B&S - Direct geprofiteerd van training netwerkcommunicatie
De communicatie in en tussen machines wordt steeds uitgebreider. In productielijnen moeten machines meer met elkaar afstemmen en gebruikers willen er meer data en signalen uithalen. Machinebouwers komen dan ook met veel vragen. Vanuit deze praktijkervaring heeft itsme een training voor netwerkcommunicatie ontwikkeld, waarin veelgebruikte protocollen en technieken aan bod komen. B&S had er meteen profijt van. “In een project waar ik aan werkte, had ik nog niet veel kennis van de klantwens voor een MRP-ring (Media Redundancy Protocol, red.). Dat onderwerp zat toen in de training.”
B&S in Hengelo (OV) verzorgt met zo’n 100 medewerkers speciaalmachinebouw, industrieel onderhoud, service en maintenance management. Met de overname van WiTechs Wire Technologies heeft het sinds 2020 een machinebouwer voor de draadindustrie in huis. Vanuit B&S werkt Henk-Jan Scherphof het grootste deel van zijn tijd voor WiTechs. “Van oudsher waren hun machines bedraad voor een start- en stopsignaal en een resetsignaal, maar dat was het dan eigenlijk wel. Ook die machines werken tegenwoordig veel in een lijn en moeten kunnen communiceren met de andere machines in die lijn. Ook binnen de machine zelf is meer communicatie nodig, om het proces goed te kunnen besturen. Bovendien willen klanten meer signalen en andere data uit de machine kunnen halen dan vroeger.”
Benieuwd naar de netwerkcommunicatie training?
Vul het formulier in en we nemen contact met je op!Levering, stroomlijning en training
Netwerkcommunicatie was daarom voor Scherphof, die begon als mechatronicamonteur bij B&S en nu software-engineer is, een onderwerp waarin hij zich wilde laten bijscholen. Het bedrijf vertrouwt al vele jaren op itsme voor de levering van industriële automatisering en de stroomlijning van processen. Zo deed itsme Connected Business een project met WiTechs voor het op afroep leveren van kits met de benodigde componenten voor de machines die op de planning staan. Inmiddels neemt B&S ook trainingen af. Op het gebied van netwerkcommunicatie heeft itsme een breed aanbod, vertelt Quinten Waegeman, productspecialist en trainer bij itsme Industrial Automation. Dat betreft zowel het ontwerpen van communicatienetwerken als de implementatie van de hardware – zoals PLC’s en industriële switches – en de software.
“De OPC UA-standaard voor gegevensuitwisseling is een grote enabler voor Industrie 4.0”
Veel vragen bij potentiële cursisten en hun werkgevers gaan over OPC UA, zegt Waegeman. OPC UA (Open Platform Communications - Unified Architecture) is een standaard voor gegevensuitwisseling tussen industriële automatiseringssystemen. “Bij veel bedrijven ontbreekt het nog aan kennis over deze standaard, die geldt als een van de grote enablers voor Industrie 4.0. Het is een goed gestandaardiseerde techniek voor het delen van allerlei data in en met machines, onafhankelijk van leveranciers, fabrikanten en componenten. Van kleine sensoren in het veld tot grote databeheersystemen die op servers draaien, ze kunnen allemaal volgens dezelfde standaard met elkaar communiceren.”
Ethernetgebaseerd
De training die Scherphof volgde, besloeg drie aaneengesloten dagen bij itsme in Raamsdonksveer. “Alles is ethernetgebaseerd in de training”, vertelt Waegeman. “We praten niet meer over bussystemen, al zijn die er natuurlijk nog wel. De focus ligt op ethernetgebaseerde technologieën, zoals PROFINET, TCP/IP, Modbus/TCP en OPC UA, met elk hun voor- en nadelen en toepassingsgebieden. Dat is het eerste deel van de training, terwijl we in het tweede deel focussen op structuren in netwerken. Hoe kun je bijvoorbeeld een ring maken in je netwerk, om een hogere beschikbaarheid te realiseren of je netwerk fouttoleranter te maken? Of hoe ga je een logisch aaneengeschakeld netwerk opdelen in afzonderlijke cellen om de veiligheid beter te kunnen garanderen of de datastromen voorspelbaarder te maken? Daar kun je bijvoorbeeld de VLAN-techniek voor toepassen, om een virtual local area network te creëren. Dat laat je eruitzien als één LAN-network, terwijl je het onder de motorkap inricht met afzonderlijke onderdelen.”
