van de donkere dagen wordt het belang van verlichting, zowel binnen als buiten, duidelijker dan ooit. Licht speelt een essentiële rol in het creëren van sfeer en functionaliteit. Signify biedt een breed scala aan oplossingen die geschikt zijn voor diverse projecten en afgestemd kunnen worden op specifieke behoeften. Lees hieronder meer over de nieuwe producten van Signify.
-
Rittal - CX-consoleLees verderDe vernieuwde CX-console van Rittal biedt geavanceerde mogelijkheden voor machine- en systeemmonitoring en is een waardevolle aanvulling op jouw werkprocessen. Als opvolger van de TP-systemen biedt de CX-console innovatieve functies die niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de betrouwbaarheid van je systemen versterken. Dit nieuwe systeem is volledig compatibel met de populaire AX- en VX-toebehorenplatformen, wat zorgt voor een naadloze integratie binnen je bestaande infrastructuur.
-
Stahl Electromach - ISPAC BarriersLees verderDe verbeterde ISpac-isolatorbarrières van R. STAHL bieden intrinsiek veilige interfaces voor veldapparatuur. Ondermeer geschikt voor functionele veiligheid in SIL 2 en SIL 3 met eenvoudige installatie op DIN rail of een pac carrier / backplane.
-
Stahl Electromach - Explosieveilige lineaire armaturenLees verderR. STAHL's explosieveilige lineaire armaturen en LED-lichtoplossingen beschikken over geavanceerde, innovatieve LED-technologie. Standaard zijn ze voorzien van een elektrische aansluiting aan beide zijden, vijf-aderige doorvoerbedrading en een nieuw afdichtingssysteem voor een gecertificeerde IP66 / IP67 beschermingsgraad. De elektronische ballast die op de reflectorplaat van de LED-armaturen is gemonteerd, maakt de Ex lineaire armaturen onderhoudsvriendelijk. Welke versie je ook in jouw omgeving installeert, bij R. STAHL ben je in veilige handen.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PCS7-PRO v9Lees verderDe deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
-
PROFIBUS-INSTLees verderPROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
PROFINET-INSTLees verderDe vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.