Siemens - SINAMICS G220 frequentieregelaar nu ook in IP55
Naast de eerder vrijgegeven IP20 variant van de SINAMICS G220 frequentieregelaar, is nu ook de IP55 versie van deze innovatieve regelaar leverbaar. Deze uitvoering is standaard voorzien van gecoate printplaten waarmee de regelaar ook buiten de schakelkast goed bestand is tegen agressieve invloeden in een zwaar industriële omgeving. Optioneel kan ook een op de behuizing gemonteerde werkschakelaar worden geleverd waarmee zonder overige externe componenten een veilige afschakeling van de spanning wordt gegarandeerd.
Wanneer frequentieregelaars buiten de besturingskast worden geplaatst zijn IP55 behuizingen vaak vereist. Soms zijn hierbij ook lange kabels nodig tussen de regelaar en de motor. Omdat de G220 regelaars standaard worden voorzien van een geïntegreerde DC link smoorspoel is het mogelijk om zonder externe filters tot 150 meter motorkabel te gebruiken in een C2 omgeving.
Voor de bediening en diagnose wordt de Sinamics G220 standaard voorzien van een SDI, Smart Drive Interface, het operator panel aan de voorzijde van de regelaar. Dit kleine kleurendisplay geeft alle informatie om via dit paneel de regelaar in werking te zetten. Optioneel kan een SDI Pro worden toegepast, dit is een groter display voor meer gebruiksgemak die direct op de IP55 varianten gemonteerd kan worden.
Ook in de procesindustrie waar, vanwege de ATEX-richtlijn, geregeld explosieveilige motoren worden toegepast bieden de G220 regelaars uitkomst. Normaliter is hier, vanwege de veiligheid, namelijk een separaat ATEX-gecertificeerd thermistorrelais nodig naast de frequentieregelaar.
De G220 regelaars kunt u echter uitbreiden met een ATEX-gecertificeerd Smart Motor Temperature module die u eenvoudig in de regelaar plugt. Dankzij deze uitbreidingsmodule is het mogelijk om motoren in explosieveilige omgevingen aan te sturen zonder externe componenten.
Daarnaast is de SINAMICS G220 geschikt voor S2 redundantie. Hiermee kan in kritieke situaties een tweede PLC de procesbesturing automatisch overnemen wanneer een besturingsfout of storing in de primaire PLC optreedt, ook wel Bumpless Switchover genoemd.
Bijvoorbeeld bij een machines in voedselverwerkende, farmaceutische- of chemische industrie is dit van belang. Een storing kan hier namelijk grote consequenties hebben waarbij complete batches worden vernietigd of een fabriek geheel moet worden gereinigd.
Met behulp van de Startdrive optie binnen TIA Portal kan de regelaar direct worden geconfigureerd binnen het automatiseringsplatform van Siemens. De regelaar wordt zo een integraal onderdeel in uw automatiseringsproject en kan samen met de PLC, HMI, motorstarters en andere componenten in één softwareomgeving worden geconfigureerd.
Om de Time to Market van machines en applicaties zo kort mogelijk te houden kan binnen TIA Portal met DriveSim Advanced een zogenaamde Digital Twin worden gecreëerd van de regelaar. Uw applicatie kan hiermee worden getest zonder dat hier al een fysieke machine en regelaar voor nodig is. Aan de hand van het bewegingsprofiel en ingegeven belasting worden motor en machine gesimuleerd. Eventuele fouten komen zo snel boven water en aanpassingen zijn te maken zonder fysieke wijzigingen door te moeten voeren.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Siemens - SIRIUS 3SKLees verderSiemens maakt het al jaren eenvoudig om lokale veiligheidstoepassingen snel en efficiënt te implementeren - met SIRIUS 3SK. De 3SK veiligheidsrelais bieden maximale functionaliteit en besparen tegelijkertijd ruimte in de schakelkast.
-
Siemens - HMI Unified Basic PanelsLees verderSiemens introduceert de HMI Unified Basic Panels, een nieuwe standaard in machinevisualisatie. Deze panels zijn ontworpen om te voldoen aan de diverse eisen in een productieproces en bieden operators een beter overzicht en controle over machines, productielijnen en complete installaties.
-
Siemens - Eindschakelaars en veiligheidsschakelaarsLees verderSIRIUS 3SE eindschakelaars en veiligheidsschakelaars zorgen voor nauwkeurige detectie van bewegende delen rond machines en installaties. Of ze nu worden gebruikt om posities te detecteren of toetreding van bewegende machinedelen te beperken.
-
Siemens Integrated Control PanelsLees verderWilt u tijd besparen en efficiënt engineeren? Met de oplossingen van Siemens kunt u eenvoudig alle aspecten van het bouwen van het besturingspaneel optimaliseren.
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Sissing Noord - Frequentie van inbedrijfstellingLees verderSissing Noord in Leek (Groningen) is gespecialiseerd in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van ‘natte’ infrastructuur, zoals beweegbare bruggen, gemalen en sluizen. Voor de aandrijvingen van deze kunstwerken levert itsme de frequentieregelaars en, waar nodig, ook de technische kennis. Bij de projecten waar Sissing Noord deze kennis nodig heeft, biedt specialist itsme “een stukje ontzorging”.
-
DigiFlow - Leven van de klant makkelijker makenLees verderAls technisch dienstverlener levert Breemes PLC’s, drives en andere materialen aan klanten. Klanten als industrieel automatiseerder Digi-Flow. Omzet is echter niet de ultieme indicator van een goede relatie, vinden beide partijen. Meedenken over oplossingen en het leveren van kennis zijn ook belangrijk. Uiteindelijk moet Breemes het leven van de klant makkelijker maken, vindt CEO Eric Decant van Digi-Flow. Digi-Flow in Antwerpen begeleidt industriële bedrijven in hun transformatie naar slimme industriële omgevingen met behulp van industriële automatisering en digitalisering. Het bedrijf ontstond in 2020 uit de verzelfstandiging van ESAS Automation. Solindus, het latere ESAS, werd na de oprichting in 2003 door Eric en Robert Decant uitgebouwd tot een onderneming met 2.000 medewerkers. Met Digi-Flow wilden ze terug naar het kleinschalige ondernemerschap. Nu is Eric Decant de CEO van het bedrijf, dat ruim dertig medewerkers telt. “Ik ben nog ambitieus, maar wil niet meer dat soort zware trajecten naar die schaalgrootte afleggen.” Inmiddels is hij zijn zoon aan het inwerken om het roer over te nemen. Daarmee is Digi-Flow een echt familiebedrijf, zoals ook is terug te vinden in de kernwaarden: co-creatie, langetermijnvisie, levenslang groeien en humaan.
-
ATR Engineering - Korte levertijden voor componenten en beslissingenLees verderSnel kunnen schakelen is cruciaal voor het succes van industriële automatiseringsprojecten. Dat betreft niet alleen het leveren van componenten, maar ook het nemen van beslissingen. Korte lijntjes zijn dan belangrijk. Die waren er in het project voor de besturing van een waslijn voor plastic PET-snippers, waarin ATR Engineering en itsme intensief samenwerkten. “De meerwaarde van onze samenwerking is dat we enorm snel op klantvragen kunnen anticiperen.” Met tien jaar ervaring in industriële automatisering op zak begon Adrie van Triest in 2019 zijn eigen onderneming. ATR Engineering in Berkel-Enschot legt zich met een brede aanpak toe op hardware en software engineering. “Ons specialisme is het aanbieden van totaaloplossingen voor industriële automatisering waarbij het ontwerpen van PLC-besturingen centraal staat. Wij gaan met een klant in gesprek over openstaande automatiseringsvraagstukken en vooraf bepalen we samen de eisen en wensen voor een project. Ook bieden we flexibele ondersteuning bij projecten of inbedrijfstellingen.” ATR Engineering is een klein bedrijf met op dit moment vier engineers van verschillende disciplines in dienst. Daaromheen zit een vaste ‘flexibele schil’ van engineers en monteurs om de piekmomenten op te vangen.
-
Top Cold Control - Korte lijntjes voor energiemanagement en projectsamenwerkingLees verderSpecialist in industriële koudetechniek Top Cold Control voert complete projecten uit en daarin mag energiemanagement tegenwoordig niet ontbreken. Dat begint met heel veel meten. Voor een vrieshuis in Amsterdam ontwierp itsme in samenspraak met Top Cold Control en de klant een oplossing voor integratie van de energiemeting in de besturing. Top Cold Control uit Nieuwkuijk, gespecialiseerd in industriële koudetechniek, realiseert grote projecten bij klanten in Nederland, België, Duitsland en via hen ook elders in de wereld. Het gaat om koel- en vriesinstallaties voor onder meer slachterijen, verwerkingsbedrijven, vrieshuizen en transportbedrijven. Top Cold Control kan met alle voorkomende koudemiddelen uit de voeten, maar heeft als specialisme het toepassen van de natuurlijke koudemiddelen ammoniak (NH3) en koolzuurgas (CO2). Voor snel invriezen levert Top Cold Control geavanceerde, energiezuinige invriestunnels. “Het bedrijf onderscheidt zich door de korte lijntjes”, zegt operationeel manager Arjan Maas. “Wij zijn altijd bereikbaar en klanten krijgen bij ons meteen de juiste persoon aan de lijn.”
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
PROFIBUS-INSTLees verderPROFIBUS is een robuuste veldbus. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. Tijdens het installatiewerk zijn problemen vaak te wijten aan simpele fouten zoals een ontbrekende afsluitweerstand, verkeerde kabel, verwisselde aders etc. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Vanaf nu kunnen de installateurs in de Benelux ook aan deze eisen voldoen en zich onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, doordat zij zich bekwaam hebben gemaakt in de spelregels en hun werk kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFIBUS probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
PROFINET-INSTLees verderDe vraag naar PROFINET neemt sterk toe. Velen zien echter nog niet in dat het een digitaal datacommunicatiesysteem is met eigen specifieke spelregels. De meeste problemen ontstaan als gevolg van simpele fouten tijdens de installatie, zoals het onjuist gebruik van kabels of switches of zelfs het gebruik van een andere versie. Daarom staat in steeds meer bestekken beschreven dat alleen gekwalificeerde installateurs het project mogen uitvoeren. Met de juiste kennis van het PROFINET-netwerk, kunt u zich als installateur onderscheiden van de niet gecertificeerde uitvoerders, door zich bekwaam te maken in de spelregels om zo uw werk te kunnen valideren. Dit geeft de aannemers een garantie dat de installatie door bekwame installateurs wordt uitgevoerd. Als deelnemer leert u hoe u een PROFINET probleem moet analyseren, identificeren en aanpakken. Theorie over bekabeling, afscherming, aarding, busparameters en meetinstrumenten vormt de basis van deze kennis. Met de hulp van praktische oefeningen op echte netwerken leert u hoe u deze theorie in de praktijk moet brengen.
-
S5-SERVICELees verderNa het volgen van deze module kan de cursist: Werken met het STEP5 BASIS-pakket: voorinstellingen maken; programma’s in de PLC laden; gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen. Hardware testen; I/O kaarten adresseren; Zowel hard- als softwarematige fouten in SIMATIC S5 PLC’s herkennen en oplossen. Deze training richt zich op de PLC's S5-90U/95U/100U/115U/135U/155U.