Bright Renewables - Van webinar tot concreet project voor predictive maintenance
Onder de noemer ‘FastForward’ ondersteunt itsme productverbetering en procesversnelling, onder meer door klanten te informeren over tijdbesparende oplossingen en slimme technieken. Zo werd voorjaar 2023 een webinar over predictive maintenance georganiseerd in samenwerking met KIM Plus Delta, consultants voor asset- en maintenance-management. Deelname van Bright Renewables leidde tot een concreet project voor predictive maintenance van Bright’s groengasinstallaties.
Bright Renewables in Enschede, onderdeel van de HoSt Group, levert biogasopwaarderingssystemen. Die zetten biogas – afkomstig van vergisting van onder meer voedselresten, landbouwproducten, dierlijke mest of zuiveringsslib – om naar groen gas door het methaangehalte te verhogen. HoSt bouwt de vergistingsinstallaties. Biogas bestaat 50/50 uit methaan (het belangrijkste bestanddeel van aardgas) en CO2, plus nog wat H2S (bekend van de rotte-eierenlucht) en vluchtige organische componenten. Opwaardering houdt in: scheiding van de verschillende fracties, onder meer met membraanfiltratie en met koolvaten die H2S afvangen.
Meer weten over Predictive Maintenance?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Mensen efficiënter inzetten
Predictive maintenance (PdM) stond bij Bright al op de agenda, vertelt process engineer Vincent Kroeze. “Wij verzamelden veel data, zonder dat we daar al slim naar keken. Met die data wilden we meer doen. Daarom heb ik deelgenomen aan het webinar, om de basisbeginselen van PdM beter te begrijpen en de mogelijkheden te zien. Zo kwam ik in contact met Johan Koopman.” Koopman is consultant assetmanagement bij KIM Plus Delta en teamleider van Bredius Datalab, de verzelfstandigde tak voor data science ten behoeve van PdM. “Vincent kwam meteen met een concrete vraag over het voorspellen van de doorslag van koolvaten.”
Is de kool verzadigd met H2S, dan moet een koolvat worden gewisseld, legt Kroeze uit. “Daarvoor is één persoon een dag bezig op locatie. Het aantal handelingen, zoals doorspoelen en legen, is echter gering, dus onze servicemedewerker moet vooral wachten. Wij wilden dit gaan combineren met regulier onderhoud en daarvoor kunnen voorspellen wanneer zo’n koolwissel eraan komt, zodat we onze mensen veel efficiënter kunnen inzetten. Want de vraag naar biogasinstallaties is enorm gegroeid, maar onze serviceorganisatie groeit niet lineair mee omdat we niet voldoende monteurs kunnen werven.”
“Bright had al een goede businesscase, veel domeinkennis en historische data”
Nu was doorslag van koolvaten niet helemaal een black box, vervolgt Kroeze. “Daar hebben we wel gevoel voor gekregen. Het hangt bijvoorbeeld af van de biogaskwaliteit en die is heel locatie-afhankelijk, hoe de biovergister wordt bedreven. Nederlandse waterschappen bijvoorbeeld hebben vanuit waterzuivering een continue aanvoer van slib als voeding, met een stabiel H2S-gehalte, en over het algemeen ook een goede controle over het proces. Daar kunnen we doorslag al redelijk voorspellen, maar bij andere vergisters is dat nog niet zo.” Dus wilde hij met KIM Plus Delta de slag naar PdM maken.
Wat Koopman betreft was het een vliegende start. “Veel partijen willen met PdM aan de gang, maar vaak zien wij instapproblemen, op drie vlakken. Bright had het al wel goed voor elkaar. Ten eerste hadden ze een goede businesscase. In de markt zien we dat daar nog weinig over wordt nagedacht. Het is meer van: ‘O, we moeten iets met data.’ Ten tweede wist Vincent al heel veel van het gedrag van een koolvat, met genoeg domeinkennis om het naar een dataprobleem te vertalen. Als kers op de taart was er historische data, van het doorslaan van koolvaten, waarmee we een model zouden kunnen trainen.”
Materialeninkoop meenemen in voorspelling
Koopman pakte het aan vanuit zijn ingenieursachtergrond. “Bij data scientists zie ik nog wel eens dat ze gewoon de bulk aan data pakken en daar een model op loslaten. Ik vind domeinkennis ontzettend belangrijk, want die geeft context aan het op te zetten model. Dus mijn eerste vraag was: wat zijn de vergelijkingen van zo’n doorslagproces?” Aan de hand daarvan gingen Koopman en Kroeze op zoek naar functies met voorspellende waarde en bijbehorende variabelen, zoals concentraties van biogascomponenten, drukken, flows en temperaturen. Vanwege het cumulatieve karakter van de opbouw naar doorslag kwamen ze uit op integralen en een lineair regressiemodel met niet-lineaire componenten. Inmiddels zijn testen met een eerste model uitgevoerd, meldt Koopman. “De eerste resultaten zijn aardig, maar er zit wel een spreiding in; het moet nog een slagje beter kunnen.” Kroeze is er al tevreden over. “Als wij twee weken van tevoren weten dat die doorslag komt, kunnen we al veel flexibeler met de planning van onze mensen omgaan. Een spreiding van een paar dagen is voor ons heel werkbaar.”
