text.skipToContent text.skipToNavigation
   

Sparck - Met lucht de lucht uit dozen halen

Sparck Technologies in Drachten bouwt geautomatiseerde verpakkingsmachines die dozen op maat maken voor online-retailers. Het bedrijf houdt voor z’n innovatieve, snelle machines op een aantal punten vast aan energie-intensieve pneumatiek. Daarmee behalen eindklanten de meeste winst: minder lucht in de doos, minder kartonverbruik, hogere verpakkingscapaciteit en minder afhankelijkheid van menskracht. itsme levert er de Festo-standaardcomponenten voor en zorgt dat ook Sparck-specifieke pneumatiekproducten worden gemaakt.
 

Tien jaar geleden was Sparck Technologies een voorloper met zijn concept van volumereductie en automatisering. “Met onze machines kunnen bedrijven zo snel, efficiënt en duurzaam mogelijk online orders verpakken”, vertelt Hedde Biesma, marketingdirecteur Europa.

“Onze missie is duurzaam verpakken in de e-commerce zo standaard mogelijk te laten worden.” Het bedrijf bouwt nu twee typen verpakkingslijnen, die respectievelijk 500 en 1100 dozen per uur kunnen maken, voor klanten in veertien landen in Europa en Noord-Amerika.
 

Vragen over de pneumatiekcomponenten?

Vul het formulier in en we nemen contact met je op!


Bij maatwerk en end-of-life

De machines van Sparck gebruiken onder meer pneumatiek voor het verpakkingsproces, verklaart Sjoerd van Netten, multidisciplinair afdelingshoofd en projectleider.

“Wij gebruiken veel pneumatische actuatoren, bijvoorbeeld zuignapjes voor het vasthouden van het karton tijdens het vouwen en transporteren. Het benodigde vacuüm wordt gecreëerd met perslucht, want met een vacuümpomp is dat veel complexer.

Voor transporteren en aandrijven kun je ook elektromechanische componenten kiezen, maar in sommige toepassingen is pneumatiek de beste oplossing. Bovendien zijn in onze compacte machines sommige functies niet anders dan met pneumatische componenten te realiseren.”

   

“Vanwege de beperkte inbouwruimte hebben we soms slimme maatwerkoplossingen nodig”

Sparck werkt met pneumatiekcomponenten van Festo en krijgt die sinds mensenheugenis geleverd door itsme. “Festo is een toonaangevend merk, zeker in Europa”, aldus Van Netten. Daar komt bij dat Festo de mogelijkheid biedt om componenten op klantspecificatie te leveren. “Vanwege de beperkte inbouwruimte hebben we soms slimme maatwerkoplossingen nodig.” “Dus zorgt itsme dat bepaalde Festo-componenten speciaal voor de toepassing van Sparck worden gemaakt”, zegt Cees Rademaker, technisch adviseur voor lineaire motionproducten bij itsme. “Dan overleggen we met hen waarover ze snel willen kunnen beschikken en die componenten houden we voor hen ook op voorraad. Als ze die bestellen, versturen we ze dezelfde dag, desgewenst direct naar hun klant.” “Dat valt onder de totaaldienst die Sparck levert”, licht Biesma toe. “Klanten kopen bij ons een machine, het onderhoud en ook de service, waaronder levering van spare parts valt.” “Ook voor componenten die end-of-life gaan, is de inzet van itsme onontbeerlijk”, illustreert Van Netten. “Daar zijn we net tegenaan gelopen met een vacuümgenerator. Jammer genoeg heeft de vervanger een andere elektrische aansluiting.” Rademaker: “Je ziet dat fabrikanten van componenten soms vernieuwingen doen die lastig aansluiten op bestaande installaties. Bij een installed base zoals Sparck ook heeft, moeten vervangende componenten natuurlijk wel werken. Voor de vacuümgenerator hebben we in overleg met Festo een oplossing gevonden; we gaan nu in gesprek hoe we dat precies uitwerken.” 

   

Training en communicatie

Van Netten is zeer tevreden over de samenwerking en roemt de trainingen die itsme aanbiedt. “Veel technici hebben in hun opleiding wel een basistraining pneumatiek gehad. Dat is echter onvoldoende om een fundamentele onderbouwing te kunnen geven van wat componenten doen en goed in te vullen wat je ermee kunt en hoe je ze moet gebruiken. Daarom hebben we twee jaar geleden samen met itsme een mooi programma samengesteld met modules voor pneumatiek en ook aandrijftechniek in brede zin. Dat heeft een groot deel van onze mechanici gevolgd via het trainingsportaal van itsme. Het heeft ons op een hoger niveau gebracht, zodat wij met een goede onderbouwing onze componenten samen met itsme kunnen selecteren.” “Na de training kregen de deelnemers nog twee dagen praktijk”, vult Rademaker aan. “Het is altijd goed om producten fysiek te kunnen vasthouden en er werkende systemen van te maken.”

“Bij vragen krijgen onze mensen snel en adequaat antwoord”

“Ook de communicatie verloopt prima”, vervolgt Van Netten. “Van mijn mensen hoor ik dat ze bij vragen snel en adequaat antwoord krijgen.” Dat compliment wil Rademaker meteen terugkaatsen: “Als ik iets nieuws heb en vraag of het wat voor hen is, krijg ik daar direct goede feedback op en altijd een concreet antwoord. Dat is het interessante aan werken voor Sparck: ik zit hier dicht op de ontwikkeling van nieuwe machines en waan me als mechanicus in een speeltuin.” Hij houdt de relatie dan ook graag aan. “Blijft Sparck groeien, dan groeien wij met hen mee en blijven we bij nieuwe ontwikkelingen aanschuiven, met een open oor voor hun vragen.” Biesma: “Wij blijven inderdaad innoveren, door te luisteren naar de klant om te horen waar nog verbeteringen mogelijk zijn.” Van Netten kan zich daar helemaal bij aansluiten: “De relatie tussen Sparck en itsme blijft wederzijds voordelig en duurzaam.” 

Levensduur

Over duurzaam gesproken, Van Netten heeft wel een wens. “Van de componenten die wij gebruiken, willen we nog beter op voorhand de levensduur weten. De technische levensduur van onze machines loopt in de miljoenen doosjes. De gemiddelde component moet dus ook miljoenen cycli kunnen weerstaan, of heel simpel te vervangen zijn. Voor kogellagers zijn er mooie rekenmodellen, maar voor veel pneumatische actuatoren is het toch een kwestie van een levensduuropstelling bouwen om het proefondervindelijk te bepalen.” Rademaker begrijpt Van Nettens behoefte aan meer informatie over de levensduur. “Sommige leveranciers vermelden die op hun datasheets, bijvoorbeeld hoeveel schakelingen een component kan uitvoeren, maar dat is theoretisch. Bij elektrische componenten heb je altijd min of meer dezelfde 50 Hz, bij pneumatiek kan er flink verschil zitten in de lucht. Dat ligt eraan hoe schoon die uit de compressor komt en als er een filter tussen zit, hoe schoon dat nog is. Dan kan de opgave 100.000 schakelmomenten zijn, maar als de lucht vies is, haalt die pneumatische component misschien slechts de helft.” Als een component, al of niet eerder dan verwacht, moet worden vervangen, is het altijd de vraag of die nog leverbaar is. “itsme is daar scherp op”, vertelt Rademaker. “Wij monitoren de producten van leveranciers. Als er artikelen zijn die in een uitloopfase komen, is onze insteek om klanten vroegtijdig te informeren over de alternatieven. Dan kunnen hun engineers de tekening aanpassen met een alternatief. Zo zorgen wij ervoor dat Sparck en onze andere klanten tijdig over de juiste data en informatie beschikken.”

 

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    8 nov. 2024
    Xeltis - Hart voor de zaak
    Xeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    15 feb. 2024
    Enduro - Compleet pakket voor het zware werk
    Enduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    12 apr. 2023
    Solide relatie uitgebreid met lucht
    Lasbedrijf en machinebouwer Leenstra heeft voor de levering van elektrotechnische materialen al meer dan twintig jaar itsme als vaste partner. Dankzij een recent machinebouwproject is de relatie verbreed naar mechanische producten, in het bijzonder de pneumatiek van Festo. Dat betrof een machine voor de fabricage van betonnen elementen. Het maakt de samenwerking tussen Leenstra en itsme alleen maar meer solide.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    4 mei 2021
    Wanneer tijdsdruk de agenda beheert
    Ontwerp en aflevering van industriële turnkeyprojecten, het automatiseren van besturingssystemen; Mario Claes, eigenaar van Etec Systems in Balen \(België\), put hiervoor al veertien jaar uit een continu groeiende bron aan ervaring. Elke situatie legt weer unieke uitdagingen bloot. Elke oplossing draagt bij aan een bredere kennis
    Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:

  • NEWS
    26 jul. 2024
    Festo - VTUX
    De VTUX zet nieuwe maatstaven op het gebied van materialen, modulariteit en communicatie. De opvolger van de beproefde CPV-, MPA-L-, MPA-S- en VTUG-series overtuigt door zijn hoge doorstroming. En met het communicatiesysteem AP-I en AP-A is VTUX het perfecte platform voor gedigitaliseerde productie!
    Lees verder
  • NEWS
    15 mei 2024
    Festo - SFAM
    Doordat de SFAM een druk- én flowsensor in één is, hebben machines slechts één component nodig om meerdere waardes te meten. Door de meting van onder andere persluchtdruk, flow en consumptie, biedt de SFAM volledig inzicht in het persluchtsysteem. Dit inzicht is de eerste stap in een zuiniger, veiliger en duurzamer systeem.
    Lees verder
  • NEWS
    6 mei 2024
    Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPI
    Bij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
    Lees verder
  • NEWS
    12 dec. 2023
    Festo's Robuuste geleide cilinder
    Deze indrukwekkende DFM cilinder van Festo biedt de beste prijs en prestatie op het gebied van optimale geleiding, robuustheid en flexibiliteit. Tegelijkertijd is de cilinder betrouwbaar en breed inzetbaar – zelfs bij hoge belastingen. Dankzij de superieure geleiding is de DFM voor een groter toe- passingsgebied inzetbaar dan vergelijkbare alternatieven in de markt.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    PCS7-PRO v9
    De deelnemer leert aan de hand van voorbeelden en oefeningen om met PCS7 V9.1 een proces te implementeren, te onderhouden of beheren.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFIBUS-INST
    PROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder
  • TRAINING
    PROFINET-INST
    De vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
    Lees verder