text.skipToContent text.skipToNavigation


Noodstop: luxe of noodzaak?
 

De normen en richtlijnen voor machineveiligheid zijn vergelijkbaar met de regels van ons zorgstelsel. Het zorgstelsel kent 3 typen zorg: preventieve, reguliere en spoedeisende (acute) zorg. 
 

Preventieve zorg

Preventieve zorg vindt buiten de dokterspraktijken en apotheken plaats en heeft vooral te maken met een gezonde levensstijl. De juiste voeding, sport en beweging, sociale contacten, meditatie enz. Het kan natuurlijk voorkomen dat men preventief, op basis van meldingen en signalen, af en toe een middel bij de apotheek haalt of even met de huisarts overlegt.
 

Reguliere zorg

Als iemand in de reguliere zorg terechtkomt, betekent dit dat hij/zij niet optimaal functioneert en dat er iets aan de hand is. Men gaat naar de huisarts en krijgt de nodige behandeling. Dit kan variëren van medicatie tot een behandeltraject bij de fysiotherapeut bijvoorbeeld. In principe gaat het om korte, correctieve trajecten met als doel het normale stadium weer te bereiken. Er zijn echter ook chronische trajecten waarbij iemand langdurig in behandeling blijft. Ook een ziekenhuisopname valt onder reguliere zorg. Dit is een escalatie van de reguliere zorg omdat men vindt dat de patiënt meer aandacht en soms ook bepaalde ingrepen (operaties) nodig heeft.
 

Spoedeisende hulp

Zo zijn we aangekomen bij de spoedeisende hulp voor gevallen waarin acute hulp nodig is. Hier mag niet getwijfeld worden, want het gaat om noodgevallen. En noodgevallen vragen om een noodstop. Zo ook bij machines. Natuurlijk wil je het liefst dat er nooit situaties voorkomen waarin je op de noodstop moet drukken. En dat alle maatregelen conform de risicobeoordelingen met de juiste SIL- of PL-waarden in de preventieve of reguliere zorg blijven. Maar als er nood aan de man is moet men niet twijfelen en de noodstop indrukken. Vergeet ook niet in je ‘ontwerp’ de reset in te bouwen om terug te gaan naar een veilige situatie.
 

Aan jou de vraag: is de noodstop luxe of noodzaak? 

 
 

Wellicht bent u ook hierin geïnteresseerd:

Schneider Electric XIOT
Hoe? Met de XIOT Cloud Connected Sensor van Telemecanique Sensors, de draadloze oplossing voor het verbinden van installaties met de cloud. Zelfs op de meest geïsoleerde locaties.
Lees hier verder
Siemens Sitop
Siemens brengt een nieuwe productlijn van bijzonder krachtige en robuuste voedingen op de markt: De apparaten in de SITOP Power PSU6200-serie kunnen voor tal van doeleinden worden gebruikt en bieden uitgebreide functies voor gerichte diagnostiek, snelle installatie en betrouwbare werking.
Lees hier verder
Pilz PSENOpt II
Pilz maakt het portfolio met lichtscherrmen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor vinger- en handbescherming, maar vanaf nu ook als lichaamsbescherming. Dankzij hun hoge robuustheid bieden de PSENopt II-sensoren bescherming tegen schokken, botsingen en trillingen en zijn daardoor geschikt voor gebruik in veeleisende industriële omgevingen. Ze zijn geschikt voor de beveiliging van verpakkingsmachines, persen, toegang tot robotcellen, en zoveel meer.
Lees hier verder
Leuze ODS 110
Met het uitgebreide portfolio afstandssensoren van Leuze heeft u een grote keuze aan verschillende bouwvormen met zeer hoge reikwijdten en meerdere schakelpunten. Bij ons vindt u altijd de geschikte oplossing voor uw toepassingen in het palletmagazijn, bijvoorbeeld als het gaat om een vakbezetcontrole, doorschuifbeveiliging of botsbeveiliging
Lees hier verder

Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:

