Clean, lean & mean:
Productieprocessen efficiënter en veiliger maken
Op de wereldwijde voedingsmiddelenmarkt onderscheiden Belgische machinebouwers en OEM’ers zich door hun kwalitatief hoogwaardige machines. Machines die veelal op klantspecificatie zijn gebouwd en voor het personeel een veilige werkomgeving biedt. Machineveiligheid staat bij de ontwikkeling en bouw van de machines hoog op de agenda.
Van eenvoudig tot complex
Voor producenten en OEM’ers die actief zijn met machineveiligheid staan er voor het veiligheidssysteem in grote lijnen drie opties open. De meest eenvoudige is gebaseerd op enkele I/O’s en bescheiden eisen – hier kan worden volstaan met standaard veiligheidsrelais, zoals de Sentry-serie. Deze onderscheidt zich door een economisch, eenvoudig ontwerp dat direct kan worden ingezet. Zijn het aantal I/O-punten groter of worden er geavanceerdere functies verlangd, dan zijn de veiligheidscontrollers een voor de hand liggende keuze. Dit is al snel het geval wanneer hogere eisen worden gesteld aan de communicatie naar een PLC. Een goed voorbeeld is de Pluto-serie waar gangbare veiligheidsapparatuur direct op kan worden aangesloten en die met de bijbehorende software wordt geprogrammeerd.
De derde optie zijn PLC’s met geïntegreerde veiligheid - deze worden ingezet wanneer het om complexere systemen met veel I/O’s gaat. Deze zijn flexibel toe te passen en bieden net zoveel veiligheidsfuncties als veiligheidscontrollers. Omdat de machinebesturing en veiligheidsfuncties door één controller worden uitgevoerd, is de communicatie eenvoudiger en kan de configuratie in een consistente programmeeromgeving worden uitgevoerd. Geavanceerde diagnostiek helpt engineers en eindgebruikers bovendien bij de dagelijkse werkzaamheden.
Belang standaardisatie
De complexiteit van machineveiligheidssystemen kan zoveel mogelijk worden beperkt door standaardisatie. De machinebouwer heeft immers te maken heeft met een enorme variëteit aan wetten en regels, randvoorwaarden, uitzonderingen en extra wetgeving voor machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Een typisch voorbeeld van standaardisatie in machineveiligheid is de multifunctionele Sentry veiligheidsrelais. Hierin zijn verschillende veiligheidsfuncties te definiëren zodat met één component verschillende veiligheidsfuncties zijn te creëren. Dat bespaart engineeringstijd en voorkomt onnodige complexiteit.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Leuze - To the “PIN” point!Lees verderAls je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
-
Legrand - TransformatorenLees verderMet transformatoren breng je de kwaliteit van jouw vermogen op peil. In het energiedistributie-assortiment van Legrand vind je eenfasige, open besturings- en signalisatietransformatoren met een vermogen tot en met 8000VA.
-
Danfoss - De iC2-Micro programmerenLees verderiC2-Micro is verkrijgbaar met een snelle adapter voor PC-programmering, zelfs zonder netvoeding. Deze frequentieregelaar heeft Smart Logic Controller (SLC) voor eenvoudige aanpassing en is UL LZGH2/8 gecertificeerd voor gebruik in systemen met A2L-koelmiddelen.
-
Legrand - Draadgoot Fasclic+Lees verderFASCLIC+ draadgoten van Legrand zijn een innovatieve oplossing voor het installeren van draadgoten, vooral ontworpen voor snelheid en gebruiksgemak. De draadgoten zijn voorzien van een geïntegreerd klikkoppelingssysteem, wat betekent dat ze zonder gereedschap geïnstalleerd kunnen worden, zelfs in krappe ruimtes zoals onder plafonds of tegen muren.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Matco International - Veilige samenwerkingLees verderMatco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
-
Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktrainingLees verderVan de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
-
Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doenLees verderDe relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PROFINET-INSTLees verderDe vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
S5-SERVICELees verderNa het volgen van deze module kan de cursist: Werken met het STEP5 BASIS-pakket: voorinstellingen maken; programma’s in de PLC laden; gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen. Hardware testen; I/O kaarten adresseren; Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen. Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.
-
S7-BASISLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist: Een keuze maken uit het hardwareaanbod van SIMATIC S7 PLC’s. Werken met het STEP7 BASIS-pakket: met STEP7 objecten en projecten leren omgaan; programma’s in de PLC laden (downloaden); gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; bestaande PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen.