Niet zomaar een schoentje van Emma
Emma safety footwear in de prijzen
Sustainable Development Goals Pioneer 2022 van United Nations Global Compact. Niet iedereen heeft die eervolle titel op haar cv staan. Iris van Wanrooij (programmamanager CSR) behoort tot het selecte gezelschap van tien internationale pioniers. "Wat doen we op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDG)? En hoe maken we duurzame impact? Dat waren de belangrijkste selectiecriteria. UN Global Compact is met meer dan 20.000 leden het grootste duurzaamheidsnetwerk voor het bedrijfsleven wereldwijd. Na eerst een nationale uitverkiezing, een filmpje, het doorlichten van het bedrijf om de SDG’s te meten en veel vragen, mag Iris zich één van die tien wereldwijde pioniers noemen. Een hele eervolle titel natuurlijk."
Schoenenstudie
We weten exact wat er in onze schoenen zit en hebben al eerder afscheid genomen van leveranciers die niet aan onze eisen kunnen voldoen. We hebben ook een selectief beleid als het gaat om onze distributiepartners. Daarom kiest Itsme ook voor haar eigen medewerkers voor EMMA veiligheidsschoenen.
"Wat zijn de grootste uitdagingen in de wereld van de veiligheidsschoenen?" De impact op het milieu, denk aan water, energie en chemicaliën. Je wilt zoveel mogelijk duurzame en recyclebare materialen gebruiken. Denk aan verantwoord gelooid leer en inlegzolen die grotendeels uit gerecycled schuim bestaan."
Denimx-veter
EMMA bepaalt de specificaties en eisen. Onze leveranciers tekenen daarvoor. Dat kwantificeren we met datasheets, labtests en steekproeven. Complicerende factor is dat wij aan allerlei opmerkingen moeten voldoen. Denk bij veters bijvoorbeeld aan de treksterkte en waterdichtheid van het leer. En uiteraard hebben we ook oog voor de sociale arbeidsomstandigheden, zoals leefbare lonen. Ontzettend belangrijk. Wij hebben nog een eigen fabriek. Zo’n 60% procent van de mensen die daar werkt, heeft afstand tot de arbeidsmarkt. En dan is duurzaamheid nog maar één van de drie dimensies. We hebben het nog niet eens over veiligheid en draagcomfort. Die zijn net zo cruciaal.
Zo hebben we met partners de DenimX-veter geïntroduceerd. Gemaakt van gerecyclede jeans. Dan ziet zo’n veiligheidsschoen er toch net even anders uit.
Je hebt bedrijven die uitblinken in maatschappelijke betrokkenheid. De overtreffende trap heet EMMA Safety Footwear. Want ondernemingen die al meer dan 90 jaar sociale duurzaamheid ademen zijn een zeldzaamheid. Ooit een sociale werkplaats voor invalide mijnwerkers. Nu zowel een sociale als circulaire koploper. Zo behoorde EMMA tot de 3 genomineerde finalisten voor de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. En zelfs bij de United Nations Global Compact blijven de inspanningen van de schoenenfabrikant uit Kerkrade niet onopgemerkt.
Langer leven
Wat zijn na al die verbeteringen nu de uitdagingen. Het verder verduurzamen van de bezoling, voor nog minder uitstoot. Daarnaast hebben we nu een pilot met retourlogistiek. De eerste duizenden schoenen zijn opgehaald. Dat doen we in een alliantie die wat ons betreft uitgroeit naar een stichting op brancheniveau. Dat we meer schoenen terugkrijgen, die schoenen goed uit elkaar halen en duurzame toepassingen vinden voor de materialen. We willen meer schoenen uit de markt retour krijgen, deze goed uit elkaar kunnen halen en duurzame toepassingen vinden voor de materialen. Hoog hergebruik van grondstoffen." Dat laatste stadium is het lastigst: Omdat er naast de technische uitdagingen ook een sterke gedragscomponent in zit. In veel gevallen is het verlengen van de levensduur duurzamer. Met dikker leer en reparaties kan een schoen langer mee. Zo analyseren we de hele levenscyclus om te kijken waar we het meeste rendement kunnen behalen."
Niet zomaar een schoentje
Quizvraag voor de lezer: heb je na dit verhaal enig idee hoeveel componenten en leveranciers er eigenlijk nodig zijn om de ideale circulaire veiligheidsschoen te vervaardigen? Je hebt ongeveer 300 handelingen nodig om een schoen te maken. Het leer, de schacht, de zolen, de voering, de veters, de ogen, de stalen neus… en alle leveranciers van de leveranciers die gelukkig wel vaak bij elkaar zitten. Het is niet gek dat er misschien wel 70 partijen een rol spelen. Ja, we praten niet over zomaar een schoentje hè. Er zit zoveel complexiteit achter het maken van een goede en betrouwbare veiligheidsschoen. Dit is echt puur vakmanschap."
GOOD FOR YOUR FEET, BETTER FOR THE WORLD
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Bright Renewables - Van webinar tot concreet project voor predictive maintenanceLees verderOnder de noemer ‘FastForward’ ondersteunt itsme productverbetering en procesversnelling, onder meer door klanten te informeren over tijdbesparende oplossingen en slimme technieken. Zo werd voorjaar 2023 een webinar over predictive maintenance georganiseerd in samenwerking met KIM Plus Delta, consultants voor asset- en maintenance-management. Deelname van Bright Renewables leidde tot een concreet project voor predictive maintenance van Bright’s groengasinstallaties.
-
Signaal 64 - Boon Edam - Toegang tot VMI en een groot assortimentLees verderBoon Edam, bekend van de draaideuren en toegangspoortjes, selecteerde vorig jaar itsme als hoofdleverancier voor elektrotechnische componenten. Het grote assortiment en de VMI-oplossing (vendor managed inventory) voor de grijpvoorraad elektrotechnisch montagemateriaal gaven de doorslag. “Als je VMI installeert, doe je dat eigenlijk voor altijd.”
-
Sissing Noord - Frequentie van inbedrijfstellingLees verderSissing Noord in Leek (Groningen) is gespecialiseerd in onderhoud, renovatie en nieuwbouw van ‘natte’ infrastructuur, zoals beweegbare bruggen, gemalen en sluizen. Voor de aandrijvingen van deze kunstwerken levert itsme de frequentieregelaars en, waar nodig, ook de technische kennis. Bij de projecten waar Sissing Noord deze kennis nodig heeft, biedt specialist itsme “een stukje ontzorging”.
-
Connected Business - Vendor Managed InventoryLees verderDe verbetermethode Lean onderscheidt acht verspillingscategorieën. Eén daarvan is ‘voorraad’. Te veel voorraad is niet goed, maar te weinig ook niet. Het hebben van voorraad zorgt namelijk ook voor het veilige gevoel van beschikbaarheid in tijden van onzekere interne planning en externe factoren die niet direct zijn te beïnvloeden. Omdat het optimaliseren van beschikbaarheid in het eigen bedrijf én in de toeleverketen vaak niet de kerncompetentie van onze klanten is, kan itsme de zorg van die optimalisering overnemen, bijvoorbeeld via de invoer en het beheer van zogenaamde Vendor Managed Inventory-systemen. Maar, hoe weet je of VMI inderdaad de juiste oplossing is? Ralph van Aartsen kan die cruciale vraag beantwoorden – aan de hand van vijf vragen. Hier zijn alvast zijn antwoorden op onze vragen over VMI.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Phoenix Contact - Verhoog de cybersecurity van machines en installatiesLees verderDe voordelen van netwerkverbindingen, zoals verhoogde productiviteit en flexibiliteit, zijn duidelijk. Maar helaas ontstaan hierdoor ook steeds meer potentiële aanvalsdoelen voor allerlei soorten cyberaanvallen. Cybercriminelen slagen er steeds weer in om nieuwe kwetsbaarheden te benutten en zo ongeoorloofde toegang te krijgen tot bijvoorbeeld machines en installaties. Daarom introduceren overheden een nieuwe (aanvullende) wetgeving op het gebied van cybersecurity. Ze stellen daarbij ambitieuze doelen.
-
Legrand - Cablobend: innovatief hulpstuk voor draadgotenLees verderKies voor de nieuwe Cablobend van Legrand, een multifunctioneel hulpstuk waarmee onder andere een bocht-, stijg- of vervalstuk, zelfs met de hand, in gewenste radius gebogen kan worden zonder te knippen.
-
Pilz - Veilig radarsysteem PSENradarLees verderMet het veilige radarsysteem PSENradar van Pilz kan veilige gebiedsbewaking in ruwe omgevingen nu ook voor andere toepassingen worden geïmplementeerd: Dankzij de uitgebreide gezichtsveldfuncties kunnen de radarsensoren eenvoudiger worden geïntegreerd in verschillende productieomgevingen.
-
ABB - Orion2 Base lichtschermenLees verderDat eersteklas veiligheid niet ten koste hoeft te gaan van de productiemogelijkheden, bewijst ABB met een breed programma machineveiligheidsoplossingen. De Orion2 Base lichtschermen zijn daar een goed voorbeeld van. Hiermee zijn openingen voor machinetoegang of materiaalaanvoer optimaal te beveiligen.
Kijkt u ook eens naar deze aanbiedingen:
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
BASIS-PLLees verderNa afloop van de training kunnen de deelnemers: De werking en toepassing van Performance Level (ISO 13849-1) uitleggen De werking en toepassing van Safety Integrity Level (IEC 62061) uitleggen Blokschema's van veiligheidscircuits afleiden Met behulp van PAScal software een veiligheidscircuit op het vereiste PL valideren Bij de training verkrijgt men een PAScal licentie en certificaat van deelname.
-
FREQ-FC300Lees verderNa het volgen van deze workshop kan de cursist: Omgaan met frequentieregelaars FC300 van het merk Danfoss; Het toepassingsgebied herkennen en een frequentieregelaar inzetten; Een frequentieregelaar inbedrijfnemen en afstellen.
-
ModbusLees verderDeze workshop heeft als doel de cursisten wegwijs te maken in de opbouw van een Modbus-telegram en inzicht te verschaffen in de configuratie en het onderhoud van een Modbus-koppeling. • De opbouw van de communicatieprotocollen binnen Modbus kunnen begrijpen. • De verschillen leren kennen tussen Modbus RTU en STCP. • De connectie kunnen opbouwen tussen 2 Modbus-deelnemers. • De verschillen begrijpen tussen Master/Slave en Server/Client opzet. • De verschillende functies binnen Modbus kunnen gebruiken. • De libraries van Siemens Modbus kunnen toepassen. • Modbus kunnen implementeren op Siemens PLC, S7-300/400 en S7-1200/1500. Deze cursus is sterk praktijkgericht: al vrij snel wordt de cursist geconfronteerd met de uitdaging 'hoe laat ik de componenten met elkaar communiceren via Modbus'.