“Al deze kennis uit de cursus gebruik ik nu in mijn dagelijkse werk”
Scherphof noemt het een leerzame training. “Ik heb er veel aan gehad in mijn werk. Op dat moment werkte ik aan een project voor een Chinese klant. Die had wensen, onder meer voor een MRP-ring (Media Redundancy Protocol, red.), waar ik nog niet alle kennis van had. Ik had in het ontwerp nog geen beheerbare switch opgenomen die MRP ondersteunde. Gelukkig had de Siemens-PLC in het ontwerp wel poorten die MRP ondersteunden. Veder heb ik geleerd om binnen een Siemens-besturing een PLC te laten fungeren als een I/O-device voor een andere PLC. Ook heb ik kennis opgedaan van Modbus. Schneider Electric gebruikt dat bijvoorbeeld voor de communicatie van zijn componenten voor monitoring waar wij mee werken. Al deze kennis gebruik ik nu in mijn dagelijkse werk. De cursusmap was heel duidelijk en staat nu achter mij in de kast. Die kan ik er meteen bij pakken: hoe zat dit ook alweer?”
Niet uitgeleerd
Zo raakt Scherphof voorlopig nog niet uitgeleerd. “Motion control en industriële netwerken vind ik interessante onderwerpen. Dus misschien ga ik nog wel een training motion control volgen en een opvolging voor netwerkcommunicatie.” “Die is er nog niet”, meldt Waegeman. “Ik ben wel bezig met uitbreidingen en wellicht wordt de training later opgesplitst in twee delen. Er komt meer vraag naar het ophalen van data via internet en naar telkens weer nieuwe manieren om data te verzamelen en analyseren. Daarvoor heb je dit soort netwerken voor industriële communicatie nodig. Cybersecurity is dan ook een belangrijk onderwerp. Ik heb de wens dat nog toe te voegen.”
Misschien vindt u deze succesverhalen ook interessant:
-
Xeltis - Hart voor de zaakLees verderXeltis ontwikkelt technologie voor het maken van kunstbloedvaten en kunsthartkleppen. Toen ze voor de kwaliteitscontrole een professionele meetmachine nodig hadden, klopten ze bij itsme aan voor de besturingssoftware en datacollectie. Dat is goed bevallen. “Bij itsme hebben ze veel kennis in huis, weten ze alles van de hardware en kunnen ze snel schakelen met partners. En ze zijn flexibel.”
-
Enduro - Compleet pakket voor het zware werkLees verderEnduro Softslings bouwt machines voor de eigen productie van ‘heavy lifting’ hijsbanden. Voor een nieuwe machine schakelde het itsme in voor het complete pakket: advies over de aandrijving, levering van componenten en programmering van de besturing. “We hebben het hele project in ruim een half jaar afgerond. Dat is snel voor zo’n bijzondere machine.”
-
Sparck - Met lucht de lucht uit dozen halenLees verderSparck Technologies in Drachten bouwt geautomatiseerde verpakkingsmachines die dozen op maat maken voor online-retailers. Het bedrijf houdt voor z’n innovatieve, snelle machines op een aantal punten vast aan energie-intensieve pneumatiek. Daarmee behalen eindklanten de meeste winst: minder lucht in de doos, minder kartonverbruik, hogere verpakkingscapaciteit en minder afhankelijkheid van menskracht. itsme levert er de Festo-standaardcomponenten voor en zorgt dat ook Sparck-specifieke pneumatiekproducten worden gemaakt.