“Als wij twee weken van tevoren weten dat die doorslag komt, is onderhoud al goed planbaar”
Accountmanager Bas Veneman van itsme ziet hier ook kansen. Voor nieuwbouw van installaties bij de HoSt Group – waaronder een locatie van HoSt in Polen – levert itsme vooral componenten aan toeleveranciers die modules bouwen. Aan HoSt zelf levert itsme voornamelijk spare parts voor de service-organisatie. “Aan de voorspelling van doorslag en daaraan gekoppeld onderhoud zou je inkoop van de benodigde materialen kunnen toevoegen. Als een doorslag wordt voorspeld voor over x weken, kan de inkoopbon alvast naar itsme. Wij kunnen de materialen dan precies op tijd aanleveren, bijvoorbeeld bij de betreffende locatie of bij de monteur thuis. We zijn met HoSt al in gesprek over de materialenlijst en hoe we daarvan de long tail ook goed kunnen oppakken.”
Kroeze is er blij mee. “Hoe harder ons bedrijf groeit (HoSt telt nu 500 medewerkers, red.), hoe harder dit nodig is. Tien jaar terug kende iedereen elkaar, nu kun je niet meer alles van alles weten. Drie jaar geleden deden we nog veel in Excel. Inmiddels hebben we een ERP-systeem geïmplementeerd en zijn we veel aan het digitaliseren.” HoSt kan ook niet meer van alle materialen zelf voorraad aanhouden, vult Veneman aan. “Dat kost te veel geld. Laten wij nou die voorraad wel hebben en materialen specifiek voor jullie op voorraad kunnen houden.” Het is dan ook geen gewaagde voorspelling dat de relatie tussen HoSt en itsme nog verder gaat groeien.
Toegankelijk en breed opgezet
En dat allemaal als uitvloeisel van een webinar. Koopman: “Wij doen zo wel vaker contacten op, maar niet vaak zo concreet als hier.” Veneman: “Mooi dat wij als itsme de connectie hebben kunnen leggen.” Kroeze: “Wij waren duidelijk op zoek en hadden een concrete vraag, maar kenden het veld niet. Dit webinar was toegankelijk en breed opgezet. Ook was het voor ons goed om inzicht te krijgen in Bredius’ PdM roadmap.”
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Leuze - To the “PIN” point!Lees verderAls je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
-
Legrand - TransformatorenLees verderMet transformatoren breng je de kwaliteit van jouw vermogen op peil. In het energiedistributie-assortiment van Legrand vind je eenfasige, open besturings- en signalisatietransformatoren met een vermogen tot en met 8000VA.
-
Danfoss - De iC2-Micro programmerenLees verderiC2-Micro is verkrijgbaar met een snelle adapter voor PC-programmering, zelfs zonder netvoeding. Deze frequentieregelaar heeft Smart Logic Controller (SLC) voor eenvoudige aanpassing en is UL LZGH2/8 gecertificeerd voor gebruik in systemen met A2L-koelmiddelen.
-
Legrand - Draadgoot Fasclic+Lees verderFASCLIC+ draadgoten van Legrand zijn een innovatieve oplossing voor het installeren van draadgoten, vooral ontworpen voor snelheid en gebruiksgemak. De draadgoten zijn voorzien van een geïntegreerd klikkoppelingssysteem, wat betekent dat ze zonder gereedschap geïnstalleerd kunnen worden, zelfs in krappe ruimtes zoals onder plafonds of tegen muren.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PCS7-NET V9Lees verderDe praktijk heeft geleerd dat bij aanvang van de PCS7 Systeem- en Servicecursus de cursisten te weinig praktijkkennis hebben om goed aan de slag te kunnen met de praktijk opdrachten. Tevens kent men te weinig de mogelijkheden van S7- en TCP koppelingen om een werkende verbinding op te bouwen tussen PC en PLC. Deze cursus is dan ook uitermate geschikt als voorbereiding op de PCS7 cursus voor deelnemers met te weinig basiskennis netwerktechnologie SIMATIC S7.
-
BASIS-MVLees verderDeze cursus is bestemd voor service-, storings- of onderhoudstechnici. (technische) inkoper of (hoofd) TD.
-
MASTERCLASS-MVLees verderNa het volgen van de modulen 1 t/m 4 heeft de cursist een gedegen kennisniveau om veiligheidsvraagstukken in de praktijk aan te pakken en hiervoor oplossingen te vinden.