text.skipToContent text.skipToNavigation


Dycore tilt verlichting naar hoger niveau



Meer veiligheid en werkcomfort door verbeterd zicht

Prefab betonnen systeemvloeren voor de woning- en utiliteitsbouw. Bij Dycore weten ze er alles van. Goede verlichting bij zowel de productie als verplaatsing van de vloeren is essentieel. Veiligheid staat daarbij voorop, op de voet gevolgd door het vermijden van schade. 
​​​​​​​
Jos de Laat, hoofd technische dienst Dycore Breda, legt uit dat ze als specialist maar wat graag hun focus exclusief op betonvloeren richten. Andere zaken worden regelmatig uitbesteed. “Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme.”


“Hier in Breda werken we met een team van 45 medewerkers aan breedplaatvloeren. Deze halffabricaten zijn opgebouwd uit een betonschil met wapening. Pas op de bouwplaats wordt er als eindlaag beton op gestort”, legt Jos uit. Kleine kanttekening: het betreft hier betonnen vloerdelen van 10 x 3 meter en een hoogte tot 30 centimeter. 


Er komt een gigantische 30-tons heftruck aan te pas om de betonplaten naar het tasveld te brengen, waar alle producten op transport wachten. De platen worden er nauwkeurig op vrachtwagentrailers gepositioneerd, uiteraard zonder dat ze ergens tegenaan mogen komen. Bovendien is het op het tasveld een drukte van belang; zwaar vervoer rijdt af en aan, mensen lopen om de voertuigen. Dat maakt goed zicht essentieel. Overdag was dat op het grote buitenterrein prima te doen. Maar in het donker werd het een ander verhaal. 
 


Voor elke toepassing een lichtoplossing

​​​​​​​​​​​​​​Rond dezelfde periode had itsme een aantal testarmaturen in de productiehal van Dycore opgehangen, omdat ook daar de verlichting aan vernieuwing toe was. Lighting specialist itsme, Jan Straetemans, adviseerde aan de hand van een lichtplan om het lichtniveau te verdubbelen van 25 naar 50 lux. Voor de technische werkplaats werd dat zelfs 500 lux, passend bij het fijnmechanische werk met kleine lagers en schroefjes. Het was ook Jan die voorstelde om lampen met een kleurtemperatuur van 5000 K te gebruiken. “Dat is witter en komt dichter bij natuurlijk daglicht. We hebben verschillende wattages getest en het bleek inderdaad prettiger om bij te werken”, zegt Jos.

​​​​​​​"Voor de verlichting vertrouw ik op het specialisme van itsme”

​​​​​​​​​​​​​​Jos was dan ook meteen geïnteresseerd toen Han Elsen, accountmanager itsme, voorstelde om itsme Lighting Technology te betrekken bij de plannen voor het tasveld. Jos: “Dat binnenverlichtingsproject verliep soepel, dus ik had er alle vertrouwen in dat dit ook goed zou uitpakken.”

Voor het buitenterrein was er echter één maar. Han vertelt: “De materialen leveren is het probleem niet, maar dan heb je ook nog de complete infra: de bekabeling en alle kasten die in de verlichtingsmasten gemonteerd moeten worden. Die expertise hebben we zelf niet in huis.” Voor Dycore was het echter een grote pré om alles centraal te houden bij een bedrijf dat het gehele project aannam. Jos: “Als je met meerdere bedrijven aan een project werkt, valt er altijd wel iets tussen wal en schip. Ik heb het liefst één partij.” itsme gooide daarom een aantal lijntjes uit in het eigen netwerk en kwam zo terecht bij Hans Eek Infrawerken in Rossum. Met deze klant hadden ze eerder samengewerkt. En ook niet onbelangrijk, het was een van de weinige partijen die ervaring had met de uitzonderlijk hoge masten van 18 meter, waar 10 tot 12 meter zo’n beetje de standaard is. 

“Het is alsof je bij daglicht staat te werken”

​​​​​​​Dycore had de wens om het gehele tasveld van een verlichtingsniveau van 50 lux te voorzien; dat sluit aan bij de norm voor de werkzaamheden die er plaatsvinden. Jan ontwierp daarvoor een lichtplan, waarbij hij alle lichtpunten 3D in kaart bracht. Door die te verplaatsen, toe te voegen of juist weg te halen, berekende hij het effect van een bepaalde investering. Met kleuren werd tevens grafisch inzichtelijk gemaakt wat het minimale en maximale verlichtingsniveau is. En hoe je met zo min mogelijk kosten een optimale lichtopbrengst realiseert. Dat resulteerde in 11 nieuwe led-armaturen met asymmetrische lichtverdeling.

 

Teamwork 

​​​​​​​Nadat Hans Eek Infrawerken de lampen aan de masten had bevestigd, stelden ze de armaturen af. Dat gebeurt normaal gesproken door ter plekke te testen. Doordat Jan echter de lampspecificaties kende en de effecten in zijn lichtplan had berekend, kon hij meteen specifiek advies geven. Bijvoorbeeld om de lampen soms net even iets platter af te stellen. Dat voorkomt dat het licht in de ogen van de mensen schijnt. Of ze onder een bepaalde hoek te kantelen, voor een optimale lichtspreiding op de vloer. Een extra service richting Dycore waarvoor hij graag terugkwam. Enthousiast zegt Jan: “Als de armaturen worden geplaatst, kan ik daar in feite niets bij doen. Maar ik vind het razend interessant om te komen kijken en Hans Eek bij te staan in het uitrichten van de armaturen. Zo blijven we als itsme ook nauw betrokken bij het project.” 


Han vertelt: “Ik sprak na afloop een medewerker op het tasveld. Die gaf aan dat het zoveel scheelt qua veiligheid én werkgenot. Je hoeft niet meer bang te zijn om in het donker ergens over te struikelen, je kunt alle labels op de vloerdelen lezen zonder bij te schijnen.” In de omgeving bleef de nieuwe verlichting ook niet onopgemerkt. Jos lacht: “Mensen zeggen weleens voor de grap dat het avondje NAC verplaatst is naar het Steenen Hoofd [red. vestiging van Dycore]. Het is echt een bom van licht, bijna alsof je bij daglicht staat te werken.” 

​​​​​​​
 

Langer plezier van led​​​​​​​

Dycore is onderdeel van het Ierse CRH, dat wereldwijd is vertegenwoordigd door 79.000 medewerkers in voornamelijk de bouwsector. Dycore vestigde zich als eerste in Oosterhout, maar inmiddels is er ook een vestiging in Lelystad en in Breda; op iedere locatie worden er specifieke types betonvloeren gefabriceerd. De geschiedenis voert terug naar 1975. In die tijd werden er nog gasontladingslampen toegepast, waarbij de lichtsterkte na 4 jaar afnam. Voor de verlichting van het tasveld is gekozen voor Philips led-armaturen. Het betreft 4 nieuwe lichtmasten van 18 meter hoog, met per mast 2 led-armaturen van 1314 watt. 2 bestaande masten, beide ook 18 meter, zijn voorzien van in totaal 3 led-armaturen van 1314 watt; een aanzienlijke klus om de lampen te vervangen. Uitgaande van jaarlijks 3600 branduren, hoeft die echter pas over 35 tot 40 jaar ingepland te worden. 
 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Matco International - Veilige samenwerking
    Matco International heeft al bijna twintig jaar een relatie met itsme voor de levering van elektrotechnische componenten, waaronder veiligheidssensoren en -systemen van Leuze. “In onze samenwerking met de combinatie itsme-Leuze is betrouwbaarheid erg belangrijk, niet alleen in kwaliteit maar ook in beschikbaarheid”, zegt directeur-eigenaar André van der Wei van Matco. “De orders lopen altijd via itsme, maar we schakelen ook wel rechtstreeks de expertise van Leuze in.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Van de Kar - Meer efficiëntie en diepgang met maatwerktraining
    Van de Kar Elektrotechniek heeft al vanaf de start in 2003 een relatie met itsme, voor de levering van materialen en ook voor Siemens-trainingen. Dit voorjaar werd er voor het eerst bedrijfsintern een maatwerktraining gegeven. “Dat is efficiënter. Onze jongens hebben al een bepaalde achtergrond, waardoor ze basiszaken kunnen overslaan en op specifieke onderdelen juist meer diepgang kunnen maken.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Manders Automation - Elkaar uitdagen om het beter en slimmer te doen
    De relatie van Manders Automation met itsme kenmerkt zich door flexibiliteit en de drive om dingen beter en slimmer te doen. Bijvoorbeeld met het 2BIN-systeem voor het grijpvoorraadbeheer en met complete kits voor seriematige machinebouw. “Wij dagen elkaar constant uit. Ook willen we nog verdere stappen in digitalisering maken en duurzamer worden.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Xeltis - Hart voor de zaak
    Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    15 nov. 2024
    Leuze - To the “PIN” point!
    Als je op zoek bent naar oplossingen voor uiteenlopende toepassingen, dan ben je bij Leuze aan het goede adres. Of het nu gaat om hoge precisie of extreme omgevingscondities zoals reinigingsprocessen, diepvriesomgevingen of zeer snel schakelende sensoren—Leuze biedt altijd een passende oplossing.
    Lees verder
  • NEWS
    14 nov. 2024
    Legrand - Transformatoren
    Met transformatoren breng je de kwaliteit van jouw vermogen op peil. In het energiedistributie-assortiment van Legrand vind je eenfasige, open besturings- en signalisatietransformatoren met een vermogen tot en met 8000VA.
    Lees verder
  • NEWS
    13 nov. 2024
    Danfoss - De iC2-Micro programmeren
    iC2-Micro is verkrijgbaar met een snelle adapter voor PC-programmering, zelfs zonder netvoeding. Deze frequentieregelaar heeft Smart Logic Controller (SLC) voor eenvoudige aanpassing en is UL LZGH2/8 gecertificeerd voor gebruik in systemen met A2L-koelmiddelen.
    Lees verder
  • NEWS
    12 nov. 2024
    Legrand - Draadgoot Fasclic+
    FASCLIC+ draadgoten van Legrand zijn een innovatieve oplossing voor het installeren van draadgoten, vooral ontworpen voor snelheid en gebruiksgemak. De draadgoten zijn voorzien van een geïntegreerd klikkoppelingssysteem, wat betekent dat ze zonder gereedschap geïnstalleerd kunnen worden, zelfs in krappe ruimtes zoals onder plafonds of tegen muren.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-Scada
    De cursus verschaft u de kennis om een machine- en installatie specifieke Human Machine Interface te projecteren met de software WinCC op basis van TIA Portal V15 Na het volgen van deze cursus is de cursist in staat om: Een nieuw project aan te maken in WinCC TIA Portal Professional; WinCC TIA Portal projecten voor bedienen op machineniveau te editeren en grafische beelden optimaal creëren. WinCC station koppelingen maken mbv klassieke S7 drivers en TIA Portal drivers. WinCC station koppelen als OPC-cliënt zowel via klassieke OPC als via OPC UA protocol. Archiveringsconcept voor alarmen en meetwaarden kunnen implementeren. Op specifieke waarden uit SIMATIC S7 toegrijpen om op het bedien- en visualiseringssysteem te tonen en verder te bewerken. Aanmaken van faceplates. Koppelingen realiseren tussen WinCC TIA Portal Professional en “andere” systemen. Vb Excel als OPC-cliënt op TIA portal als OPC server; Export van loggin-gegevens naar Excel vanuit WinCC TIA Portal Professional; WinCC configureren als OPC-cliënt. Leren werken met web based acces en web based diagnostic.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-SCL
    Na het volgen van deze module kent de cursist de voordelen van het gebruik van een hogere programmeertaal voor het schrijven van complexere programma’s in "Structured Command Language" (SCL) en kan hij / zij met behulp van de programmeertaal SCL programma’s schrijven, documenteren en testen onder TIA Portal.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-Service
    Na het volgen van deze module kan de cursist SIMATIC S7-1200, S7-1500, S7-300, S7-400 of ET200 PLC's, PROFIBUS DP en PROFINET opbouwen en aansluiten. Tevens is men in staat om zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S7 PLC’s te herkennen en op te lossen.
    Lees verder