text.skipToContent
text.skipToNavigation
S5-SERVICE
Werkmaatschappij
itsme
SIMATIC S5 Basiskennis en storingzoeken
Type cursus
Siemens STEP5
Intro
Storingzoeken in SIMATIC S5 PLC's (S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U)
Doelgroep
Medewerkers die storingen en fouten in en rondom SIMATIC S5-PLC’s moeten oplossen. Bijvoorbeeld programmeurs, installateurs en service- en onderhoudsmedewerkers.
Voorkennis
Enige kennis van industriële automatisering en elektrotechniek.
Doelstelling
Na het volgen van deze module kan de cursist:
- Werken met het STEP5 BASIS-pakket:
- voorinstellingen maken;
- programma’s in de PLC laden;
- gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden;
- PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen.
- Hardware testen;
- I/O kaarten adresseren;
- Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen.
Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.
Globale inhoud
- Systeemoverzicht en werking van de SIMATIC S5 PLC.
- Opbouw van een programma.
- STEP5 BASIS-pakket.
- Voorinstellingen maken, programma laden.
- Standaard documentatiemogelijkheden.
- On-line testmogelijkheden.
- Testen van de hardware en het proces.
- Wijzigen van kleine programmafouten.
- Back-up maken van het definitieve programma.
- Soorten storingen (interne en externe fouten).
- Procesonderzoek, gebruik van documentatie.
- Fouten in in- en uitgangskaarten.
- Foutieve instellingen in het programma wijzigen; timers, tellers en datawoorden.
- Storingsanalyse met behulp van U-STACK en B-STACK ten behoeve van programma- en hardwarefouten.
- Organisatiebouwstenen voor soft- en hardwarefouten.
- Omnummering van defecte in-/outputs in het programma.
- Praktijkoefeningen.
Reactie
In deze cursus wordt tegenwoordig ook de basiskennis van STEP7 behandeld zodat deze cursus ook als instap zonder S5-kennis geschikt is. De S5-BASIS cursus is hiermee komen te vervallen.
Schrijf je in door op de onderstaande knop/link te klikken.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PCS7-PRO v9Lees verderDe deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
-
PROFIBUS-INSTLees verderPROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
PROFINET-INSTLees verderDe vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Bright Renewables - Van webinar tot concreet project voor predictive maintenanceLees verderOnder de noemer ‘FastForward’ ondersteunt itsme productverbetering en procesversnelling, onder meer door klanten te informeren over tijdbesparende oplossingen en slimme technieken. Zo werd voorjaar 2023 een webinar over predictive maintenance georganiseerd in samenwerking met KIM Plus Delta, consultants voor asset- en maintenance-management. Deelname van Bright Renewables leidde tot een concreet project voor predictive maintenance van Bright’s groengasinstallaties.
-
Signaal 64 - Boon Edam - Toegang tot VMI en een groot assortimentLees verderBoon Edam, bekend van de draaideuren en toegangspoortjes, selecteerde vorig jaar itsme als hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Het grote assortiment en de VMI-oplossing (vendor managed inventory) voor de grijpvoorraad elektrotechnisch montagemateriaal gaven de doorslag. “Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.”
-
Sissing Noord - Frequentie van inbedrijfstellingLees verderSissing Noord in Leek (Groningen) is gespecialiseerd in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van ‘natte’ infrastructuur, zoals beweegbare bruggen, gemalen en sluizen. Voor de aandrijvingen van deze kunstwerken levert itsme de frequentieregelaars en, waar nodig, ook de technische kennis. Bij de projecten waar Sissing Noord deze kennis nodig heeft, biedt specialist itsme “een stukje ontzorging”.
-
Connected Business - Vendor Managed InventoryLees verderDe verbetermethode Lean onderscheidt acht verspillingscategorieën. Eén daarvan is ‘voorraad’. Te veel voorraad is niet goed, maar te weinig ook niet. Het hebben van voorraad zorgt namelijk ook voor het veilige gevoel van beschikbaarheid in tijden van onzekere interne planning en externe factoren die niet direct zijn te beïnvloeden. Omdat het optimaliseren van beschikbaarheid in het eigen bedrijf én in de toeleverketen vaak niet de kerncompetentie van onze klanten is, kan itsme de zorg van die optimalisering overnemen, bijvoorbeeld via de invoer en het beheer van zogenaamde Vendor Managed Inventory-systemen. Maar, hoe weet je of VMI inderdaad de juiste oplossing is? Ralph van Aartsen kan die cruciale vraag beantwoorden – aan de hand van vijf vragen. Hier zijn alvast zijn antwoorden op onze vragen over VMI.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Phoenix Contact - Verhoog de cybersecurity van machines en installatiesLees verderDe voordelen van netwerkverbindingen, zoals verhoogde productiviteit en flexibiliteit, zijn duidelijk. Maar helaas ontstaan hierdoor ook steeds meer potentiële aanvalsdoelen voor allerlei soorten cyberaanvallen. Cybercriminelen slagen er steeds weer in om nieuwe kwetsbaarheden te benutten en zo ongeoorloofde toegang te krijgen tot bijvoorbeeld machines en installaties. Daarom introduceren overheden een nieuwe (aanvullende) wetgeving op het gebied van cybersecurity. Ze stellen daarbij ambitieuze doelen.
-
Legrand - Cablobend: innovatief hulpstuk voor draadgotenLees verderKies voor de nieuwe Cablobend van Legrand, een multifunctioneel hulpstuk waarmee onder andere een bocht-, stijg- of vervalstuk, zelfs met de hand, in gewenste radius gebogen kan worden zonder te knippen.
-
Pilz - Veilig radarsysteem PSENradarLees verderMet het veilige radarsysteem PSENradar van Pilz kan veilige gebiedsbewaking in ruwe omgevingen nu ook voor andere toepassingen worden geïmplementeerd: Dankzij de uitgebreide gezichtsveldfuncties kunnen de radarsensoren eenvoudiger worden geïntegreerd in verschillende productieomgevingen.
-
ABB - Orion2 Base lichtschermenLees verderDat eersteklas veiligheid niet ten koste hoeft te gaan van de productiemogelijkheden, bewijst ABB met een breed programma machineveiligheidsoplossingen. De Orion2 Base lichtschermen zijn daar een goed voorbeeld van. Hiermee zijn openingen voor machinetoegang of materiaalaanvoer optimaal te beveiligen.