text.skipToContent text.skipToNavigation
 

MASTERCLASS-MV

Masterclass Machineveiligheid

Type cursus 
Machineveiligheid

Intro 
Masterclass Machineveiligheid bestaat uit 4 cursusdagen

Doelgroep 
Iedereen met interesse in machineveiligheid:

  • constructeurs van machines en installaties;
  • machine operators;
  • projectleiders;
  • beheerders van een machinepark;
  • Veiligheidsdeskundigen;
  • HSE Manager.
     

Voorkennis 
Affiniteit met techniek is een pré (met name voor de modulen 2 t/m 4), maar er is geen specifieke voorkennis vereist.
 

Doelstelling 
Na het volgen van de modulen 1 t/m 4 heeft de cursist een gedegen kennisniveau om veiligheidsvraagstukken in de praktijk aan te pakken en hiervoor oplossingen te vinden.
 

De doelstelling van de Masterclass is dat u de volgende vaardigheden opdoet:

  • Bekendheid machineveiligheidsproces;
  • Betekenis CE-markeringstraject volgens machinerichtlijn (CE-markering machines);
  • Herkennen van gevaren;
  • Inschatten van risico’s;
  • Gefundeerde keuze maatregelen (beveiligingen);
     

Basis veiligheidscircuits opzetten;
De opleiding wordt verzorgd door een van de ervaren safety consultants van Pilz. In de dagelijkse praktijk voeren zij volgens de normen risicobeoordelingen uit, ontwerpen veiligheidsmaatregelen, stellen veiligheidsconcepten op en begeleiden bij CE-markeringstrajecten bij zowel machinebouwers als eindgebruikers. Hierdoor is er in deze opleiding veel aandacht voor oefeningen, casussen en praktijksituaties zodat de cursist de opgedane kennis en ervaring direct kan toepassen in zijn eigen werksituatie.
 

Resultaat:
Na het volgen van de 4 modules heeft u de Pilz Masterclass Machineveiligheid opleiding voltooid. Na afronding van de toets met een voldoende ontvangt u uw Masterclass certificaat en kunt u zelf aan de slag met risicobeoordeling, CE markering en ontwerpen van (besturingstechnische) veiligheidsmaatregelen.
Een volledig afgeronde Masterclass levert 4 SKO-VK punten (beoordelingssysteem Hobéon VK)
 

Herexamen
De Masterclass Machineveiligheid bestaat uit 4 modules (dagen). Na iedere module wordt een toets afgenomen die aansluit op de betreffende module. Op de laatste dag van de Masterclass wordt een examen in de vorm van een praktische case afgenomen.. De behaalde cijfers van de toetsen en de case bepalen het eindcijfer.
Wanneer u een zes of hoger heeft behaald, bent u geslaagd voor het examen en wordt dit vermeld op het certificaat dat u na afloop toegestuurd krijgt. Indien het eindcijfer onvoldoende is, bieden wij u de kans een herexamen te doen. Voor dit herexamen dient u middels zelfstudie de kennis te vergroten. Er bestaat de mogelijkheid voor een persoonlijk consult tegen consultancytarief op afspraak met een van onze consultants om u verder te trainen.
Het herexamen wordt online afgenomen
 

Globale inhoud 
De Masterclass bestaat uit vier cursusmodulen:

Pilz-Module 1:  Procesflow machineveiligheid;
Pilz-Module 2:  Risicobeoordelingen theorie en praktijk;
Pilz-Module 3:  Ontwerpen Veiligheidsmaatregelen;
Pilz-Module 4:  Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen.
N.B. De 4 modules van de Masterclass Machineveiligheid zijn ook te volgen als afzonderlijke trainingen.

Schrijf je in door op de onderstaande knop/link te klikken.

 

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFINET CPNE
    Waar de Certified PROFINET Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFINET Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PROFIBUS CPE
    Waar de Certified PROFIBUS Installer zich concentreert op het fysieke netwerk, gaat de Certified PROFIBUS Engineer dieper in op het protocol en de configuratie van het netwerk.
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    WinCC-SCADA2
    Deze training behandelt de gevorderde elementen van WinCC SCADA
    Lees verder
  • TRAINING
    14 feb. 2025
    PCS7-SAFE V9
    Begrijpen en configureren van de Safety matrix en programmeren van de veiligheidsfuncties binnen PCS7.
    Lees verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    2 apr. 2025
    TR Service - Future-proof laagspanningspaneel
    TR-Service verzorgt industrieel onderhoud met inzet van alle disciplines, van elektrisch en mechanisch tot hydraulisch en pneumatisch. Met ondersteuning van Breemes installeerde het bedrijf een groot laagspanningspaneel. “Nadat ik met hen mijn summiere plan had besproken, besloot ik het gewoon te gaan doen”, vertelt directeur-eigenaar Raoul Tielens. Op suggestie van Breemes is het paneel future-proof gemaakt door het voor te bereiden op power monitoring.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 feb. 2025
    Peeters - Jong bedrijf, nieuwe spullen
    Sinds de start enkele jaren geleden ontwikkelt Peeters Robotic Solutions zich stormachtig met projecten in binnen- en buitenland en standaardoplossingen voor industriële pallettisering. Het bedrijf gaat mee met de nieuwste stand van de techniek, onder meer wat betreft elektrische en pneumatische aandrijvingen van Festo. Daarvoor doet het een beroep op itsme. “Dankzij hun kennis en kunde kunnen wij bij klanten met innovatie aan de voorkant zitten.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    26 dec. 2024
    Kusters - Gewicht in de schaal leggen
    Kusters zocht voor zijn machines voor ontwaarding van bankbiljetten een weegoplossing die eenvoudig was te integreren in de Siemens-besturing. Via itsme kwamen ze in contact met de juiste kennisdragers bij Siemens. “Voor ons als Kusters is itsme naast leverancier ook een kennisbron, waarmee we bepaalde onderdelen en processtappen co-engineeren, zoals dit weegsysteem.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    22 nov. 2024
    Eneco - Groen licht voor groene stroom en stoom
    Eneco Bio Golden Raand, gelegen in het havengebied van Delfzijl, zet biomassa om in groene stroom én groene stoom. Jaarlijks verwerkt de centrale circa 300.000 ton afvalhout vanuit Nederland en omliggende landen. In het kader van Eneco’s klimaatambitie is in 2022 een begin gemaakt met het vervangen van de bestaande tl-verlichting, in en bij de boilerroom. Het project werd onder toezicht van itsme uitgevoerd. “Daarin waren twee factoren belangrijk: de prijs natuurlijk, maar ook het stukje service.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    31 mrt. 2025
    Deep dive Smart Supply over itsme
    De recente uitbreidingen van de itsme Groep zijn opgemerkt door de makers van Smart Supply, een Amerikaanse podcast over de technische groothandel. Deze week verscheen hun 'deep dive' over itsme.
    Lees verder
  • NEWS
    28 mrt. 2025
    Phoenix Contact - HEAVYCON Click-in Contactblokken
    HEAVYCON Click-in-contactblokken voor heavy-duty connectoren verhogen de efficiëntie tijdens de bekabeling. Waar vroeger geschroefd werd, wordt nu gewoon ingestoken. Push-in Technology en Click-in-vergrendeling garanderen een zeer eenvoudige hantering en veilige installatie. U heeft geen gereedschap meer nodig voor het aansluiten van de aders of het monteren van het contactblok in de connectorbehuizing.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2025
    itsme Groep versterkt management
    Na de recente uitbreiding van de itsme groep door de overnames van Lightelec groep (België en Luxemburg), Hardy Schmitz (Duitsland) en Schuurman groothandel in elektrotechniek (Nederland), versterkt de itsme groep nu ook haar management op internationaal en nationaal niveau.
    Lees verder
  • NEWS
    27 mrt. 2025
    Rittal - RiLineX
    RiLineX stelt nieuwe normen voor stroomverdeling en maakt jouw bedrijf klaar voor de uitdagingen van de energiesector. RiLineX is het nieuwe 60 mm railsysteemplatform voor stroomverdeling in industrie, gebouwen en infrastructuur – open, fabrikantneutraal en licentievrij.
    Lees verder

Deze productgroepen zijn wellicht ook interessant voor u:

Ontdek onze competenties, services en oplossingen voor uw succes: