PROFIBUS-INST
Werkmaatschappij
itsme
Certified PROFIBUS Installer
Type cursus
Netwerkdiagnose
Intro
De opleiding Certified PROFIBUS Installer richt zich volledig op technici die zich bezighouden met het installeren, bekabelen en testen van PROFIBUS DP/PA apparatuur.
Doelgroep
De opleiding Certified PROFIBUS Installer richt zich volledig op technici die zich bezighouden met het installeren, bekabelen en testen van PROFIBUS DP/PA apparatuur. Deze groep mensen is vaak de laatste schakel in een project en krijgt de meeste druk te verduren als bij oplevering, of gedurende haar life cycle de installatie niet goed functioneert.
De doelgroep voor deze opleidingen zijn personen die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van de installatie en/of de afname van de installatie. De onderstaande tabel geeft een weergave van de doelgroepen voor de Certified Installer opleiding.
- Installateurs
- Elektriciens
- Paneelbouwers
- Onderhoudsmensen
- Hardware gebaseerd
Voorkennis
Kennis van elektro en schakel- en besturingstechniek MBO-4.
Doelstelling
PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren.
Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd.
Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
De Installer opleiding duurt 2 dagen die zijn opgebouwd uit praktijksessies, theorie en een halve dag examen. Na de opleiding bent u direct in staat om PROFIBUS installaties te onderhouden en problemen op te lossen. U krijgt een sterke theoretische onderbouwing en u kan de nodige meetinstrumenten zoals ProfiTrace hanteren. Na het met goed gevolg doorlopen van het examen, mag de cursist zichzelf Certified PROFIBUS Installer noemen en wordt hij/zij internationaal geregistreerd.
Globale inhoud
De techniek van PROFIBUS
- Adressering
- Token passing
- Transmissiesnelheden
- DP en PA
MBP en PROFIBUS PA
- DP/PA koppelaars en links
- Topologie (maximale kabellengte, aftappingen)
- Kabelspecificaties
- Afsluitweerstanden
Basisprincipes transmissietechniek
- Impedantie, looptijden
- Demping, skin effect
- Reflecties
Meet- en testgereedschappen
- Handheld tools
- Oscilloscopen
- Analyzers
RS 485 en PROFIBUS DP
- De techniek van RS 485
- Signalering
- Kabelspecificaties, opbouw en soorten
- Topologie (maximale kabellengte, aftappingen)
- DB9 en M12 connector
- Afsluitweerstanden
- Repeaters en DP/DP koppelaars
Montage richtlijnen
- Uitsparingen met hoogspanningskabels
- Adereindhulzen
- Statische elektriciteit (ESD)
Aarding en afscherming
- Externe invloeden op de buskabel
- Beschermingstechnieken
- Aarding en afscherming tussen kasten
Praktische oefeningen
- Kabelspecificaties analyseren
- Kabels assembleren en testen
- Adressen instellen
- Protocolanalyse met de analyzer
- Signaalanalyse met de oscilloscoop
Schrijf je in door op de onderstaande knop/link te klikken.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
TIAP-UNIFIED UPDATELees verderHMI Unified Comfort Panels update training met TIA Portal Step7 en WinCC Unified
-
FREQ-FC300 - Danfoss FrequentieregelaarsLees verderDeze cursus verschaft informatie over: omgaan met frequentieregelaars FC300 van het merk Danfoss, het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten, een frequentieregelaar inbedrijfnemen en afstellen
-
SE-FREQ-Altivar - Schneider Electric Altivar frequentieregelaarsLees verderNa deze cursus bent u in staat om Schneider Electric frequentieregelaars toe te passen, te programmeren en te onderhouden.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Stahl Electromach - ISPAC BarriersLees verderDe verbeterde ISpac-isolatorbarrières van R. STAHL bieden intrinsiek veilige interfaces voor veldapparatuur. Ondermeer geschikt voor functionele veiligheid in SIL 2 en SIL 3 met eenvoudige installatie op DIN rail of een pac carrier / backplane.
-
Stahl Electromach - Explosieveilige lineaire armaturenLees verderR. STAHL's explosieveilige lineaire armaturen en LED-lichtoplossingen beschikken over geavanceerde, innovatieve LED-technologie. Standaard zijn ze voorzien van een elektrische aansluiting aan beide zijden, vijf-aderige doorvoerbedrading en een nieuw afdichtingssysteem voor een gecertificeerde IP66 / IP67 beschermingsgraad. De elektronische ballast die op de reflectorplaat van de LED-armaturen is gemonteerd, maakt de Ex lineaire armaturen onderhoudsvriendelijk. Welke versie je ook in jouw omgeving installeert, bij R. STAHL ben je in veilige handen.
-
Eaton - 5P Gen 2 UPSLees verderDeze nieuwe productlijn heeft meer vermogen en biedt betere beveiliging en controle dan enige andere vergelijkbare apparatuur. Bovendien maakt de Eaton 5P Gen 2 het beheer van meerdere apparaten mogelijk, net als het instellen van de UPS op afstand en het updaten van firmware op afstand.
-
Phoenix Contact - Schakel- en besturingskastenLees verderOm concurrerend te blijven, moeten fabrikanten van schakel- en besturingskasten zo efficiënt mogelijk werken. Het consistent gebruik van digitale gegevens, het optimaliseren van interne processen en de productie zelf zijn hierbij cruciaal.