-
Solide relatie uitgebreid met luchtLees verderLasbedrijf en machinebouwer Leenstra heeft voor de levering van elektrotechnische materialen al meer dan twintig jaar itsme als vaste partner. Dankzij een recent machinebouwproject is de relatie verbreed naar mechanische producten, in het bijzonder de pneumatiek van Festo. Dat betrof een machine voor de fabricage van betonnen elementen. Het maakt de samenwerking tussen Leenstra en itsme alleen maar meer solide.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws:
-
Festo - VTUXLees verderDe VTUX zet nieuwe maatstaven op het gebied van materialen, modulariteit en communicatie. De opvolger van de beproefde CPV-, MPA-L-, MPA-S- en VTUG-series overtuigt door zijn hoge doorstroming. En met het communicatiesysteem AP-I en AP-A is VTUX het perfecte platform voor gedigitaliseerde productie!
-
Festo - SFAMLees verderDoordat de SFAM een druk- én flowsensor in één is, hebben machines slechts één component nodig om meerdere waardes te meten. Door de meting van onder andere persluchtdruk, flow en consumptie, biedt de SFAM volledig inzicht in het persluchtsysteem. Dit inzicht is de eerste stap in een zuiniger, veiliger en duurzamer systeem.
-
Festo - Proportioneel drukregelventiel VPPILees verderBij het proportionele drukregelventiel VPPI worden alle nominale afmetingen direct aangestuurd; zonder de noodzaak van stuurventielen of voortrappen. Door het drukcompenserende element regelt het ventiel dynamische en nauwkeurig; ook bij de grotere nominale afmetingen. De krachtige en wrijvingsarme voice coil maakt de VPPI hoogdynamisch. De geïntegreerde positieregelaar draagt bij een aan hoge stabiliteit.
-
Festo's Robuuste geleide cilinderLees verderDeze indrukwekkende DFM cilinder van Festo biedt de beste prijs en prestatie op het gebied van optimale geleiding, robuustheid en flexibiliteit. Tegelijkertijd is de cilinder betrouwbaar en breed inzetbaar – zelfs bij hoge belastingen. Dankzij de superieure geleiding is de DFM voor een groter toe- passingsgebied inzetbaar dan vergelijkbare alternatieven in de markt.
Kijkt u ook eens naar deze trainingen die we aanbieden:
-
TIAP-NETWORKLees verderOntwerpers, programmeurs, inbedrijfstellers en gebruikers die op zoek zijn naar toepassingen en kennis in verband met netwerktechnologieën in een industriële omgeving.
-
S7-BASISLees verderNa het volgen van deze module kan de cursist: Een keuze maken uit het hardwareaanbod van SIMATIC S7 PLC’s. Werken met het STEP7 BASIS-pakket: met STEP7 objecten en projecten leren omgaan; programma’s in de PLC laden (downloaden); gebruik maken van standaard documentatiemogelijkheden; bestaande PLC-programma’s bekijken, analyseren en testen.
-
PCS7-NET V9Lees verderDe praktijk heeft geleerd dat bij aanvang van de PCS7 Systeem- en Servicecursus de cursisten te weinig praktijkkennis hebben om goed aan de slag te kunnen met de praktijk opdrachten. Tevens kent men te weinig de mogelijkheden van S7- en TCP koppelingen om een werkende verbinding op te bouwen tussen PC en PLC. Deze cursus is dan ook uitermate geschikt als voorbereiding op de PCS7 cursus voor deelnemers met te weinig basiskennis netwerktechnologie SIMATIC S7.
-
BASIS-MVLees verderDeze cursus is bestemd voor service-, storings- of onderhoudstechnici. (technische) inkoper of (hoofd) TD.