  • TESTIMONIAL
    12 jul. 2024
    DigiFlow - Leven van de klant makkelijker maken
    Als technisch dienstverlener levert Breemes PLC’s, drives en andere materialen aan klanten. Klanten als industrieel automatiseerder Digi-Flow. Omzet is echter niet de ultieme indicator van een goede relatie, vinden beide partijen. Meedenken over oplossingen en het leveren van kennis zijn ook belangrijk. Uiteindelijk moet Breemes het leven van de klant makkelijker maken, vindt CEO Eric Decant van Digi-Flow. Digi-Flow in Antwerpen begeleidt industriële bedrijven in hun transformatie naar slimme industriële omgevingen met behulp van industriële automatisering en digitalisering. Het bedrijf ontstond in 2020 uit de verzelfstandiging van ESAS Automation. Solindus, het latere ESAS, werd na de oprichting in 2003 door Eric en Robert Decant uitgebouwd tot een onderneming met 2.000 medewerkers. Met Digi-Flow wilden ze terug naar het kleinschalige ondernemerschap. Nu is Eric Decant de CEO van het bedrijf, dat ruim dertig medewerkers telt. “Ik ben nog ambitieus, maar wil niet meer dat soort zware trajecten naar die schaalgrootte afleggen.” Inmiddels is hij zijn zoon aan het inwerken om het roer over te nemen. Daarmee is Digi-Flow een echt familiebedrijf, zoals ook is terug te vinden in de kernwaarden: co-creatie, langetermijnvisie, levenslang groeien en humaan.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    11 jul. 2024
    ATR Engineering - Korte levertijden voor componenten en beslissingen
    Snel kunnen schakelen is cruciaal voor het succes van industriële automatiseringsprojecten. Dat betreft niet alleen het leveren van componenten, maar ook het nemen van beslissingen. Korte lijntjes zijn dan belangrijk. Die waren er in het project voor de besturing van een waslijn voor plastic PET-snippers, waarin ATR Engineering en itsme intensief samenwerkten. “De meerwaarde van onze samenwerking is dat we enorm snel op klantvragen kunnen anticiperen.” Met tien jaar ervaring in industriële automatisering op zak begon Adrie van Triest in 2019 zijn eigen onderneming. ATR Engineering in Berkel-Enschot legt zich met een brede aanpak toe op hardware en software engineering. “Ons specialisme is het aanbieden van totaaloplossingen voor industriële automatisering waarbij het ontwerpen van PLC-besturingen centraal staat. Wij gaan met een klant in gesprek over openstaande automatiseringsvraagstukken en vooraf bepalen we samen de eisen en wensen voor een project. Ook bieden we flexibele ondersteuning bij projecten of inbedrijfstellingen.” ATR Engineering is een klein bedrijf met op dit moment vier engineers van verschillende disciplines in dienst. Daaromheen zit een vaste ‘flexibele schil’ van engineers en monteurs om de piekmomenten op te vangen.
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    10 jul. 2024
    Top Cold Control - Korte lijntjes voor energiemanagement en projectsamenwerking
    Specialist in industriële koudetechniek Top Cold Control voert complete projecten uit en daarin mag energiemanagement tegenwoordig niet ontbreken. Dat begint met heel veel meten. Voor een vrieshuis in Amsterdam ontwierp itsme in samenspraak met Top Cold Control en de klant een oplossing voor integratie van de energiemeting in de besturing. Top Cold Control uit Nieuwkuijk, gespecialiseerd in industriële koudetechniek, realiseert grote projecten bij klanten in Nederland, België, Duitsland en via hen ook elders in de wereld. Het gaat om koel- en vriesinstallaties voor onder meer slachterijen, verwerkingsbedrijven, vrieshuizen en transportbedrijven. Top Cold Control kan met alle voorkomende koudemiddelen uit de voeten, maar heeft als specialisme het toepassen van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en koolzuurgas (CO2). Voor snel invriezen levert Top Cold Control geavanceerde, energiezuinige invriestunnels. “Het bedrijf onderscheidt zich door de korte lijntjes”, zegt operationeel manager Arjan Maas. “Wij zijn altijd bereikbaar en klanten krijgen bij ons meteen de juiste persoon aan de lijn.”
    Lees verder
  • TESTIMONIAL
    19 apr. 2024
    Dymotec - Open lijnen in een ‘perfecte storm’
    Door Covid-19 en de wereldwijde componentenschaarste kwam de industrie in een ‘perfecte storm’ terecht. Industrieel automatiseerder Dymotec en Breemes hielden de telefoonlijnen continu open om met creativiteit en proactiviteit samen het schaarsteprobleem aan te pakken. Dymotec in Olen (B) legt zich toe op industriële automatisering in uiteenlopende sectoren, van food en farma tot logistiek en metaal. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is in 2022 toegetreden tot de Jeco Energies-groep. Dymotec telt nu zo’n vijftig medewerkers en beschikt daarnaast over een flexibele schil met techniekers, programmeurs en projectengineers. Al sinds haar oprichting heeft de Kempense onderneming een relatie met (de voorgangers van) Breemes.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:

  • TRAINING
    22 jul. 2022
    TIAP-NETWORK
    Ontwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-Drives
    Na het volgen van deze workshop kan de cursist: Omgaan met Siemens SINAMICS G120 frequentieregelaars; Het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten; Een frequentieregelaar inbedrijfnemen en inregelen; Storingsanalyse uitvoeren met behulp van foutcodes.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-MOTION
    Cursist kan na deze cursus/workshop zelfstandig: Een motion control project opzetten. Een basis motion control applicatie programmeren.
    Lees verder
  • TRAINING
    TIAP-MULTI
    Opzetten van een Multiuser Server; Multiuser project gebruiken in TIA Portal; Inbedrijfstellen vanuit Multiuser; Project Library in Multiuser.
    Lees verder

Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen: